Hollanda’da, Delft Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, kuantum bilgisayarlarını birbirine bağlamayı kolaylaştıracak bir işletim sistemi geliştirdi. Bu yenilik, kuantum bilgisayarların bilgiyi güvenli bir şekilde paylaşmasına ve daha karmaşık hesaplamaları gerçekleştirmesine imkan tanıyacak.
Ekip, kuantum ağlarının sadece donanımla işlevsel hale getirilemeyeceğini belirtiyor. Sadece donanım inşa ederek kuantum ağını kullanışlı hale getirilemeyeceğini belirten araştırmacılar, bu alanda yazılımın da kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekiyor.
QNodeOS
Araştırmacılar, QNodeOS adını verdikleri bu işletim sistemiyle kuantum ağındaki cihazların, kübit türlerinden bağımsız olarak kontrol edilmesini sağladı. Kuantum bilgisayarlarının hem diğer kuantum bilgisayarlarından kuantum bilgisi hem de klasik bilgisayarlardan gelen sinyalleri alması, bu süreci daha karmaşık hale getiriyordu.
QNodeOS’un yeteneklerini test etmek için ekip, iki farklı kuantum bilgisayar türüyle çeşitli görevler gerçekleştirdi. Özel işlenmiş elmaslardan yapılan iki kuantum bilgisayarı ve elektrik yüklü atomlardan yapılmış bir başka kuantum bilgisayarı kullanıldı. Araştırmacılar, bulutta bir hesaplama çalıştırmaya benzer şekilde bir test programı uyguladı ve QNodeOS’un aynı anda iki farklı programı çalıştırarak çoklu görev yeteneğini de başarılı bir şekilde gösterdi.
YENİ GEREKSİNİMLER
Singapur ve İrlanda merkezli kuantum bilişim şirketi Horizon Quantum’dan bir uzman, bu gelişmenin kuantum internetin temellerini atmada önemli bir adım olduğunu belirtti. Uzmanlar, genel amaçlı kuantum ağları inşa etmeye başlandığında, yapılacak çok iş olduğuna dikkat çekerek, bu işletim sisteminin, yönlendirme protokolleri gibi geliştirilmesi gereken birçok alan için zemin hazırladığını ifa ediyorlar.