tatil-sepeti

HABER: FEDAİ YILDIRIM

Dansın ve devrimin ülkesi olarak bilinen Küba’ya yarım asırdır devam eden ABD ambargosu biraz olsun hafifledi. Ülkeye 1.1 trilyon dolara mal olduğu söylenen 53 yıllık ambargo nedeniyle Küba bugüne kadar dışa kapalı bir hayat sürdürdü. Bugün Küba’yı ziyaret edenler kendilerini 1960 ve 70’li yıllarda yaşıyor gibi hissederken, bundan sonra küresel dev şirketleri bu ülkede görmek mümkün olabilecek. Çünkü Küba’daki mevcut yönetim, yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için seferber olmuş durumda. Öyle ki Küba’da önümüzdeki günlerde tarımdan otomobil üretimine kadar pek çok sektörü kapsayan 246 projenin hayata geçirilmesi bekleniyor. Küba’nın Ankara Büyükelçisi Alberto González Casals, söz konusu yatırım portföyünün 8.7 milyar dolarlık yatırım gerektireceğini belirtiyor.

EN FAZLA İSPANYOLLAR

Bu noktada Küba’ya yatırım düşünen yabancı sermayenin ihracatı artırıp ithalatı azaltması şartı ön planda tutuluyor. Ayrıca yatırımda kullanılan teknoloji de yatırıma izin verirken etkili olacak. Küba’ya en fazla yatırım yapan işadamları şimdilik İspanyollar olsa da gelecekte pek çok ülkeden yatırımcı Küba’dan pay kapacak.

VERGİDEN MUAF

Peki, Küba’nın bu dünyaya açılım döneminde Türk iş dünyasını ne tür fırsatlar bekliyor? Bu fırsatların başında vergi muafiyeti geliyor. Öyle ki ülkede oluşturulan özel yatırım bölgelerinde yabancı yatırımcılara 8 ile 10 yıla varan kurumlar vergisi muafiyeti ve ücretsiz arazi temini söz konusu. Çünkü Küba’da 2003’te Yatırım Kanunu’nda değişiklik yapıldı ve bu değişiklikle yabancı yatırımlar teşvike başlandı.

İŞ DÜNYASI UMUTLU

Şimdilik Küba’da yatırım yapan bir Türk firması olmasa da iş dünyası gelecekten umutlu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi çok yüksek rakamlarda olmasa da her yıl artarak devam ediyor. Türkiye’nin Küba’ya ihraç ettiği ürünlerin başında demir ve çelik profil, motorlu taşıt, maya, tel, inşaat demiri, filmaşin ve iş makinesi geliyor. Türkiye’nin Küba’dan ithal ettiği ürünlerin ise yüzde 57’sini odun kömürü, yüzde 30’unu ilaç ve yüzde 10’unu da alkol ve ürünleri oluşturuyor.

ÖZEL BÖLGE

Türk firmalarını Küba’da bekleyen bir başka fırsat ise özellikle Mariel Özel Kalkınma Bölgesi. Söz konusu bölge başkent Havana’nın batısına 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve Amerika ve Panama Kanalı’na yakın bir noktada bulunuyor. Bölge inşaat, turizm ve sanayi alanında yatırıma açık birçok projeyi bünyesinde barındırıyor.

İNŞAAT VE TURİZM

Ayrıca ambargonun kalkmasıyla Türk müteahhitlik firmalarının da ülkede büyük fırsatlar bulacağı belirtiliyor. Çünkü önümüzdeki yıllarda başta konut ve altyapı olmak üzere turizm ve enerji sektörlerinde önemli yatırımların hayata geçirileceği dile getiriliyor. Dansa olan tutku, iklimi ve her adımda 70’li yılların filmlerini anımsatan sokaklarına olan ilgi, turizm yatırımcılarını da cezbediyor. Bu bakımdan ülke, Türk turizm yatırımcılarının da dikkatini çekiyor.

TARIM, SAĞLIK VE TURİZME DİKKAT

DEİK Türkiye-Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Başkanı Aykut Eken, özellikle ambargonun kaldırılmasıyla dünyanın dikkatini Küba’ya yönelttiğini ve Türk iş dünyasının da geç kalmadan bir an evvel ülkeyi daha yakından tanıma adına adım atması gerektiğini vurguladı. Bu yönde kendilerine talep geldiğini ve bu durumun sevindirici olduğunu ifade eden Eken, şöyle konuştu: “Ağırlıkla İspanya, Kanada ve Venezuela ile ticaret yapan Küba’ya tarım, turizm ve sağlık sektöründe yatırım yapılabilir. İspanyollar turizm sektöründe ağırlıktalar. Kanada’ya da nikel ve şeker ihraç ediyor. Venezuela ile petrol ticareti yapıyorlar. Küba’nın ilk önce gıdaya ihtiyacı var. Tavuk ve yumurtayı dahi ithal etmek durumundalar. Tarımda yatırım için de yeni nesil teknoloji araçlarına ihtiyaçları var. Ayrıca turizm sektöründeki Türk işadamları Küba’ya dikkat vermeli. Bunun yanı sıra sağlık sektöründe çok iyi durumdalar. Hatta bir dönem Türkiye’de sağlık alanında yatırım yapmayı bile düşündüler ama ambargo nedeniyle bu gerçekleşmedi. Ancak bugünden itibaren bu tür yatırım hamleleri hayat bulabilir. Türk iş dünyası yatırım için Küba’yla sınırlamamalı kendini. Çevresindeki adaları da değerlendirelim. Çünkü o bölge tamamen ithalatçı. Her türlü sektörde yatırıma ve ithalata ihtiyaçları var. Ancak Türk iş dünyası bölge insanının ağırlıkla İspanyolca ve İngilizce konuşuyor olması ve uzak mesafeden dolayı çekingen davranıyor olabilir. Ancak kesinlikle böyle düşünmemeliler. Ayrıca Küba son derece güvenli bir ülke. Gece ya da gündüz, tek başına sokaklarda rahatça dolaşılabilir.”

ŞİMDİ KÜBA’YA YATIRIM ZAMANI

Büyükelçi Alberto González Casals, Türkiye ile Küba arasındaki ticaretin tatmin edici seviyede olmadığını ve ticareti artırmak için özellikle Türk işadamlarını Küba’da ağırlamak istediklerini söyledi. Hükümetin Küba’daki yatırımlara tam garanti sağladığını da vurgulayan Büyükelçi Casals, Küba’nın ekonomik gelişiminde Türkiye’nin önemli partnerlerinden olmasını istediklerini ifade etti. Bu bakımdan Türkiye’deki iş dünyasıyla çalışmayı gönülden istediklerini kaydeden Büyükelçi Casals, yakında 8.7 milyar dolarlık 246 projeyi içeren yatırım olanaklarının yatırımcılara duyurulacağını açıkladı. Büyükelçi Casals, başta yiyecek, endüstri, eczacılık, bioteknoloji, turizm, yenilenebilir enerji, inşaat, petrol araştırmaları ve kömür olmak üzere pek çok sektörde yatırım yapılabileceğini dile getirerek, şunları söyledi: “Son yıllarda Küba’da verimliliği ve etkinliği artırmaya yönelik altyapı projeleri uygulanmaya başlandı. Özellikle inşaat ve altyapı da Türk firmalarının küresel deneyime sahip olduğunu görüyoruz. Bu konuda Türk yatırımcısına özellikle Mariel Özel Kalkınma Bölgesi’ni değerlendirmesini tavsiye ediyorum. Şimdi Küba’ya yatırım zamanı.”

İŞTE TEŞVİKLER

KURUMLAR VERGİSİ

Küba geneli: 8 yıl muafiyet var. Müteakiben yüzde 15 kurumlar vergisi alınıyor. Petrol ve madenler söz konusu olduğunda ise vergi oranları yüzde 50’ye çıkabiliyor. Yeniden yatırıma dönüştürülen kazançlara da muafiyet uygulanıyor.

Mariel Özel Kalkınma Bölgesi: İlk 10 yıl kurumlar vergisi muaf. Müteakiben yüzde 12 vergi alınıyor. Projeye bağlı muafiyet süresi uzatılabiliyor. Yeniden yatırıma dönüştürülen kazançlara muafiyet uygulanıyor.

GÜMRÜK VERGİSİ

Mariel Özel Kalkınma Bölgesi: Yatırım için gerekli sermaye mallarında gümrük muafiyeti uygulanıyor. Diğer girdi tedariği için geçerli gümrük vergileri üzerinden işlem yapılıyor.

HİZMETLER VERGİSİ

Küba geneli: Faaliyetlerin ilk yılında muafiyet var. Müteakiben kanuni haddin yüzde 10 ile 50’si arasında hizmetler vergisi alınıyor.

Mariel Özel Kalkınma Bölgesi: Faaliyetlerin ilk yılında muafiyet var. Müteakiben yüzde 1 oranında vergi alınıyor.

TOPTAN ÜRÜNLER VERGİSİ

Küba geneli: Faaliyetlerin ilk yılında muafiyet uygulanıyor. Müteakiben kanuni haddin yüzde 2’si ile 50’si oranında toptan ürünler vergisi alınıyor.

Mariel Özel Kalkınma Bölgesi: Faaliyetlerin birinci yılında muafiyet var. Müteakiben yüzde 1 oranında vergi uygulanıyor.

ARAZİ KATKISI

Küba geneli: Yatırım operasyonel hale gelince değin muafiyet söz konusu.

KİŞİSEL GELİR VERGİSİ

Hem Küba genelinde hem de Mariel Özel Kalkınma Bölgesi’ndeki yatırımların sonunda yüzde 15 kişisel gelir vergisi alınıyor.

THY DİREKT UÇACAK

Türk Hava Yolları’nın (THY) Küba’nın başkenti Havana’ya direkt seferlere başlamaya hazırlandığını duyurması da iki ülke ulaşımını daha da rahatlatacak. Çünkü Küba’ya gidenler halen, çeşitli havayollarının aktarmalı seferleriyle Havana’ya ulaşıyor. Bu haliyle İstanbul-Havana uçuş süresi ortalama 14 saat sürüyor. Direkt seferlerin başlamasının ardından ise hem uçuş süresinin kısalması hem de bilet fiyatlarının ucuzlaması bekleniyor.

BUNLAR SATILABİLİR

  • Cam eşya
  • Sabun
  • Şampuan
  • Diş fırçası
  • Parfümeri
  • Kozmetik ürünler
  • Perde
  • Yatak çarşafı
  • Havlu
  • Bornoz
  • Bebek giyim
  • Plastik mutfak eşyaları
  • Dekorasyon eşyaları
  • Islak mendil
  • Çocuk bezi
  • Çocuk maması
  • Otel mutfak ekipmanları
  • Berber malzemeleri
  • Döşemelik kumaş
  • Sıcak su kazan sistemleri
  • Plastik borular
  • Elektrik kablosu
  • Bisküvi


30 Ekim 2015 Cuma

Etiketler : Dünya