tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve 75 bin gence istihdam imkânı sağlayacak ‘Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı’na başvurular başladı. Programın ayrıntıları ise İstanbul Ticaret Odası youtube kanalında düzenlenen webinarla anlatıldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş’ın açılış konuşmasını yaptığı webinarda, KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin ve Proje Destekleri Müdürü Kürşad Emre Dunay paylaşımlar yaptı.

İSTİHDAMA KATKI

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, programın istihdam performansına dayalı faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek olmasının özellikle meslek liselerine ve burada okuyan gençlere çok faydalı olacağını vurguladı. Taş, programın kadın girişimcileri de desteklediğini belirterek, şöyle devam etti: “Destek programını, KOSGEB tarafından açıklandığı gün, İTO web sitesi aracılığıyla hemen üyelerimize duyurduk. Odamızın hamiliğini sürdürdüğü 53 Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’ne de programla ilgili bilgi verdik. Programın hem işletmelere hem de istihdama önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

2024’E KADAR ÖDEME YOK

KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, pandemiden etkilenen işletmelere yönelik olarak kurgulanan hızlı destek programının üçüncü etabını ocak ayı başında başlattıklarını belirterek, bu süreçte İTO’ya verdikleri katkı için teşekkür etti. Yeni dönemde ilave istihdam sağlayacak işletmelere uygun finans imkanı oluşturduklarını kaydeden Şahin, “Sağlayacağımız bu finans, hiçbir şekilde kredi değil. Mikro ve küçük işletmelere banka, kredi değerlendirmesi olmadan ilave alacakları personele karşılık bir işletme sermayesi. Kredibilite ve teminat beklemiyoruz. Destekten faydalanan işletmeler, Mayıs 2024’te geri ödemeye başlayacak” dedi.

100 BİN TL DESTEK

KOSGEB Proje Destekleri Müdürü Kürşad Emre Dunay, destek programının, pandemiden önce kurulan ve salgından etkilenen işletmeleri kapsadığını söyledi. Bu işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesini, istihdamını korumasını ve yeni istihdam oluşturmasını hedeflediklerini belirten Dunay, “2021 yılı ortalama istihdamını koruyan ve yeni eleman alacak işletmelere, 100 bin liraya kadar geri ödemeli destek veriyoruz” dedi.

BAŞVURULAR DOLUYOR

Dunay, ocak sonu itibariyle 24 bin işletmenin, 50 bin yeni personel için programa başvurduğunu bildirdi. Destek programının 75 bin personel istihdamı ile sınırlı olduğunu vurgulayan Dunay, son başvuru tarihinin de 31 Mart olduğunu hatırlattı.

PROGRAM KAPSAMINDAKİ SEKTÖRLER

Bu destek, imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki işletmeler için veriliyor.

KADINA DESTEK

Destek programı ile kadın istihdamı da destekleniyor. Personel başına 100 bin TL geri ödemeli destek verilecek işletme sahibi veya işe alınan personel kadın ise destek, personel başına 10 bin TL artırımlı olarak uygulanacak. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmayan personel, yeni kabul edilecek. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecek.

YENİLİKÇİ İŞLETMELER

Destek kapsamındaki sektörlerde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin, 2019’da en az 75 bin TL gelir hacmine ulaşmış olması gerekiyor. Yine aynı sektörlerde faaliyet gösteren ama 2017 ve sonrasında kurulan mikro ve küçük ölçekli yenilikçi işletmelerde 75 bin TL gelir şartı aranmayacak. Bu yenilikçi işletmeler ise şöyle sıralanıyor: Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren, kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan, 2017 ve sonrasında patent belgesi alan ile 2017 ve sonrasında TeknolojikÜrün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan işletmeler.

DESTEK GİDERLERİ NELER?

İşletmelerin harcama bilgisi, beyan usulüyle alınacak. Ancak sermaye desteğinin nereye harcandığı ‘örnekleme usulüyle’ denetlenecek. Destek kapsamındaki giderler şunlar:

  • Personel giderleri,
  • İşyeri kirası,
  • Elektrik, su vb. faturalar, site aidatları gibi işletim giderleri,
  • Hammadde ve malzeme giderleri,
  • Teknolojik faaliyet giderleri (Patent, test, belgeleme vb.).

ÖDEME TAKVİMİ

Başvuruları 31 Mart 2022 tarihine kadar devam edecek desteğin ödeme takvimi şöyle:

  • İstihdamın SGK kayıtlarına yansımasını takiben 100 bin TL’nin ilk yarısı hemen ödenecek. İstihdamın devam etmesi durumunda 6 ay sonra da kalan 50 bin TL’nin ödemesi yapılacak.
  • Destek 2 yıl ödemesiz olacak. Ardından 4’er aylık dönemler halinde 6 taksitte ödenecek. Yani işletme geri ödemesini Mayıs 2024’ten itibaren 2 yılda yapabilecek.

İSTİHDAMDA ARANAN KRİTERLER

  • Doğum tarihi 1981 ve sonrası olanlar,
  • 2 veya daha fazla üniversite veya mesleki/teknik lisesi mezunu olanlar,
  • Daha önce hiç çalışmayan veya başvurunun ilan edildiği aydan (2021 Aralık) geriye son 3 yıl içinde 6 aydan fazla çalışmayanlar,
  • Başvurunun ilan edildiği aydan önceki ayda (Kasım 2021) işletmede çalışmayanlar,
  • Yabancı uyruklu olmayanlar.

07 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem