Salı, 05 Kasım, 2024
Ülkeler pandemide iç taleplerinin ertelenmesi yüzünden durağan bir döneme girmişti. Aşılanmanın artmasıyla kontrol altına alınan virüs sonrasında ülkeler ekonomik olarak da büyümeye başladı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı UNCTAD’ın açıkladığı raporda, pandemi nedeniyle başlayan kamu teşviklerinin devam etmesi ve gelişmiş ekonomilerde, hâlâ tamamlanmamış olsa da başarılı olan aşılama nedeniyle küresel ekonominin bu yıl toparlanacağı belirtildi. Böylelikle küresel büyümenin, yaklaşık 50 yılın en hızlı büyüme oranı olan yüzde 5.3’e ulaşacağı kaydedildi.
TOPARLANMADA YENİ DÜZEN
UNCTAD’ın raporunda, küresel ekonomide toparlanmanın düzensiz olduğuna vurgu yapılarak, gelişmiş ekonomilerde, düşük gelirlilerin hayatta kalma mücadelesi verirken, yüksek gelirlilerin daha da zenginleştiğine vurgu yapıldı. Ayrıca pandemi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin 2025 yılına kadar 12 trilyon dolar kayıp yaşayacağı belirtildi. Raporda, mali olanaklarda kısıtlamalar, parasal özgürlük eksikliği ve aşılara erişim sorunu, birçok gelişmekte olan ekonomiyi durdururken, gelişmiş ekonomilerle olan uçurumu genişletiyor. Bir başka tehdit ise ekonomisini toparlayamayan ve bu dönemdeki yaralarını saramayan ülkeler kayıp bir 10 yıla girecekler.
13 TRİLYON DOLARLIK KAYIP
2022’de küresel büyümenin yavaşlayarak yüzde 3.6’ya düşmesini ve küresel gelirin salgın öncesinin hâlâ yüzde 3.7’nin altında kalmasını bekleyen UNCTAD, raporunda, kümülatif küresel gelir kaybının 2020-2022’de yaklaşık 13 trilyon dolar olacağını belirtirken, bu durumdan en çok Afrika ve Güney Asya ülkelerinin etkileneceği söylendi. Küresel üretimin yalnızca 2030 yılına kadar 2016-2019 dönemi trendine yeniden döneceğine işaret edilen raporda, bunun da gelir artışında yaşanan sorunu derinleştirebileceğine vurgu yapıldı. UNCTAD raporunda, arz ve talep kaynaklı geçici fiyat artışlarının gelişmiş ekonomilerde toparlanmayı sürdürmek için gereken politikaları tersine çevirmek için fırsat olabileceğine dikkat çekildi.
DIŞ TALEP ETKİLEYECEK
UNCTAD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.9, gelecek yıl ise yüzde 3.6 büyümesini bekliyor. Raporda, Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin; koronavirüs vakalarının yeniden artması ve buna bağlı olarak kısıtlamaların getirilmesinin yılın ikinci çeyreğinde ekonomik toparlanmayı engellediği belirtildi. Büyüme rakamlarına ise firmalara bütçe desteği sağlama, dış talebinartması, ihracatta toparlanmanın neden olacağı kaydedildi.
HİZMETTE DENGESİZLİK
Raporda, küresel mal ve hizmet ticaretinin geçen yıl yüzde 5.6 düştükten sonra, bu yıl reel olarak yüzde 9.5 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Mal ve ticarette toparlanmanın son derece dengesiz olduğu ve bunun yol açtığı sorunların gelecek yıllarda ticaret performansı üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği vurgulandı.
20 Eylül 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı