tatil-sepeti
tatil-sepeti

Kuraklığa meydan okuyan çözümler

Giriş: 25.10.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) girişimlerinden Soyl-Gel, sürdürülebilir tarım için yüksek su tutma kapasitesine sahip ileri teknolojili bir malzeme geliştirdi. Türkiye ve uluslararası patent başvuruları yapılan yeni malzeme, bir çeşit hidrojel. Firmanın adı verilen yeni hidrojel ağırlığının 1000 katına kadar su tutabiliyor. Soyl-Gel’e eklenen nanotüpler, bitki besini de dahil, pestisit ve fungusid gibi maddeleri de salınımlı olarak verdiğinden toprağın ve yeraltı sularının kirlenmesini önlüyor. Gübre, su, pestisit kullanımını büyük oranda azaltan Soyl-Gel’in deneme üretimlerinde daha kaliteli ve yüksek rekolteli ürünler elde edildi.

TÜBİTAK DESTEĞİ

İstanbul Ticaret’in sorularını firmanın kurucuları Dr. Merve Senem Seven, Ogeday Rodop ve Yeşim Menceloğlu cevapladı. Sabancı Üniversitesi’nde yolları kesişen genç mühendisler, firmalarını TÜBİTAK BİGG’den 35 bin dolar destek alarak kurdu. Hedefleri ise Türkiye’den dünyaya kuraklığa meydan okuyan tarımsal çözümler sunabilmek.

ULUSLARARASI PATENT

Soyl-Gel ne üretiyor?

Sürdürülebilir tarım için ileri teknolojili çözümler geliştiriyoruz. Hidrojel adı verilen, yüksek miktarda su tutan süper emici malzemeler üzerinde Ar-Ge yaparak; üstün özellikli, çok işlevli, yepyeni bir hidrojel sentezledik ve Soyl-Gel adını verdik. Su bazlı bir sentezleme ile kendi kendine çapraz bağlanan bir yapıya sahip üç bloklu bir kopolimer geliştirerek Türkiye ve uluslararası patentleri için başvurumuzu yaptık.

SÜREKLİ SU SAĞLIYOR

Soyl-Gel’in özelliklerini sıralar mısınız?

Toprak içinde su ve aktif madde rezervuarı olarak görev yapıyor. Toprak kurudukça suyu serbest bırakarak etkin su kullanımını sağlıyor. Bitkiler, Soyl-Gel’in bünyesine aldığı suyun yüzde 90’ını kullanabiliyor. Toprağın ve bitkinin ihtiyacı olan besinleri, ilaçları, pestisitleri gerektiği zaman ve yeterli miktarda salarak tasarruf sağlayan Soyl-Gel bu yönüyle çevre dostu.

YERLİ DOĞAL NANOTÜPLER

Diğer hidrojellerden farkı nedir?

Şu anda tarımda kullanılan hidrojeller sadece suyu emiyor ve serbest bırakıyor. Soyl-Gel, geliştirilmiş su tutma ve aktif madde salınım yetenekleri ile toprak besinlerini de yeniliyor. Geliştirdiğimiz hidrojeller doğal kil bazlı yerli nanotüpler barındırıyor. Nanotüplere besin, ilaç, pestisit gibi kimyasallar eklenebiliyor ve böylece bu maddelerin en asgari kullanımları mümkün oluyor. Nanokompozit yapısı sayesinde şiştiğinde mekanik olarak normal hidrojellerden daha sağlam bir dokuya kavuşarak formunu toprak altında daha iyi koruyabiliyor.

ÜRETİMİ ARTIRIYOR

Soyl-Gel’in saha denemelerinden nasıl sonuçlar aldınız?

Küçük ölçekli tarım alanlarında, seralarda denemelerini gerçekleştirdik. Tohum veriminde ve ürün rekoltesinde artış kaydettik. Kiraz ağaçlarına Soyl-Gel uygulamasıyla ihracata uygun kalitedeki meyvelerin miktarını yüzde 10 artırdık. Buğdayda da tane miktarı ve hacminin arttığını tespit ettik. Buğdayda da artan kuraklık rejimlerinde Soyl-gel kullanımı ile yüzde 20’ye kadar verim artışı sağladık.

DAHA AZ ZİRAİ KİMYASAL

Çiftçi Soyl-Gel’e kolaylıkla ulaşabilecek mi?

Çiftçi, gübre ve kimyasallara ulaşabildiği kolaylıkla Soyl-Gel’e de ulaşacak. Hektar başına 5 kilogram uygulamak yeterli olduğu için çiftçinin bütçesini etkilemeyecek. Su kullanımını azaltıp, pestisit kullanımını yüzde 1’in altına düşürebildiğinden maliyetleri önemli ölçüde aşağı çekecek.

YATIRIM TURLARI

Üretim başladı mı?

Pilot üretimimizle düşük miktarlı talepleri karşılayabiliyoruz. Büyük ölçekli üretim için yatırım turlarımız devam ediyor. Bu gerçekleştiğinde Soyl-Gel’i Avrupa ve Orta Doğu’da endüstriyel tarım üreticilerine, spor sahalarına, park ve bahçelere pazarlamayı planlıyoruz.

1000 KAT SU

“Soyl-Gel, ağırlığının 1000 katına kadar su emebiliyor. Granül halinde sentezlenebildiği için tohum ekimiyle veya gübreleme ile eş zamanlı olarak toprağa verilebiliyor. Suda şişirildikten sonra da bitki köküne yerleştirilebiliyor.“

SUYU 30 GÜN DEPOLUYOR

“Soyl-Gel, yağış veya sulama kaynaklı suyu emerek 30 gün boyunca su salımı yapabiliyor. Bu malzeme, kuruyunca, birçok döngü için sulama ile tekrar şişebiliyor.”

İSRAİLLİ YATIRIMCILAR

“İsrail’de ‘EIT Fan Yarışması’ kapsamında 6 ülke arasından seçilen 10 girişimden biri olarak iş geliştirme eğitimi aldık. Sırada İsrailli yatırımcılarla görüşmelerimiz var. Aynı zamanda Avrupa Birliği destekli Climate Launchpad teknoloji yarışmasında da finale kaldık.“

AKADEMİK DESTEK

“Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden hocalarımız Prof. Dr. İsmail Çakmak, Prof. Dr. Yusuf Ziya Menceloğlu, Dr. Mustafa Atilla Yazıcı akademik spin of firmamıza sürekli destek sağlıyor.”

BAYER PROGRAMI

“Bayer G4A Türkiye Hızlandırıcı Programına katıldık. Bayer Crop Science ile yaptığımız tarla denemelerinde Soyl-Gel’in 3’er ve 5’er günde bir sulanan bitkilerin biyokütlesini artırdığını gösterdik.”

EŞSİZ ÖZELLİKLER

* Hem sebze hem de meyve üretiminde kullanılıyor.

* Dikim sırasındaki kuraklık stresini azaltıyor.

* Fidelerin hayatta kalma süresini uzatıyor.

* Toprak zararlıları ile savaşıp, ürün verimini artırıyor.

* Bir hasat dönemi toprakta kaldıktan sonra çözünüyor.

* Rakiplerine göre suyu 10 kat daha uzun süre saklayabiliyor.

* Eşsiz sağlamlıktaki yapısıyla toprak altında formunu koruyor.

* Uzun kuraklık dönemlerinde bitkiyi canlı tutabiliyor.

* Sağlıklı bitki, gür büyüme ve kaliteli çiçeklenme sağlıyor.

* Pestisit ve diğer kimyasalları bünyesinden salınımlı olarak veriyor.

* Böylece yer altı sularının kirlenmesini önlüyor.