Cuma, 22 Kasım, 2024
YEME-İÇME HİZMETİ SUNAN İŞLETMELER
* Tesis girişlerinde el antiseptiği bulundurulmalı ve misafirlerin ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra girişleri sağlanmalı.
* Misafirin yanında maske yoksa verilmek üzere maske bulundurulmalı.
* Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler arasında uygulanmaz.
* Yemek servisi verilen masalar arası mesafe her yönden 1.5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenmeli. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapıldığı takdirde diğer masalarla aradaki 1.5 metre mesafe korunacak şekilde yapılmalı.
* Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalı. Masa yanlarına sandalye konulmaz ve oturma düzeni oluşturulmaz.
* Karşılıklı oturmada masa eni 70 cm’den küçük masalarda çapraz oturma düzeni uygulanmalı veya karşılıklı oturma mesafesinin artırılması amacıyla iki masa birleştirilerek kullanılmalı.
* Bütün masa düzeni kuralları masa şekline bakılmaksızın (kare, dikdörtgen veya daire) her masa için uygulanır.
* Yan yana tek kişilik oturma düzeni olan bar masası şeklindeki masalarda sandalyeler arası mesafe 1 metre olacak şekilde düzenlenmeli. Personel ile müşterinin doğrudan yüz yüze kaldığı bar masaları kullanılmamalı.
* Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılmalı, servis ise mutfak personeli tarafından sunulmalı.
* Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra silinerek uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanmalı. Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat ve peçete kullanılmalı.
* Mümkün olduğunca temassız ödeme alınmalı.
* Genel kullanım alanlarının ve genel müşteri tuvaletlerinin girişlerinde, geniş salonların farklı yerlerinde el antiseptiği bulundurulmalı.
* Genel tuvaletlerin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenmeli. Düzenlenememesi halinde giriş kapılarının kollarının sık sık dezenfeksiyonu sağlanmalı.
* Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları hizmete açılmamalı.
BERBER, KUAFÖR VE GÜZELLİK SALONLARI
* Müşteriler randevu ile kabul edilmeli.
* Müşteriye olabildiğince az sayıda personel ile hizmet verilmeli ve bunlar kayıt altına alınmalı.
* İş yerinde satışa sunulan şampuan, kozmetik gibi ürünler mümkün olduğunca cam veya tezgâhların arkasında korumaya alınmalı.
* Manikür, pedikür, epilasyon gibi işlemlerde kullanılan aletlerin kişiye özel olması sağlanmalı. Kişiye özel alet kullanımı sağlanamadığı durumlarda, her müşteriden sonra kullanılan aletlerin temizlik ve sterilizasyonu gerçekleştirilmeli. Yapılan işlem eldiven kullanmayı gerektiriyorsa tek kullanımlık eldiven kullanılmalı. Eldivenli ellerle çevreye dokunulmamalı.
* Fön makinası mümkün olduğunca kullanılmamalı. Fön makinası gibi yüksek hava akımı yaratan cihazları kullanırken, düşük hızda, yandaki müşteriyi etkilemeyecek yönde ya da diğer müşterilerden farklı bir alanda kullanılmasına özen gösterilmeli.
* Saç kesimi esnasında yüz ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan araç ve gereçlerin geçici süreliğine temizlenmesi için ense fırçasının kullanımı geçici süreliğine durdurulmalı.
* Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinin sunumu geçici süreliğine durdurulmalı.
* Kasa önünde sıra beklerken, durulması gereken yerler zeminde sosyal mesafeyi sağlayacak şekilde işaretlenmeli.
ELEKTRONİK VE TELEKOMÜNİKASYON MAĞAZALARI
* Elle temas edilen teşhir ürünleri (cep telefonu, TV kumandası, oyun konsolu, klavye vb.) her müşteriden/müşteri incelemesinden sonra yüzde 70’lik alkolle temizlenmeli.
* Ürünlerin ambalajı açılmamalı, müşterilerin sadece teşhir ürünlerini incelemelerine izin verilmeli.
* Test edilen mikrofonlar (karaoke mikrofonları gibi) mutlaka streç film ile kaplanmalı ve her müşteriden sonra streç film yenilenmeli.
* Merkezi havalandırma sistemleri bulunan iş yerlerinin havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli. Havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalı.
EMLAKÇILAR VE GAYRİMENKUL DANIŞMANLIK OFİSLERİ
* Emlakçılar ve gayrimenkul danışmanları araçla müşterileri ev, dükkan göstermeye götürürken ‘COVID-19 Kapsamında
Ticari Taksiler ve Taksi Duraklarında Alınması Gereken Önlemler’ başlıklı rehbere göre hareket etmeli.
OTO GALERİ VE KİRALAMA İŞLETMELERİ
* Müşterilerden teslim alınan kiralık araçlar da dezenfekte edilmeli ve tekrar kiralanmadan önce en az bir gün bekletilmeli.
OTO SERVİS, TAMİRHANELER VE LASTİKÇİLER
* Oto servislerinde 10 ve üzeri çalışanı olan yerlerde servis girişinde müşteriyi karşılayacak bir personel belirlenerek aracı teslim alması sağlanmalı.
* 10’un altında çalışanı olan tamirhanelerde randevulu çalışma sistemi önerilir.
* Tamirhanedeki dinlenme alanları, iş yeri tuvaleti pencereleri açık tutulmalı.
MADENLERDE ALINACAK ÖNLEMLER
* İş yerinde Covid-19 salgını kontrolü için İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu tarafından belirlenen tercihen hekim veya sağlık personeli bulundurulmalı.
* Yurt içi seyahatten ve/veya izinden dönüp sahada çalışması zorunlu olan çalışanların mümkünse 14 gün karantinaya alınmasını sağlayacak imkanlar oluşturulmalı. Bu sürenin sonunda belirti göstermeyenlerin (ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyet) işbaşı yapmaları sağlanmalı.
* Bulaş riskini artırabilecek parmak izi okutulması gibi sistemler geçici süreyle kullanılmamalı, mümkünse temassız sistemler kullanılmalı.
* Vardiya içinde ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyeti olan çalışan tespit edildiğinde maske takarak derhal iş yeri sağlık birimine bilgi verilmeli ve 184 veya 112 aranarak il/ilçe sağlık müdürlüğü ile temasa geçilmeli.
* Tedarikçi olarak sahaya gelenler sağlık risk değerlendirmesi ve ateş ölçümü yapılarak kontrollü bir şekilde içeriye alınmalı. Kargo ve benzeri kutular dezenfekte edilerek içeriye alınmalı.
* Mümkün durumlarda vardiyalar bölünerek yoğunluk azaltılmalı.
* Ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışanların çalışma süreleri içinde birbirleriyle etkileşimleri asgari düzeyde planlanmalı.
09 Haziran 2020 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe