Resmi Gazete’de yayımlanan ‘2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, kültür ve sanat alanındaki faaliyetlere yer verildi. Programda, kültürel zenginlik ve çeşitliliğin korunup geliştirilerek gelecek nesillere aktarılmasının, kültür ve sanat faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasının, milli kültür ve ortak değerler etrafında toplumsal bütünlüğün ve dayanışmanın güçlendirilmesiyle kültürün kalkınmadaki çok boyutlu etkisinin artırılmasının temel amaç olarak belirlendiği vurgulandı. Bu doğrultuda yurt içi ve yurt dışındaki kültür mirası, toplumun kültür, tarih ve estetik bilincini geliştirecek, kültür turizmine katkı sağlayacak ve afet riskini dikkate alacak şekilde korunacak, taşınmaz vakıf kültür varlıklarına vakfiye şartları doğrultusunda işlevsellik kazandırılacak. Öncelikle 125 vakıf eserinin restorasyonu uluslararası standartlara göre tamamlanacak.
CAZİP YAPILAR
Kültür yapılarının şehir yaşamında üçüncü mekan olarak benimsenmesi için ulaşılabilir, yaygın ve cazip yapılar tasarlanacak. Bu kapsamda, kültür yapılarında büyük ve merkezi yapılardan makul büyüklük ve muhtelif yerlere dağılmış esnek yapılara geçiş sağlanacak. Kültür merkezi tasarım ve yapımına yönelik yerleşim yeri büyüklüğü, nüfus projeksiyonu, mevcut kültürel yapı envanteri gibi kriterler göz önüne alınarak konuya ilişkin standartlar belirlenecek. Kültür ve sanata erişim ve katılım olanaklarının artırılması, bunların bir yaşam alışkanlığı olarak gelişmesi amacıyla erken yaşlardan itibaren eğitim verilecek.
ETİMOLOJİK SÖZLÜK
Türkçenin zenginliğinin kayıt altına alınması için ‘etimolojik sözlük’ ile Türkiye Türkçesi Ağız Atlası Projesi tamamlanacak. Yurt dışında Türk dili ve kültürünün öğretimi ve tanıtımı için Tercihim Türkçe Projesi’nin uygulandığı ülkelerin ve okulların sayısı artırılacak. Türkçe Öğretim Portalı geliştirilerek ve çevrimiçi Türkçe kursları düzenlenerek Türkçenin dijital platformlarda öğretilmesi sağlanacak.
YENİ YAYINLAR
Türk kültür ve medeniyetine dair referans metinlerin, üniversiteler, yayınevleri ve ilgili kamu kurumlarınca yayımlanması hedefi doğrultusunda, yazma eserlerden 15 temel Türk-İslam klasiğinin içeriği incelenecek ve yayımlanması sağlanacak.
Türk Tarih Kurumunca 50 tıpkıbasım, 35 yeni yayın ve 3 süreli yayın yapılacak. Çanakkale ruhunun işlenerek kalıcı eserler ortaya çıkarılması amacıyla Çanakkale Kahramanlarını Öyküleştirme Çalışması doğrultusunda 10 kitap yazılacak.
İSTATİSTİKLER TEK VERİ TABANINDA
Fikri haklara konu ürün ve eserlere ilişkin bilgi ve veri altyapısının güçlendirilmesi amacıyla kültür istatistikleri uluslararası standartlara uygun bir şekilde geliştirilecek ve tek bir veri tabanında toplanacak. Veri paylaşımını sağlamak üzere dış kurum entegrasyonlarına ilişkin çalışmalar yürütülecek ve kurum içi veri girişlerine yönelik eğitim ve koordinasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.
YERLİ FİLM İZLEMEDE AVRUPA BİRİNCİLİĞİ
Kültür endüstrilerine sağlanan destekler, özellikle eğitim, sertifikasyon ve Ar-Ge faaliyetleri artırılacak. Salgın nedeniyle geçen yıl toplam seyirci sayısının 17.4 milyon, gişe gelirlerinin ise 299 milyon lira olduğuna dikkat çekilerek, Türk sinemasının yüzde 80’lik yerli film izleme oranıyla önceki yıllarda elde ettiği Avrupa’daki birincilik konumunu 2020’de de sürdürdüğü kaydedildi.
KÜLTÜR MİRASI ENVANTERİ
Yurt içi ve yurt dışındaki taşınmaz kültür mirasının korunmasına yönelik tespit ve envanter çalışmalarına devam edilecek ve elde edilen veriler dijital ortama aktarılacak.
Coğrafi Bilgi Sistemi altyapısının kurulması ile Web ve Mobil Uygulama Yazılımı Kurulum ve Entegrasyon Projesi kapsamında, kaçak yapı çalışmaları için sahada kullanmak üzere bir uygulama ile Taşınmaz Ulusal Envanter Sistemi (TUES) geliştirilecek.
Kosova, Makedonya ve Kıbrıs’taki vakıf eserlerinin tespitiyle ilgili envanter çalışmaları yürütülecek.
Nitelikli kültürel yayınlara daha fazla sayıda okurun ulaşımını temin etmek üzere e-kitap formatında daha fazla sayıda eserin kamu yayını olması sağlanacak.
Türk Klasik Eserlerinin Dijital Ortama Aktarılması Projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı eser sayısı 250’ye çıkarılacak. Yayımcılık sektörünü desteklemek üzere Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılacak.