Çarşamba, 20 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul’un kültür hayatına yeni bir dokunuşta bulunan Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, etap etap tamamlanmaya devam ediyor. Proje kapsamında yenilenecek ya da yeniden yapılacak olan binalar, son hallerine kavuştukça kadim kente kültür sunmaya başlıyor. Bunlardan biri de geçici binasında son etkinliğini 27 Şubat’ta yapan İstanbul Modern. Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından eski müzenin yerine yeniden yapılan İstanbul Modern’in, yeni binasıyla yakın zamanda sanatseverlerle buluşması bekleniyor.
ANTREPODAN ÖDÜLLÜ TASARIMA
Kurulduğu günden bu yana İstanbul’un sanat ve kültür simgesi haline gelen İstanbul Modern’in Karaköy’deki ilk yolculuğu, 2004 yılında başladı. 4 numaralı Gümrük Binası’nın müzeye dönüştürülmesi ile İstanbul’a kültürel dokunuşlar yapmaya başlayan İstanbul Modern, Galataport Projesi kapsamında Beyoğlu’ndaki geçici binasına taşındı. Bu sürede faaliyetlerine eksiksiz devam eden sanat müzesinin yeni yüzüyle İstanbul halkı ile buluşması için antrepo binası yıkıldı. İstanbul Modern, antrepo yerine yapılan ödüllü yeni binası ile sanatın kalbine kan pompalayacak.
85. YIL ANISINA
Bölgedeki ikinci müze de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi. Geçtiğimiz yıl aralık ayında yeniden yapılan binası ile İstanbullularla buluşan müze, Kültür Yolu Projesi’nin önemli durakları arasında yer alıyor. Daha önceden 5 numaralı Antrepo olarak hizmet veren, sonradan aslına uygun olarak yeniden yapılan müzenin koleksiyonunun temelleri, 1911 yılına dayanıyor. Yaklaşık iki asırlık bir koleksiyon barındıran müze, ek sergilerle yavaş yavaş genişleyecek. Müzedeki eserlerin tümünün, 1937 yılındaki ilk açılış yıl dönümü olan 20 Eylül’de sanatseverlerle buluşması bekleniyor.
TARİH HAVZASI
Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, Taksim Meydanı’ndan başlayıp Galataport’ta sona eriyor. Projenin sahil şeridinde yer alan Galataport, Osmanlı zamanında Dersaadet Emtia-i Dâhiliye Gümrüğü İskelesi olarak kullanılıyordu. Yaklaşık iki asır boyunca yalnızca gümrük memurlarının ve resmi görevlilerin girebildiği tarihi bölge artık kültür rotası olarak da hizmet veriyor. Rotanın içinde Paket Postanesi, Nusretiye Cami, Tophane Kasrı, Tophane Saat Kulesi, Tophane Çeşmesi gibi tarihi yapılar bulunuyor.
28 Şubat 2022 Pazartesi
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba