tatil-sepeti

HABER: SEMA GENÇAY ÇAPANOĞLU / İKV Kıdemli Uzmanı

Avrupa Komisyonu’nun son raporunda, küresel ticaretteki gerilim ve başta Çin olmak üzere yükselen ekonomilerdeki yavaşlama gibi dış faktörlerin yansıması olarak büyümenin yavaşlayacağı ortaya çıkıyor. Bazı Euro Alanı ülkelerinde bankaların mali sıkıntıları ve ülke borçlarının sürdürülebilirliği gibi sorunlar belirgin hale geldi. Brexit’in yıkıcı etkiler ve belirsizlik yaratma riski de bu olumsuzluklara ilave bir sorun olarak gündemde bulunuyor. 2017’de son yılların en yüksek seviyesine ulaşan AB ekonomisinin büyüme ivmesinin 2019’da azalması bekleniyor.

FAALİYET YAVAŞLADI

Geçen yılın ikinci yarısında küresel ticaretin yavaşlaması, belirsizlik ortamının ekonomiye güveni zayıflatması ve bazı üye ülkelerde üretimin azalması gibi sebeplerden ötürü AB’de ekonomik faaliyet yavaşladı. Otomobil üretiminin daralması, sosyal gerilimler ve mali politikaya ilişkin belirsizlik, bu yavaşlamanın önde gelen AB içi faktörlerini oluşturuyor. Büyüme oranı Euro Alanı’nda 2017’de yüzde 2.4’ten 2018’de yüzde 1.9’a indi.

MÜTEVAZI DEVAM EDECEK

Söz konusu gelişmeler sonucunda Avrupa Komisyonu Kış Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’nda büyüme projeksiyonlarını geçen yıl kasım ayında yayımladığı Sonbahar Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’na göre aşağı yönde revize etti. Kış dönemi raporunda Euro Alanı’nda büyümenin 2019’da yüzde 1.3 ve 2020’de yüzde 1.6 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Sonbahar dönemindeki tahminler ise 2019 için yüzde 1.9 ve 2020 için yüzde 1.8 oranında idi. AB için de büyüme tahminleri de son raporda aşağı yönlü revize edilerek 2019 için yüzde 1.9’dan yüzde 1.5’e ve 2020 için yüzde 1.8’den 1.7’ye çekildi. AB genelinde büyümenin bu yılın başında yavaşlamasına rağmen mütevazı bir şekilde devam etmesi bekleniyor. AB ekonomisinin iyileşen işgücü piyasası, elverişli finansman koşulları ve genişlemeci mali duruştan faydalanması bekleniyor.

REFORMLAR SÜRMELİ

Ekonomik toparlanma büyük oranda devam eden reformların kararlılıkla sürdürülmesine bağlı bulunuyor. Daha küçük, Orta ve Merkez Avrupa ekonomilerinin de ücret artışlıyla desteklenen iç talepte canlanma ve AB fonlarının etkisiyle güçlü olmaya devam etmeleri bekleniyor.

ENFLASYON TAHMİNLERİ

Tüketici fiyatları enflasyonu, Euro Alanı’nda 2018’in sonuna doğru enerji fiyatlarındaki hızlı azalış ve düşük gıda fiyatlarının etkisiyle düştü. Genel olarak enflasyon 2017’de yüzde 1.5 oranından 2018’de yüzde 1.7’ye yükseldi. Bu yıl ve gelecek yıl petrol fiyatlarının geçen yılsonundaki değerlerinden daha düşük olacağı tahminiyle, Euro Alanı enflasyonunun 2019’da yüzde 1.4’te seyretmesi ve 2020’de hafifçe artarak yüzde 1.5’e yükselmesi bekleniyor. AB için ise enflasyon tahminleri 2019’da yüzde 1.6 ve 2020 için yüzde 1.7 düzeyinde.

AB’NİN ÖNDE GELEN EKONOMİLERİNDE DURUM

  • Almanya’da büyümenin belirgin şekilde yavaşlaması bekleniyor. Büyümeye ilişkin tahminler Almanya için de istihdamda artışa rağmen özel tüketimdeki yavaşlamanın tüketim ve ihracatta artış eğiliminin yavaşlamasının etkisiyle aşağı yönlü revize edildi. Büyümenin 2019’da yüzde 1.1 ve 2020’de yüzde 1.7 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
  • Fransa’da ise geçen yıl kasım ayında başlayan protesto gösterilerinin büyümeyi olumsuz etkilediği ve özel tüketimin 2018’in son çeyreğinde yavaşladığı belirtiliyor. İç tüketim ve düşen enerji fiyatlarıyla desteklenen büyümenin önümüzdeki dönemde artarak bu yıl yüzde 1.3 ve gelecek yıl yüzde 1.5 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
  • Birleşik Krallık’ta, ülkenin AB ile gelecekteki ticari ilişkilerine ilişkin belirsizliğin artması nedeniyle ekonomik faaliyetin geçen yılın sonunda yavaşladığı tahmin ediliyor. GSYH artışının bu yıl ve gelecek yıl yüzde 1.3 oranında kaydedilmesi bekleniyor.
  • Geçen yılın ikinci yarısından itibaren resesyona giren İtalya’da büyümenin, dünya ticaretindeki yavaşlama, düşük iç talep ve yatırımların yanı sıra belirsizlik ve artan finansman maliyetlerinin de etkisiyle 2019’da yüzde 0.2 ve 2020’de yüzde 0.8 oranında olması öngörülüyor.
  • İspanya’da büyümenin geçtiğimiz yıllardaki kadar olmasa da AB ortalamasının üzerinde olmak üzere, 2019’da yüzde 2.1 ve 2020’de yüzde 1.9 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu yavaşlamanın özel tüketimdeki daralmadan kaynaklandığı belirtiliyor.
  • Yunanistan’da büyümenin 2019’da yüzde 2.2 ve 2020’de yüzde 2.3 ile Euro Alanı ortalamasının üzerinde olması bekleniyor. Ülkede tüketici güveni neredeyse kriz öncesi dönem düzeylerine yükselirken özel tüketimin, büyümenin itici gücü olduğu belirtiliyor.

07 Mart 2019 Perşembe

Etiketler : Dünya