Cumartesi, 30 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
İlk kurulduğunda 24 üye ile faaliyete geçen İstanbul Ticaret Odası, bugün 400 bin üyesi ile İstanbul ve Türkiye ekonomisine hizmet veriyor. 81 meslek komitesi, 248 meclis üyesinden aldığı güçle, Yönetim Kurulu’nun öncülüğünde İTO, 533 çalışanı ile 135 yaşına bastı.
Dünyanın en büyük üçüncü Odası olan İstanbul Ticaret Odası, 135 senelik hizmet dönemini İstanbul’un farklı tarihi mekanlarında geçirdi. İşte aynı zamanda Türkiye’nin çağdaşlaşmasına ve küreselleşen İstanbul ticaretine tanıklık eden tarihi mekanların izinden Oda’nın kilometre taşları:
MEHMET ALİ PAŞA HANI:
İstanbul Ticaret Odası 14 Ocak 1882 tarihinde Dersaadet Ticaret Odası adıyla Galata’da Haliç kıyısındaki Mehmet Ali Paşa Han’ın 12 numaralı dairesinde faaliyete geçti. Oda’nın açılışında Ticaret ve Ziraat Nazırı Raif Efendi de bulunuyordu. Oda, bu handa eylül ayında ilk yönetmeliği olan Tellallar Tüzüğü’nü yayınladı. 1890 yılında Mehmet Ali Paşa Han, Oda’nın ilk yabancı heyetini ağırladı. Oda, 1891 yılında bu handan ayırılıp 1907 yılında geri döndü. 13 Haziran 1910’da yayınlanan nizamnameyle ise Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ziraat Odaları birbirinden ayrıldı. Böylece Oda, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk ekonomi yayını olan “Dersaadet Ticaret ve Sanayi Odası Gazetesi” yayınlandı. Mehmet Ali Paşa Han, 1917 yılına kadar İstanbul Ticaret Odası’na ev sahipliği yaptı.
LORANDO HAN
İstanbul Ticaret Odası, 1891 yılında Galata’da bulunan Lorando Han’a taşındı. 16 sene boyunca bu handa faaliyet gösteren İstanbul Ticaret Odası, ilk kitabı olan Hukuk-i Ticaret adlı kitabını yayınladı.
II. VAKIF HAN
Mehmet Ali Paşa Han’dan ayırılan İstanbul Ticaret Odası, 1917 yılında II. Vakıf Han’a taşındı. Oda, II. Vakıf Han’da varlığını sürdürürken İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Mecmuası Osmanlıca ve Fransızca olarak yayınlanmaya başladı. Cumhuriyetin ilk döneminde 1925 yılında ise Oda’ya ilk kez sicil numaralı kayıt gerçekleştirildi. Böylece Oda’nın 1 numaralı üyesi Osmanlı Bankası olarak tarihe geçti. Aynı tarihte Ticaret ve Sanayi Odaları Nizamnamesi yürürlüğe girdi ve tüzel kişilik kazanan Odalara üyelik zorunlu oldu.
IV. VAKIF HAN
Bu süreçte İstanbul Ticaret Odası IV. Vakıf Han’a taşındı. 1952 yılında ise Oda’dan ayrılan sanayiciler mayıs ayında İstanbul Sanayi Odası’nı kurdular. Böylece Oda, İstanbul Ticaret Odası adını aldı.
1958 yılında Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi, İstanbul Ticaret Odası gazetesi adıyla ve düzenli olarak yayınlanmaya başladı. 1962 yılında ise İstanbul Radyosu ile ayda iki kez yapılan “İktisat ve Ticaret Dünyamız” adlı programı başlattı. 1968 yılında İTO başarılı ihracat yapan üyelerini ödüllendirme çalışmalarına başladı. 45 yıl boyunca İstanbul Ticaret Odası’na ev sahipliği yapan IV. Vakıf Han, Mimar Kemaleddin’in en ünlü eserleri arasında yer alıyor. Bu han günümüzde otel olarak işlevini sürdürüyor.
