tatil-sepeti
tatil-sepeti

Kuluçkadan büyük işler çıkıyor

Giriş: 05.06.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Savunma sanayinin inovasyon merkezi olan Teknopark İstanbul, üniversitelerin araştırma kabiliyetlerini, eğitimli işgücünü ve bölge sanayisinin tecrübesini özellikle savunma sanayine entegre ediyor. Havacılık ve savunma sanayi Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü teknoloji üssündeki kuluçka merkezi, genç girişimciler için de fırsat yuvası oldu.

DEĞERLİ PROJELER

Teknoloji üssündeki kuluçka merkezi ‘Cube Incubation’, 95 girişime ev sahipliği yapıyor. Kuluçka merkezinden şimdiye kadar 200’ü aşkın girişim de mezun oldu. Savunma sanayi başta olmak üzere havacılık, uzay, denizcilik, enerji, sağlık bilimleri gibi kritik alanlarda projeler yürüten girişimciler, Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesini artıracak çalışmalar yürütüyor.

PROTOTİPLEME MERKEZİ

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, girişim hikayelerinin kuluçka merkezleri ve teknoparkların desteğiyle katlanarak büyüdüğüne dikkat çekti.
Cube Incubation’da girişimcilere sunulan imkanlardan bahseden Topçu, genç girişimcilerin Biyoküp Laboratuvarı’ndan, Temiz Odalar’dan, Post Kuluçka Alanı’ndan ve 400 metrekarelik alana kurulması planlanan Prototipleme Merkezi’nden ücretsiz ya da çok düşük bir maliyet karşılığında yararlanabildiğini ifade etti.

SAĞLANAN İMKANLAR

Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi ‘Cube Incubation’da girişimciler; iş planı hazırlama, başarılı sunum teknikleri, pazarlama, finans gibi konularda eğitim ve mentorluk imkanlarından sıfır maliyetle yararlanıyor. Ayrıca girişimciler, mali desteklere ulaşma konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti alıyor ve yatırımcı buluşmalarından faydalanarak işlerini nasıl büyüteceklerine dair bilgi edinebiliyor. Kuluçka merkezindeki girişimciler, ofis alanı, açık çalışma alanları, toplantı odaları, internet ve telefon hizmetlerinden 18 ay boyunca ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

KADIN GİRİŞİMCİLER

Genel Müdür Bilal Topçu, Teknopark İstanbul’da 2010-2019 arasında kurulan teknoloji girişimlerinin yüzde 16’sında kadın girişimcilerin yer aldığını ve Türkiye’nin bu ortalama ile Avrupa’daki en yüksek orana sahip dördüncü ülke olduğunu belirtti.

MEZUNLARIN ARKASINDAYIZ

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “Cube Incubation’da geçen yıl faaliyete başlayan Ortak Çalışma Alanı’yla kuluçka merkezinden mezun olan girişimcileri ofis kurana kadar destekliyoruz. Böylece teknopark firması olarak ticari ve Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyorlar. Ayrıca kuluçkadan çıkan girişimciler post kuluçka olarak adlandırılan dönemde düşük kira bedeli ödeyerek Teknopark İstanbul’da kalabiliyor” dedi.

ROKET PROJELERİ İLE ŞİRKET KURDULAR

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencisi üç gencin 2015’te İTÜ PARS Roket Grubu’na katılmasıyla başlayan ortaklık, Teknopark İstanbul’da yükselen bir girişim oldu. Türkiye’nin ilk hibrit yakıtlı roketini uçuran ekip, Teknofest Roket Yarışması’nın yazılmasına da katkı sağladı. Teknopark İstanbul’daki Cube Incubation’a, Haziran 2019’da roket motoru geliştirme ve roket simülasyonu projesiyle giren genç mühendisler, ocak ayında TÜBİTAK BİGG desteği alarak ‘Novart Savunma ve Uzay Teknolojileri’ni kurdu.

TEKSTİLDE VERİMLİLİĞİ ARTIRACAKLAR

Teknopark İstanbul’daki girişimci ekiplerden biri de tekstil endüstrisi kumaş üreticileri için yapay zeka destekli bir görsel kalite kontrol sistemi hazırladı.

Tekstil sanayinde verimliliği artıran Tuvis ekibi, TÜBİTAK 1512 teşvik programı kapsamında fonlanıyor. Bursalı girişimcilerin çalışmaları üretim hızını artırırken, kalitesizlik maliyetini de azaltıyor. Tekstil endüstrisinin dinamiklerini değiştirmeyi hedefleyen Tuvis; makina öğrenmesi ve derin öğrenme teknolojilerini kullanarak geliştirdiği yaklaşımlarla görüntü ve analiz üzerinde çalışıyor.

ZEMİN KAPLAMADA ACİL AYDINLATMA

Cube Incubation’da yer alan Hümeyra Ergin, karanlıktan korkanlar ve doğal afet anında kullanılacak bir çözüm ile dikkatleri çekiyor. Hümeyra Ergin çalışmalarında, özellikle deprem anlarında yaşanan paniğin en aza indirilmesini hedefliyor. Kendini ışıktan ve gün ışığından şarj edebilen, karanlık ortamda elektriksiz 8 saat aydınlatma sağlayan zemin kaplama çalışmalarına yoğunlaşan Ergin, aynı zamanda elektriksiz gece lambası üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.