tatil-sepeti

Türkiye, dünyada 2 trilyon doların üstünde bir hacme ulaşan kripto para piyasası için yasal altyapı oluşturmak üzere hazırlıklara başladı. Kripto paranın yasal çerçevesinin oluşturulması için sektör temsilcileri ve uzmanların görüşleri alınıyor. Bu görüşler alındıktan sonra hazırlanacak yasa taslağı, ocak ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak.

YASAKLAMAK DEĞİL, MAĞDURİYETİ ÖNLEMEK

AK Parti Grup Başkan Vekilleri Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal ile Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, kripto para konusunda uzman isimlerle, taslak hazırlığı için bir araya geldi. Görüşme konusunda bir açıklama yapan Mustafa Elitaş, şu bilgiyi verdi: “Kripto cüzdan sahipleriyle platform oluşturduk. Bu kapsamda, sektör temsilcileriyle ve tüm ilgililerle yeni yasa hazırlıklarımızı sürdüreceğiz. Kripto paralar ile yapılan işlemler yüzünden para trafiği de arttı. Tüketiciler, ülke para birimleri haricinde kripto paralarla alışveriş yapmaya başladı. Bu süreçte, kripto para birimleriyle ilgili reklamlar yapıldı ve birçok yatırımcı bu reklamlara aldanarak mağdur oldu. Amacımız; yasaklamak değil, sadece kötü niyetlileri durdurmak.”

GÜNCELLENEN BİR YASA OLACAK

Türkiye’deki kripto piyasasında 5 milyon kişinin faal olduğunu söyleyen Elitaş, “Kripto para piyasasındaki değişimlere ve gelişmelere, çeşitli ülkeler ayak uydurmaya gayret ediyor. Bugüne kadar 7-8 ülkede yasal düzenleme yapıldı. Yakın zamanda Türkiye de bu ülkelerin arasına girecek. Ayrıca, kripto para piyasasına katılmanın bir yaşı da yok. İnternete ulaşabilen herkes bu piyasaya dahil olabiliyor. Buradaki mağduriyetlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. İleride daha fazla mağduriyet yaşanmaması için çalışıyoruz. Bu yasa, yönetmeliklerle düzeltilebilecek, değişimlere ayak uydurabilecek. Çünkü dijital dünyadaki değişimi yakalamak mümkün değil. Bu dönüşümü, yönetmeliklerle hızlandıracağız” dedi.

TANIMI GENİŞ OLACAK

Kripto varlıklarının tanımının her gün değiştiğini söyleyen Elitaş, buna NFT ve Metaverse’yi örnek gösterdi. Elitaş, “Biz bu kripto varlığı dar bir çerçevede değişim aracı veya birikim yatırım aracı diye ortaya koyduğumuz takdirde dar bir kapsam ortaya çıkabilir. Sanal alemde ortaya çıkan arsa alım satımları, NFT dediğimiz koleksiyon aracı olabilecek unsurların da bu alemde bir düzenleyici sistem içine girmesi için tanımın geniş olması gerektiği kanaatini oluşturduk” değerlendirmesinde bulundu.

AMAÇ GÜVEN SAĞLAMAK

Türkiye’de 22 milyon civarında blockchain olduğunu belirten Elitaş, “Görüşmelerde bu uygulamalarda vergi alınması gerektiğini de görüştük. Asıl hedefimiz; insanları sanal alemden korkutmadan, bürokrasiyi artırmadan, güvenilirliği artırmak. Verginin nasıl alınabileceği, nasıl takip edileceği konusu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ve diğer takip edebilecek arkadaşların işi arasında gözüküyor” diye konuştu.

03 Ocak 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem