Türkiye’de emek yoğun sektörlerin e-ihracat kanalıyla yaptığı ihracat artarken, 2025 e-ihracat hedefi 8 milyar dolar olarak belirlendi. Geçen yıl e-ihracatın yıldızı olan ayakkabı, tekstil, küçük ev aletleri ve mücevherat gibi sektörlerin bu başarılı performansının 2025’te de artması bekleniyor. İstanbul Ticaret’e konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ihracat yoluyla işletmelerin ve emek yoğun sektörlerin hem hedef pazarlardaki tüketiciye ulaşabildiğine hem de tüketicinin marka bilinirliğini artırdığına dikkat çekti.
SEKTÖR AYRIMI GÖZETMİYORUZ
Bolat, Bakanlık olarak sektör paydaşlarının görüş ve ihtiyaçlarını yakından takip ettiklerini belirterek, e-ihracat süreçlerini daha da kolaylaştırmaya yönelik destek mekanizmalarını geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Firmalardan gelen talepler doğrultusunda yeni destek unsurlarını hayata geçirmek amacıyla mevzuat çalışmalarının da kararlılıkla sürdürüldüğünü dile getiren Bolat, “e-ihracat desteklerimiz herhangi bir sektör ayrımı gözetmeksizin kurgulandı ve tüm sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın kullanımına açık” dedi.
YENİ PAZARLARA HIZLI AÇILIM
Bakan Ömer Bolat, e-ihracatın katma değer artışı açısından önemini iki temel başlıkta değerlendirerek, şu bilgileri paylaştı: “Birincisi, doğrudan tüketiciye satış modeli sayesinde ihracat süreçlerindeki aracıları, tedarikçileri ve ithalatçı firmaları devre dışı bırakarak firmalarımızın daha yüksek kâr marjıyla satış yapabilmelerini sağlaması. İkinci olarak ise, yine doğrudan tüketiciye ulaşmanın sağladığı avantajla firmalarımızın doğrudan tüketici nezdinde marka bilinirliğini artırabilmeleri.
22 AĞUSTOS 2024’TE HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ
E-Kolay İhracat Platformu, ücretsiz eğitimler, dijital danışmanlık hizmetleri ve kapsamlı pazar analizleriyle e-ihracat alanında insan kaynağı kapasitesini güçlendiriyor. Platformumuzun, özellikle KOBİ’lerimiz başta olmak üzere daha fazla firmanın e-ihracata adım atmasını ve hâlihazırda e-ihracat yapan firmaların da yeni pazarlara açılmasını hızlandırarak hedeflerimize katkı sağlayacağını öngörüyoruz.”
GENÇLER VE EV KADINLARI
Özellikle genç girişimciler ve ev kadınları, e-ihracatla kendi firmalarını hızla markalaştırabilecek. e-ihracatla küçük işletmelerin hem markalaşması hızlanacak hem de cari dengeye katkı sağlanacak. Firmaların çevrim içi mağaza hesap açılışlarıyla küresel pazaryerinde işbirlikleri kolaylaştırılırken, e-ihracat operasyonlarına destekler de devam edecek. Her geçen yıl yükselişini sürdüren e-ihracatın 2022’de genel ihracat içinde payı 2.2 milyar dolarla yüzde 0.9 iken, 2023’te 5 milyar dolarla yüzde 2.12’ye, 2024’te ise 6.4 milyar dolarla yüzde 2.6’ya yükseldi. e-ihracatın toplam ihracat içindeki payının 2028’de yüzde 10’a çıkarılması hedefleniyor.
244 FİRMA YARARLANIYOR
e-ihracat desteklerinden faydalanan firmaların e-ihracat performanslarında belirgin bir yükseliş gözlemlediklerini ifade eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şu bilgileri paylaştı: “Günümüzde Bakanlığımızın e-ihracat desteklerinden, 2’si pazaryeri, 6’sı perakende e-ticaret sitesi ve 9’u e-ihracat konsorsiyumu olmak üzere toplamda 244 firmamız yararlanıyor. Firmalarımızın e-ihracat faaliyetlerini gerçekleştirdiği başlıca ülkeler arasında ABD, Almanya, Suudi Arabistan ve Azerbaycan öne çıkıyor. Bu ülkelerde faaliyet gösteren e-ticaret platformlarına yönelik ilgide de sürekli artış kaydediliyor.”
HEDEF PAZARLARA İLAVE YÜZDE 20 DESTEK
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ihracatta hedef ülkeler olarak belirlenen pazarlara yönelik yüzde 20 ilave destek daha verildiğini bildirerek, pazaryeri komisyon gideri desteği gibi çeşitli özel destek kalemleri uygulanabildiğini söyledi. Firmaların e-ihracatında, hedef ülkelerden özellikle ABD ve Suudi Arabistan gibi pazarlarda çok güçlü bir artış sağlandığına dikkat çeken Bolat, ”Örneğin, Suudi Arabistan pazarında 2024 yılında e-ihracatımız bir önceki yıla kıyasla yüzde 393 oranında artarak büyük bir başarı yakalandı. Körfez bölgesindeki e-ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu değerlendiriyoruz ve Suudi Arabistan’da elde ettiğimiz bu ivmeyi bölgedeki diğer ülkelere de taşımayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt’i de hedef ülkeler arasına dahil ederek, bu pazarlarda faaliyet gösterecek firmalarımıza ilave yüzde 20 destek sunmaya başladık” dedi.
NASIL BAŞARDILAR?
e-ihracatla küresel pazarlara açılmak için Ticaret Bakanlığı’ndan destek alıp markasını büyüten girişimciler, İstanbul Ticaret’e konuştu.
ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 60’I E-İHRACATTA
Ayşen Yönet Yeter-Pamuka Tekstil Kurucusu: Pamuklu kumaşlardan çocuk odası için oyun evleri, oyun çadırları ve cibinlikler başta olmak üzere ev tekstili ürünleri üretiyoruz. 2014 yılından beri faaliyetteyiz ve Türkiye’de pamuklu kumaşlardan oyun evi üreten ilk markayız. Ürünlerimizi sadece e-ticaret üzerinden B2C iş modeli ile yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunuyoruz. Üretimimizin yüzde 60’ını e-ihracatla satıyoruz. Geçen yıl ABD başta olmak üzere 38 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Ticaret Bakanlığı destekleriyle 2 yıl önce tanıştık. Bu desteklerden habersiz olduğumuz için çok uzun zaman önce yapmamız gereken büyüme hamlesini gerçekleştiremedik. Bu yıl markamız Ticaret Bakanlığı’nın Marka Kataloğu’na girdi. Hatta bu sayede IGEX’te farklı pazaryerleri ile B2B görüşmeleri yaptık. Mikro işletme yapan biz küçük girişimciler aslında emeklemeye başlayan çocuklar gibiyiz. Her yere ulaşmaya çalışıyoruz ama koşmaya başlamadan önce o ilk adımı atmamız ve emeklemeden yürümeye geçmemiz gerekiyor.
HEDEF YÜZDE 25 BÜYÜME
Altan Alansu-Çerez Pazarı İş Geliştirme Müdürü: Başlangıçta kuruyemiş, baharat, kuru meyve ve lokum ürünlerini toptan pazarlıyorduk. 2015’te kuruyemiş ve lokum üretim hatlarımızın devreye alınmasıyla birlikte perakende ve ihracata yönelik inovatif ürünler ve paketler geliştirmeye başladık. Pandemi süreciyle otelcilik ve horeca sektörü durma noktasına geldiği için üretim süreçlerimizi de e-ticarete uygun hale getirdik. 2023 yılında e-ihracat teşvikleriyle tanıştık. İngiltere ve ABD’ye ihracat için sipariş karşılama ve reklam desteklerinden yararlanmaya başladık. Desteklerle birlikte ürünlerimizin katma değerini yükseltince bu satış platformlarında rekabet gücümüz arttı. Hedefimiz, 2025 yılı sonuna kadar e-ihracat teşviklerinin de yardımıyla yurt dışı satış platformlarındaki hacmimizi geçen yıla oranla yüzde 25 artırmak.