Türkiye’nin marka değerini artırmak amacıyla 2021 yılından bu yana düzenlenen Kültür Yolu Festivalleri’nin ekim ayı durağı Beyoğlu oldu. Her yıl ekim ayında daha fazla turist ağırlayan İstanbul, bu sayıyı Kültür Yolu Festivalleri ile daha da artırmayı hedefliyor.


 

Önceki yıllardaki istatistikler bu hedefi doğrularken, turizmciler Kültür Yolu Festivalleri’nin seyahat paketlerine dahil edilmesini öneriyor.  

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Türkiye’nin 2021 yılından bu yana dünya kültür rotaları içindeki marka değerini artıran Kültür Yolu Festivalleri’ne ekim ayında Beyoğlu ev sahipliği yapıyor. Kapsamı genişletilerek 11 ile yayılan festival, gerçekleştiği ilin turizm potansiyelini de artırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, festivalin 1 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamasının beklendiğini açıklarken, sektör mensupları da Türkiye seyahati paketlerine eklenmesi halinde ziyaretçi sayısının katlanacağı konusunda hemfikir. 

 

BU YIL DÖRDÜNCÜ 

 

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri çatı markasının öncüsü Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, ilk olarak 2021 yılında gerçekleştirildi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, festivalin marka olması yolunda yoğun çalışmaların yapıldığı 2021 Ekim ayında ziyaretçi sayısı pandemi öncesine göre ortalama yüzde 20 arttı. Bu eğilim, geçen yıl ekim ayında da devam etti. Bu yıl zenginleşen etkinliklerle ve gastronomiye ayrılan özel alanla ziyaretçi sayısının daha da yükselmesi bekleniyor. 

 

KÜLTÜR TARİHİNİN DURAKLARI 

 

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin sekizinci durağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin bu yıl her branşta binin üzerinde etkinliği İstanbullularla ve turistlerle buluşturması bekleniyor. Kültür Yolu Festivalleri, etkinliklerin İstanbul’da, özellikle İstanbul kültür tarihi için önemli mekanlarda gerçekleşmesi ile de dikkat çekiyor. Atatürk Kültür Merkezi, Emek Sineması, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi (Mısır Apartmanı), Garibaldi, Galata Mevlevihanesi, Galata Kulesi, Tophane-i Amire bu mekanların başında geliyor. 

 

GASTRONOMİ MARKASI 

 

Dünya gastroturizm pazarında marka olmak için emin adımlarla ilerleyen Türkiye, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ile gastronomi turizminin canlanması için de etkinlikler düzenliyor. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile de gastronomi dalına özel bir alan ayrıldı. Festival duraklarından Galataport’ta gastronomi içerikli bir program ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor. Türkiye’nin köklü gastronomi markaları festivalin ilk gününden başlayarak son gününe kadar çeşitli atölyelerle Türk gastronomi kültürü hakkında ziyaretçilere deneyimler sunuyor. 

 

SEKTÖR UMUTLU 

 

İstanbul kültür markasını dünyaya tanıtan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali için turizm sektörü mensupları da umutlu. Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, daha önce İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada, bu festivallerin yabancı turizm hareketliliğini artıracağını öngördüklerini ifade etmişti. 

 

Eresin, “Yıllar geçtikçe başarıyla uygulanan ve gelenekselleşen etkinlikler, o ilin en önemli turizm enstrümanlarından biri haline geliyor. Festivaller, o şehirde yaşayanlar açısından da önemli bir sosyal ve kültürel canlanmaya vesile oluyor” demişti.  

 

100 GÜN 2 MEVSİM HEYECAN 

 

Bu yıl ağustos ayında Kapadokya ile başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, 11 farklı durakta tamamlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre festival, 2028 yılına kadar 35 ile ulaşacak şekilde genişletilecek. Festival kapsamında bu yıl 30 binden fazla sanatçı; 4 binden fazla etkinlikle 10 milyondan fazla insana ulaşacak. Dünyanın en uzun süren festivali olmayı hedefleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, yaklaşık 100 günlük bir süreci ve iki mevsimi kapsıyor

09 Ekim 2023 Pazartesi