tatil-sepeti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası elektrik ve doğalgaza yönelik yeni düzenlemeleri açıkladı. Erdoğan, elektrik tüketimindeki tarife rakamlarının, ilgili kurumlar tarafından vatandaşlar lehine yeniden değerlendirileceğini belirterek, ticari işletmeler için de küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirmenin yapılacağını açıkladı. Önceki Kabine Toplantısı’nın ardından 150 kilovatsaat olan en düşük tarife diliminin 210 kilovatsaate yükseltilmesinin nispi bir rahatlama sağladığını vurgulayan Erdoğan, “Yapılan analizler, ocak ayı itibarıyla tüketicilerin yüzde 64’ünün düşük tarifeden faydalandığını, yüzde 36’lık bir kesimin de üst tarifeden ­­fatura ödediğini göstermektedir” dedi.

İŞTE YENİ KARARLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikle ilgili alınan yeni kararları şöyle sıraladı:

* 210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlar tarafından vatandaşlar lehine yeniden değerlendirilecek.

* Ticari işletmeler için de küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacak.

* Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecek. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecek.

* Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının kriterlerine uyan 4 milyon hane için yılda 2 defada ödenmek üzere 450 ile 1.150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlanacak.

* Kronik hastaların ve yaşam destek cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren kişilerin bulunduğu haneler için bu rakama yüzde 5 ilave yapılacak.

* Elektrik desteğinde de halen 2.1 milyon hane olan kapsam, 4 milyon haneye çıkarılacak.

Ayrıca sosyal güvenlik şemsiyesinin kapsama alanını ve etkisini genişletecek 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketiyle ilgili hazırlıklara da başlanacak.

DÖRDÜNCÜ BÖLGE TEŞVİKİ

Yeşil büyüme stratejisi çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine ağırlık verdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti uyguladıklarını söyledi. Mevcut desteklerin kapsamını genişleterek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanabilmesini sağlama kararlarını duyuran Erdoğan, ”Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlamış oluyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, firmaların ihtiyaç duydukları elektriği kendi bünyelerinde ve yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edebilmelerini sağlamayı amaçladıklarını da belirterek, “Bu yöntemle rekabet güçleri artacak firmalarımız, aynı zamanda ülkemizin Paris İklim Anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmesine katkıda bulunacaklardır” dedi.

KADEMEDE YÜZDE 25 İNDİRİM MESAJI

Elektrikte yeni tarife konusunda yapılacak düzenleme hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de televizyon canlı yayınına katılarak bilgi verdi. Yeni tarife için çalışmayı 1 Mart’a kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirten Dönmez, şunları söyledi: “Ticarethane grubunda yer alan esnaf ve zanaatkarlar için de konuttakine benzer indirimli bir tarife üzerinde çalışmaya başladık. Bu konuda çalışma sürüyor. Hem ticarethane hem de konutlarda yeni tarife için amacımız, çalışmayı 1 Mart’a kadar bitirmek. Esnafın fatura tutarından belli bir kademede muhtemelen yüzde 25 indirim olacak.”

ELEKTRİĞİ DAĞITIM ŞİRKETLERİ DEĞİL TEDARİK ŞİRKETLERİ SATIYOR

Enerjide sorunun kaynağının yurt dışındaki fiyat artışları olduğunu da kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bizim beklentimiz, fiyatların bir miktar geri geleceği yönünde. Doğalgaz ve elektrikte fiyatların pandemi öncesi seviyelerine dönmesini bekliyoruz. O zaman elektrik üretim maliyetlerimiz de düşecek ve herkesi sevindirecek bir netice doğuracaktır” dedi.

Elektrik dağıtım şirketleri üzerinden yapılan tartışmalara da değinen Dönmez, bu konudaki mevcut uygulamayı şöyle anlattı: “Elektriğin ticareti, iletim ve dağıtım tarafında gerçekleşmiyor. Onlar aslında nakliyecilik yapıyorlar. Elektriği satan perakende şirketleriyle biz muhatabız. Faturada yazılı bedeli tedarik şirketlerine ödüyoruz. Elektrikte tedarik tarafında 2 oyuncu var; serbest ve görevli tedarikçiler. Dağıtım ve iletim hizmeti yapanlar, EPDK mevzuatına göre bir bedel alıyorlar. Bize elektriği görevli tedarik ya da serbest tedarik şirketleri satıyor. Görevli tedarik şirketlerinin kâr marjı yüzde 2.38 seviyesinde. Bunun üzerinde bir kâr faturaya yansıtamazlar.”

AVDAGİÇ: YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ HIZLANACAK

Kabine Toplantısı’nın ardından elektrik tarifelerinden küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirmenin yapılacağının duyurulması iş dünyasında memnuniyetle karşılandı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, İTO’nun da dile getirdiği ‘elektrik desteğinde tarifelerin yeniden düzenleneceği’ açıklamasından memnuniyet duyduk. Rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üreten yatırımcılara vergi ve prim desteği de yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

21 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem