Salı, 05 Kasım, 2024
Dünya Bankası, yılda iki kez hazırlanan “Küresel Ekonomik BeklentilerRaporu”nun Ocak 2016 sayısınıyayımladı. “Zayıf büyümenin yayılanetkileri” alt başlıklıraporda, geçen yıl yüzde 2.4 genişleyenküresel ekonominin2016 ve 2017 yıllarındasırasıyla yüzde 2.9 ve yüzde 3.1 büyüyeceği tahminine yer verildi. Söz konusutahminler, Haziran 2014’te yayımlanan bir önceki raporda iseyüzde 3.3 ve yüzde 3.2 olarak belirlenmişti.
ILIMLI TOPARLANMA
Bu yılkiküresel büyüme beklentileriningeçen yıla kıyasla daha yüksek olmasında, gelişmiş ekonomilerdekiılımlı toparlanmanın etkili olduğubelirtilen raporda,gelişenülkelerdeki zayıflamanın isenegatif baskı yarattığı vurgulandı. Raporda, bu ülkelereyönelik büyüme beklentileride aşağı yönlü revize edilirken, bunda Çin ekonomisindekiyavaşlamanın yanı sıra Rusya ve Brezilya’nın resesyona girmesinin önemli rol oynadığınaişaretedildi.
Bankanın güncellenen tahminlerine göre, gelişenülkeler grubu, bu yıl yüzde 5.4 yerineyüzde 4.8ve gelecek yıl yüzde 5.5 yerine yüzde 5.3 büyüyecek.
Raporda, belli başlı yükselenekonomilerdeki yavaşlamanın diğer gelişen ülkelere önemli etkilerinin olabileceği ve bunun zamanla gelişmiş ülkelerdeki iyileşmeyi geriletebileceğiuyarısında bulunuldu.
İHRACAT VE FİNANSMAN
Dünya Bankası, Türkiye’ye yönelik büyüme beklentilerini2016 için yüzde 3.9’dan yüzde 3.5’e ve 2017 içinse yüzde 3.7’den yüzde 3.5’e çekti.Raporda “Türkekonomisinde,2014’te yüzde 2.9 seviyesinde olanbüyümenin2015’te yüzde 4.2’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Ekonomik aktivite, jeopolitik gerilimler (Güneydoğu’daki olaylar ve mülteci krizi)vehaziran seçimleriyle artan siyasi belirsizliğe rağmenbeklentilerin oldukça üzerindeydi” değerlendirmesine yer verildi.
Raporda, düşük petrol fiyatlarının ekonomiye pozitif yansımalarınınsüreceği öngörüldü. Ancak, Rusya’nın yaptırımlarının da etkisiyledüşen ihracat talebi vesıkılaşan küresel finansman şartlarının ise Türkiye için risk teşkil ettiği belirtildi.
FED BU YIL 4’TEN FAZLA FAİZ ARTIRIMI YAPABİLİR
ABD Merkez Bankası (Fed) Richmond Şubesi Başkanı JeffreyLacker, Fed’in 2016’da enflasyonun yüzde 2 hedefine beklenenden hızlı yaklaşması halinde dörtten fazla faiz artırımı yapabileceğinibelirtti.
Son üç yıldır Fed’in yüzde 2 hedefinin altında seyreden enflasyonun petrol fiyatlarındaki düşüşün sonlanmasıve doların dengelenmesiyleyükselmeye başlayacağından emin olduğunu dile getiren Lacker, “Enflasyon düşen petrol fiyatları ve dolardaki güçlenme nedeniyledüşük kaldı.Ancak bu iki faktörün enflasyonu baskılayan etkileri sonsuza dek süremez” ifadelerini kullandı.
Lacker, ayrıca Fed’in 2016’dadört kez faiz artıracağına yönelik beklentilere atıfta bulunurken, enflasyonun hedefe beklenenden daha hızlı yaklaşması halindedaha agresif bir yol izlenebileceği öngörüsünü paylaştı.
12 Ocak 2016 Salı
13 Mayıs 2020 Çarşamba
26 Kasım 2019 Salı
28 Ağustos 2019 Çarşamba
01 Ağustos 2019 Perşembe
30 Temmuz 2019 Salı