1971-Oda kendi yaptırdığı ilk binasında
MERKEZ BİNADAN EĞİTİME
İstanbul Ticaret Odası, 1970 yılında Haliç kıyısındaki yeni binasına taşındı. Bu mekanda kaldığı 30 yıl boyunca Oda birçok yeniliğe imza attı. Dünya Ticaret Merkezleri Birliği’ne üyelik, Tüketici Şikâyetleri Masası, Dürüst Reklamcılık Değerlendirme Kurulu ve İngilizce dergisi “İstanbul Chamber of Commerce-ICOC” bu yenilikler arasındaydı.
HİZMET BİRİMLERİNİN KRONOLOJİSİ
1996
Kadıköy
Hizmet Birimi
1997
Perpa ve İSTOÇ
Hizmet Birimi
2000
Yeni Bosna
Hizmet Birimi
2009
Pendik
Hizmet Birimi
2010
İDTM ve Sabiha Gökçen Havalimanı
Hizmet Birimi
GÜNÜMÜZDE İTO’NUN HİZMETLERİ
135. yaş albümünden kareler
Dünyanın sayılı metropollerinden İstanbul’un ticari hayatına yön verdiği kadar Türkiye ekonomisi için de birçok adıma öncülük eden İstanbul Ticaret Odası, 135. yılını kutluyor. Oda, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Cumhuriyet’e kadarki hizmet hayatında birçok olaya tanıklık ettiği gibi kritik kararlar öncesi devlet adamlarının ilk ziyaret ettiği kurumlardan biriydi. İşte fotoğraflarla 135 yıla damgasını vuran İTO’nun unutulmaz ziyaretçileri…
ATATÜRK’ÜN CENAZE KORTEJİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün cenazesi, 19 Kasım 1938 günü, Dolmabahçe’den alınarak top arabasına konuldu. Dönemin Başbakanı Celal Bayar önderliğinde resmi nakil törenini gerçekleştiren kortej, tramvay yolunu takiben Tophane, Karaköy ve Galata Köprüsü’nün ardından İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’nın önünden geçiyor.
ADNAN MENDERES İTO’DA
1960 yılında 4. Vakıf Han’da bulunan İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret eden Başbakan Adnan Menderes, Türk ekonomisinin gelişmesinde özel sektöre düşen vazifeleri dile getirmişti. Başbakan Menderes, Oda’daki konuşmasında Türk sanayisinin daha iyi mallar üretip, ihraç etmesi gerektiğinden bahsederek; ülkenin sıcaktan kavrulan bir toprak gibi yatırımlara muhtaç olduğunu vurgulamıştı.
BAŞBAKAN SÜLEYMAN DEMİREL
1960’lı yıllar… Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, daha sonra Cumhuriyet Senatosu Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Vekili görevi üstlenecek olan Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile Milletlerarası Ticaret Odası’nın toplantısında.
ÇALIŞMA BAKANI ECEVİT
1960’larda dönemin Çalışma Bakanı Bülent Ecevit, İstanbul Ticaret Odası’nın konuğu olarak Meclis toplantısını izliyor. Bu dönemde çalışma hayatını düzenleyen ve iş dünyasını yakından ilgilendiren kanunlar yürürlüğe girmişti.
ÖZAL İTO OKULUNU AÇTI
1990 yılında Bayrampaşa İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın teşrifi ile açılmıştı.
FUARDA ÖNCÜ
İstanbul Ticaret Odası, 1960’larda Türkiye’nin yurtdışında tanıtımı için fuar organizasyonlarına yönelen ilk kurum oldu. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Borsası, 1968’de Bulgaristan’ın Filibe kentinde düzenlenen fuarda (sağda ve altta) Türkiye katılımını gerçekleştirmişti.
SİYAH BEYAZDAN OFSETE
İstanbul Ticaret Odası’nın periyodik yayını İstanbul Ticaret gazetesinin tarihteki sayfalarına baktığımızda, hem yayıncılığın hem de Cumhuriyet’in gelişimini görmek mümkün. Cumhuriyet’in 50. kuruluş yıldönümünde siyah beyaz olarak çıkan gazetemiz, 75. yıl kutlamasını renkli baskıyla yapmıştı.
İstanbul’un küresel anlamda çekim merkezi olmasını amaçlayan İTO Ödülleri’nin sahiplerini bulduğu geceden bir fotoğraf
17 Ocak 2017 Salı
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma