Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen ‘B20 Türkiye Konferansı’nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada G20’ninen önemli hedefinin güçlü, dengeli ve sürdürülebilir küreselbüyümenin sağlanması olduğunu vurguladı. Erdoğan Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında ilk kez bu yıl gündeme getirilen KOBİ’lerle ilgili gelişmeleri çok yakından takip edeceklerinide belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Küresel ekonomideki kırılganlık en önemli sorundur. Krizin gerisinde yapısal değişimlerin de rolü olduğunu biliyoruz. Yaşanan krizin fırsata dönüştürülmesi vedeğişim için yeni imkanların oluşturulmasına vesile olması mümkündür. Bilhassa gelişmekte olan ülkeler ve Asya bölgesi bu bakımdan tarihi bir fırsatla karşı karşıyadır.”
PEKİN-İSTANBUL
“Açık söylüyorum, bugün Pekin-İstanbul Hattı’nı dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Bilhassaönümüzdeki 10 yılda ulaşımda, enerjide, ticarette ve diğer alanlarda yaşanacak değişimin merkezinde bu hat bulunacaktır.Londra’dan başlayıp Pekin’e kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması mahiyetindeki demiryolu projesini önümüzdeki yeni dönemin sembolü olarak kabul ediyoruz. Halen hizmette olan Marmarayve Boğaz’da inşa edilen üçüncü köprünün üzerindeki demiryolu hattı bu muazzam projenin iki kıtayı birleştiren unsurlardır.”
ORTAK ÇÖZÜM ŞART
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20’yi etkin kılan en önemli sebeplerden birinin, katılımcı ülke ve kuruluşların liderleriyle birlikte iş dünyası başta olmak üzere ekonomik ve sosyal tüm tarafları bir araya getirmesi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu süreçte yaptığım en önemli tespit, sadece tek tek ülkelerin çıkarlarının değil küresel ihtiyaçların da göz önünde bulundurularak alınan kararların çok daha etkili, çok daha çözüme dönük olduğudur. Küresel sorunlara, küresel çözümler gerekiyor” dedi.
KÜRESEL BARIŞ
Küresel düzeyde barış, huzur, güven ortamı sağlanmadan ekonomik hedeflere ulaşılabilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “G20 liderleri olarak bu bilinçle hareket etmek mecburiyetindeyiz” dedi.
Bu yapınınen önemli unsurlarından olan B20 Açılım Grubu’nun da aynı anlayışla çalıştığını belirten Erdoğan, “Siyasi liderlerin ve iş dünyasının bu platformda gösterecekleri iş birliği küresel sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır” diye konuştu.
BAŞARILI PERFORMANS
B20’nin, bu yılhem faaliyet alanını genişleterek hem deüye sayısını artırarak başarılı bir performans ortaya koyduğuna dikkati çeken Erdoğan, TOBB BaşkanıRifat Hisarcıklıoğlu’na çalışmalara verdiği katkı dolayısıyla teşekkür etti.
DÜNYA YENİ PARA POLİTİKASINA GEÇİYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarakkısa vadede yeni bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor” dedi. ABD Merkez Bankası’nın muslukları kıstığı, başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere, bazı merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği günleri yaşadıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Ulusal gibi görünenkararlarınetkileriküresel oluyor. Bu gelişmeler, son derece sıra dışı bir durum” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, ‘kur savaşları’ olarak adlandırılan bir dönemden geçildiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “En güçlü paraların yüzde 10’lar düzeyinde değer kaybının normal karşılandığı ilginç bir dönem.Tüm bunlar, küresel ekonomideki belirsizliklerin, hâlâ ne kadar fazla olduğunu gözler önüne seriyor.Bu küresel sorunların çözümü için deküresel bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyacımız var.G20 bu yüzden çok önemli.”
KOBİ’LER NASIL BÜYÜR
Hisarcıklıoğlu, B20’yi, hükümetin de destekleriyle ve sahiplenmesiyle KOBİ’lere de açtıklarının altını çizerek, hem G20’dehem de B20’de, ‘KOBİ’ler nasıl büyür’, ‘Büyük şirketlerle nasıl ortaklıklar kurar’meselesini, gündemin ana maddesi haline getirdiklerini kaydetti.Hisarcıklıoğlu, hem Türkiye’yihem de B20’yi anlatmak için 9 aylık sürede 5 kıtada 12 büyük toplantı organize ettiklerini dile getirerek,”Toplamda 170 bin kilometre yol yaptık. Yani dünyanın etrafında 4 turdan fazla attık” dedi.
19 TALEPLİK YOL HARİTASI
G20 Liderler Zirvesi’nde sunulmak üzere hazırlanan veküresel iş dünyasının 19 talebinin yer aldığıB20 Türkiye Raporu’nda, ortak bir uluslararası yatırım prensipleri seti oluşturulması önerisine yer verildi. Yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyum gözetilmesi gerekliliğine işaret edilen raporda,ülkelere özelaltyapı yatırım stratejilerinin geliştirilmesi önerisi yer aldı.
TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMA
B20 Türkiye Raporu’nda,Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’nın onaylanması ve yürürlüğe konulması talebi de gündeme getirildi. Küresel finansal reform gündeminin nihai hale getirilmesi ve onaylanması gerektiğinin altı çizilen raporda, kanunlar arasındaki bütünlüğün sağlanmasının ve finansal reform gündemindeki danışma sürecinin iyileştirilmesinin önemine değinildi.
YATIRIM PRENSİPLERİ
G20’nin Şirketlerde Hak Sahipliği Şeffaflığı Prensipleri’nin uygulanması talebinin aktarıldığı raporda, ortak bir uluslararası yatırım prensipleri setinin oluşturulması ve yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyumun gözetilmesi gerektiğine işaret edildi.
Raporda, G20 büyüme hedefleriyle bağlantılı olarak ülkelere özel altyapı yatırımı stratejilerinin geliştirilmesi gerektiği, altyapının menkul değer olarak geliştirilebilmesini kolaylaştırmak amacıyla altyapı yatırım ekosisteminin iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.
KOBİ’LERE FİNANSMAN
Özellikle teknik, yönetsel ve girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi ve finanse edilmesinin önemi de raporda yer aldı.Raporda, istihdam imkanlarını arttırmak için işgücü piyasalarını daha dinamik ve kapsayıcı yapacak yapısal reformların uygulanması, genç istihdamının ve kadınların istihdama katılım oranlarının artırılması gerektiği belirtildi.
KOBİ’LER İLK KEZ G20 GÜNDEMİNDE
B20 Konferansı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorun olarak kredibilite açığını görüyoruz. Bu açığıne kadar çabuk kapatırsak, o kadar hızlı güven oluşacaktır ve güçlü bir büyümeyi, sürdürebilir bir büyümeyi getirecektir” dedi. G20 gündeminin oldukça kapsamlı bir görünüm arz ettiğini belirten Yılmaz, “Biz de bu görünüme üç önemli başlıkla katkıda bulunmaya çalıştık. Bunlar ‘kapsayıcılık’, ‘uygulama’ve ‘yatırım’başlıkları. İngilizce ifadesiyle ‘3 I’ (Inclusiveness, Implementation ve de Investment)diyoruz” dedi. Bu konunun G20 üyeleri içerisinde de geniş kabul gördüğünü anlatan Yılmaz, “Bu denli yoğun KOBİ ilgisi G20 gündeminde ilk defa yer almaktadır” dedi. Uluslararası platformlarda KOBİ’lerin beklentilerini, görüşlerini ve şikayetlerini temsil etmek üzere Uluslararası Ticaret Odasıyla beraber ‘Dünya KOBİ Forumu’nu kurduklarına işaret eden Yılmaz,bunun da Türkiye’nin dönem başkanlığında en önemli çalışmalardan biri olduğunu söyledi.
ÇALIŞMA BAKANLARI TOPLANTISI
Ankara’da B20 Konferansı sırasında G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları toplantısı da yapıldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem’in yanı sıra Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Sandra Polaski ve Hindistan Çalışma Bakanı Shankar Aggarwal da katıldı.
04 Eylül 2015 Cuma
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma