tatil-sepeti

Doğu ile Batı arasındaki deniz güzergahını kısaltan Kutup İpek Yolu ile küresel enerji yollarının yeniden şekillenmesi bekleniyor. Çünkü küresel ticarette geleneksel rota olan Süveyş Kanalı yolu ile özellikle Asya’ya ulaşımda yüzde 50 daha az zaman alıyor.


 

NECMİ UYSAL

 

İki kutuplu dünyanın yeniden ortaya çıkmaya başlaması ile küresel ticaret de değişmeye başladı. Nitekim Ukrayna savaşı nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, enerji akışının Avrupa’dan Asya’ya kayması ile yetersiz kaldı. 

 

3 HAZİRAN’DA YAMAL LİMANINDAN YOLA ÇIKTI

 

Batılı ülkelerin uyguladıkları ambargolar nedeniyle yeni denizyolu arayışına giren Rusya, kuzey deniz yolunu kullanarak LNG yüklü ilk gemiyi Çin’e ulaştırmak üzere 3 Haziran’da Yamal limanından yola çıkardı. 

 

Kuzey kutup rotasının ticari deniz yolu olarak kullanımı, Ukrayna savaşı öncesinde de birçok çalışmaya konu oldu. Rusya, Süveyş Kanalı’nda herhangi bir kısıtlamaya karşı alternatif rota olarak Asya ülkelerine ulaşmak üzere dünyanın en büyük buz kırıcı gemi filosunu oluşturdu. 

 

Rusya’nın yanında Kutup İpek Yolu, Çin’in de ilgi alanında. 2013 yılında ilk kez bir Çin kargo gemisi kuzey kutbundan Avrupa’ya ulaştı.

 

Geleneksel rota olan Süveyş Kanalı yolu ile Asya ülkelerine ulaşımda yüzde 50 daha az zaman alan yeni rota ile küresel enerji yollarını yeniden şekillenmesi bekleniyor.

07 Haziran 2023 Çarşamba