Küresel yenilenebilir enerji yatırımları, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artarken, küresel elektrik üretiminin yüzde 30’u yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.


Uluslararası araştırma kuruluşu 21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN 21), Yenilenebilir 2023-Küresel Durum Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, küresel yenilenebilir enerji yatırımları, geçen yıl önceki yıla göre yüzde 17.2 artarken, yeni kurulum yapılan yenilenebilir enerji kapasitesi bu dönemde 348 gigavat oldu. Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan enerji krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ülkeler enerji güvenliğini ulusal politikalarında ilk sıraya alırken, enflasyonla mücadele, ekipman tedarikinin sekteye uğraması, enerji fiyatlarındaki dalgalanma gibi sebeplerle yenilenebilir enerji kurulumlarına ağırlık verildi.

 

ELEKTRİFİKASYON ETKİSİ

 

Enerji tüketiminde ısı, yakıt ve elektrik sektörlerinde yenilenebilir enerji dönüşümünün etkisi ön plana çıkarken, küresel enerji arzı içinde ısınma ve ulaşım dahil elektriğin payı 2010’da yüzde 19 seviyesindeyken, 2020’de yüzde 23’e ulaştı. Rapora göre, tüm sektörlerde enerji ihtiyacının karşılanmasında elektrifikasyon büyük rol oynadı. Böylelikle, yenilenebilir enerjinin payı tüm sektörlerde artarken, geçen yıl küresel elektrik üretiminin yüzde 30’u temiz kaynaklardan sağlandı. Petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların elektrik üretiminin payı ise gerileyerek yüzde 61 oldu.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ

 

Küresel elektrik sistemine ilave edilen kurulu güç, 2022 yılında önceki yıla göre yüzde 13 artışla 348 gigavata çıktı. Bu dönemde ilave edilen kurulu gücün yüzde 70’ini güneş enerjisi, yüzde 22’sini rüzgar santralleri, kalanını ise jeotermal, biyokütle gibi kaynaklar oluşturdu. İlave kapasite artışının ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelesinde belirlediği hedeflere ulaşabilmesi için kurulu güç artışının mevcut durumdan 2.5 kat daha fazla olması gerektiği de kaydedildi. Rapora göre; Çin, yenilenebilir enerji kurulumlarının yüzde 44’üne ev sahipliği yaptı ve ayrıca yenilenebilir enerjiye yapılan toplam yatırımların yüzde 55’ini temsil etti. Yenilenebilir yatırımların yüzde 11’i Avrupa’da, yüzde 10’u Amerika Birleşik Devletleri’nde yapıldı. Bölgelere göre en düşük payı yalnızca yüzde 1.6 ile Afrika ve Ortadoğu aldı.

10 Temmuz 2023 Pazartesi