tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Küresel pazarda artan rekabet ve dönüşüm süreci, ülkelerin ekonomisini çeşitlendirmesine neden oldu. Türkiye de yaratıcı endüstrilerindeki gücünü kullanarak, bu dönüşüm sürecindeki rekabette avantajlı hale gelmek istiyor. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı, kültürel ve yaratıcı endüstriler için yeni destekleri gündemine aldı. Destekler mayıs ayının üçüncü haftası itibariyle uygulanmaya başlayacak.

İTO’DA ANLATILDI

Üyelerini kültür endüstrisine sağlanacak yeni destekler ve ihracat teşvikleri hakkında bilgilendirmek için İTO, bir toplantı düzenledi. Toplantının açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, kültürel ve yaratıcı endüstrilerin Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “İTO olarak sinema, televizyon ve kreatif endüstri alanında yeni projeler için çalışıyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın da bu alanda yeni bir genel müdürlük açarak sektörümüze destek vermesinden dolayı mutluyuz.”

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Nisan itibariyle 9 farklı sektörün destek kapsamına alındığını belirten Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Orhan Emre Öztelli ise Turquality, lojistik merkezleri ve kültür endüstrisine yönelik destekleri yenilediklerini söyledi. Öztelli, “Hizmetler sektörüne Bakanlıkça önem veriyoruz. Hammadde ithalatı yüzünden ürün ihracatında belirli bir cari açık vererek ihracat gerçekleştiriliyor. Hedefimiz, yakın dönemde bu dengeyi hizmetler sektörü ile sağlamak. 2021’de 25 milyar dolar fazla verdiğimiz hizmetler sektöründeki yeni hedeflerimiz, 2022’de 70 milyar dolar, 2023’te 100 milyar dolar fazla vermek” diye konuştu.

İçerik sektörüne 2012’den bu yana 110 milyon TL’lik destek sağladıklarını söyleyen Kültürel Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler Daire Başkanı Duygu Yaygır, yeni destekler hakkında şunları söyledi: “Dizi, belgesel, program ve belgesel formatlarını film olarak yeniden tanımladık. Yeni desteklerden yararlanmak için film şirketlerinin Türkiye’de yerleşik olması gerekiyor. Öte yandan, yabancı ortaklı şirketler de ortaklıkları kadar yeni desteklerden yararlanabilecek.”

DİJİTAL SANAT ŞİRKETLERİ

İlk defa internet içerik platform işletmelerinin de destekleneceğini söyleyen Yaygır, “Türkiye’de kurulmuş internet içerik platformlarını desteklerken, yurt dışı firmaların da yerli yapımcılarına destek sağlayacağız. Yeni kararla birlikte artık dijital sanatı da destek kapsamına aldık. Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi’nden (HİSER) ilk etapta, sadece dijital sanat şirketleri yararlanabilecek. Yakın zamanda HİSER’in kapsamını genişleteceğiz” diye konuştu.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Doğrudan yararlananlar:

* En az iki yıl önce kurulan firmalar

* Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yapımcı belgesine sahip olanlar

* Desteğe konu olan filmin dağıtımcısı olduğuna dair sözleşmesi bulunanlar

İşbirliği kuruluşları aracılığıyla yararlananlar:

* Kuruluş onaylı üye listesinde olanlar

* İşbirliği kuruluşunun belgesine sahip olanlar

HEDEF PAZARLARDA YOĞUNLUK ASYA’DA

ABD, BAE, Tayland, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Kore, GAC, Rusya, Portekiz, Japonya, Malezya, Meksika. Hedef ülkelere yapılacak olan çalışmalarda, destekler 10 puan fazla olacak.

Yeni dönemde ana hedef ülke ise Hindistan olacak.

KORSAN YAYINLAR İÇİN 3 BAKANLIK DEVREDE

Toplantıda, korsan yayınların engellenmesi için maddi desteklerin yanında bürokratik gücün de olması gerektiğini söyleyen Kültürel Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler Daire Başkanı Duygu Yaygır, haziran ayında; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından ortak bir platform kurulacağını ve bu kapsamda korsanla yeni dönemde ortak bir mücadeleye girileceğini de belirtti.

İHRACATI ARTIRACAK TEŞVİKLER

Yurt dışı tescil ve koruma:
Markaların yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, yüzde 50 oranında yıllık en fazla 600 bin TL.

Pazara giriş belgeleri:
Şirketlerin bakanlık tarafından belirlenen belgelere ilişkin giderleri, yüzde 50 oranında yıllık en fazla 600 bin TL.

Acente komisyon:
Yapımların yurt dışında satışına ve dağıtımına ilişkin acente komisyon giderleri yüzde 50 oranında yıllık en fazla
720 bin TL / 5 yıl.

Yurt dışı birim:
Şirketlerin doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin brüt kira ve komisyon harcamaları; en fazla 5 birim/5 yıl süreyle yüzde 50 oranında, yıllık birim başına 600 bin TL.

Korsanla mücadele giderleri:
En fazla 5 yıl boyunca, en fazla 3 film için yüzde 50 oranında (animasyon filmler yüzde 60), film başına en fazla 240 bin TL.

Dublaj veya altyazı:
Yılda 2 film, aynı film için en fazla 8 yabancı dil, yüzde 50 oranında (animasyon filmler için yüzde 60), yabancı dil başına en fazla 240 bin TL/5 yıl.

Reklam, tanıtım ve pazarlama:
Yüzde 50 oranında yıllık en fazla 4.8 milyon TL/5 yıl.

Yurt dışı etkinlik katılım:
Yüzde 50 oranında, 180 bin TL/etkinlik, 360 bin TL/prestijli etkinlik (yılda 3 defa).

Ürün yerleştirme:
Yüzde 50 oranında, 1 milyon 200 bin TL/ yıllık/ bir ay önce ön onaylanması gerekiyor. Destek yapımcılara değil, reklamı veren firmaya verilecek.

Film platosu kullanım giderleri:
Yüzde 20 oranında, 2 milyon 400 bin TL/ yıllık, kira ödemesinden sonra ön onay.
Diziler, belgeseller ve TV programları için 30 bölüm=1 film olarak belirlendi.

16 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem