Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Tusy Tech’in (Tusi Teknoloji) geliştirdiği yüksek teknolojili ATS projesi, kriptosu kırılamayan haberleşme sağlıyor. Arızalandığında bu durumu merkeze kendiliğinden haber veren ve kendi kendini onarabilen sistem; sahadaki her türlü makina, araç ve sistemden veri alabiliyor. Bağlantı kopması durumunda verileri kaydedip, sonra aktarabilen RPU’dan (modem) ve Backend yazılımından oluşuyor.
İLK METEOROLOJİ İSTASYONU
ATS sistemi; başta savunma ve sağlık olmak üzere birçok sektöre geniş yelpazede ithal ikamesi sağlıyor. Tusy Tech ile kardeş firması Atlantis Otomasyon, ileri teknolojili yerli tasarımlarını ve ürünlerini dünyaya ihraç ediyor. Anahtar teslim projelere imza atan firma, satış sonrası servis hizmeti de sunuyor. Türkiye’nin ilk meteoroloji istasyonunu üreten, Milli Yüksek Atmosfer Radarı’nı (MİL-YAR) geliştiren Atlantis Otomasyon, Ar-Ge çalışmalarının bir kısmını Kuluçka Merkezi’nde yürütüyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Tusy Tech’in kurucusu Ahmet Özcan cevapladı.
TÛSÎ’DEN ESİNLENDİK
Tusy Tech nasıl kuruldu?
2012 yılında ilk firmamızı kurduktan sonra hedeflerimizi büyüterek, uzay ve havacılık teknolojisi üzerine çalışacak bir firma daha kurmaya karar verdik. Dünyadaki ilk gözlemevlerinden biri olan ünlü Marâgâ Rasathanesi’ni kuran, bu alanın öncüsü müslüman bilim adamı Nasîruddin Tûsî’den esinlendik. 2020’de Tusy Tech’i kurduk.
ASKERİ AR-GE
Tusy Tech’in faaliyet alanı nedir?
Tusy Tech, daha çok askeri Ar-Ge alanında faaliyet gösteriyor. İlk üretimimiz, ATS Projesi kapsamında yüksek güvenirlikli, alt haberleşme yapıları ve protokolleri ile sahadan veri toplayan, bu verileri anlamlandırarak, ne olduğunu çözümleyen bir modem oldu. Modeme; sıcaklık, nem, basınç, titreşim, enerji, hava hızı, toprak, güneş, ışık, ses, insan ve hayvan hareketi, elektromanyetik ve nükleer radyasyon gibi yüzlerce parametreyi algılayabilen sensörlerler takılabiliyor.
KRİPTOLU HABERLEŞME
ATS’nin benzerlerinden farkı nedir?
Bu proje şimdiye kadar kırılamamış ciddi bir kriptolu (şifreli) haberleşme alt yapısına sahip. ATS ile birden fazla kontrol mekanizması (Redundancy) ile hem elektronik harbe hem de arızalanmaya karşı mukavemetli bir saha veri sistemi ve bunun kriptolu iletişimini sağlıyoruz. Bir saha sistemine entegre ederek, uzaktan bilgi temini ile kontrol altyapısı oluşturuyoruz.
KENDİNİ ONARIYOR
Sistemlerden herhangi birine saldırı olursa veya cihaz arızalanırsa kendi kendini onarım özelliği devreye girip, cihazı onarıyor. Aynı zamanda arıza bilgisini merkeze bildiriyor. Haberleşmenin kopması ile tekrar bağlantı sağlandığı zaman aralığında yaptığı data kayıtlarını sistem yöneticisine gönderiyor.
İTHAL İKAMESİ
Projenin yerlilik oranı nedir?
Çipi hariç donanımı ve yazılımı tümüyle yerli. 2020 yılından itibaren yabancı birçok cihazın muadili olarak kullanılmaya başlandı. Ciddi bir ithal ikamesi sağlıyor.
DÜŞÜK ADETLİ ÜRETİM
Diğer grup firmaları hangi alanda faaliyet gösteriyor?
Yüzde 100 yerli tasarım ve sermaye ile yüksek teknolojili üretimler yapıyoruz. Kritik önemde, hem esnek hem de düşük adetli mekanik ve elektronik sistem üretimi yapabiliyoruz. Hızlı prototipleme gücüne sahibiz. Çok hızlı teslimat gerçekleştirebiliyor, müşteri ihtiyaçlarına uygun, eksiksiz ve mükemmel bir kalite güvence programı ve satış sonrası servis hizmeti sunuyoruz.
HTK ÜYESİ
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’nin (HTK) üyesi olarak 138 firma ile birlikte ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ kapsamında geleceğin haberleşme alt yapıları üzerine çalışıyoruz.
UZAY SAVUNMA SİSTEMİ
MİL-YAR Uzay Savunma Sistemi’nin gelişim sürecini anlatır mısınız?
Ülkemizin tek uzay savunma sistemi olan Milli Yüksek Atmosfer Radarı (MİL-YAR) Projesi’ni (çokça bilinen adıyla HAARP-High Frequency Active Auroral Research Program) geliştirmek için harekete geçtik. İki yıllık bir Ar-Ge süresi sonunda, 2012 yılında İTÜ Maslak Kampüsü’ne sistemi kurduk ve tüm testlerden geçirdikten sonra ilgili kurumlar kabul işlemlerini yaptı. Yerden 1000 km yüksekliğe kadar başta iyonosfer olmak üzere tüm atmosferdeki elektron yoğunluklarını ölçüp, iki boyutlu haritalar (iyonogram) üretiyor. Yaklaşık yüzde 50 yerlilik oranına sahip.
SIRA DIŞIYIZ!
“Savunma sanayinde, sağlık sektöründe, endüstriyel sistemlerde birçok soruna, farklı yaklaşımlarla çözümler üretiyoruz. Sıra dışı problemlere, sıra dışı çözümler geliştiriyoruz ve üretiyoruz.”
SADECE İKİ FİRMA ÜRETİYOR
“Dünyada yalnızca iki firmanın ürettiği güneş ve rüzgar enerjisi sektöründe kullanılan MPPT (Maximum Power Point Tracking) elektronik yük üretimimiz var.
MPPT cihazları, belirli aralıklarla üretilen gücün, maksimuma ulaştığı değeri takip edip, yüke aktaran elektronik cihazlardır. Genellikle, güç üretiminin anlık değişebildiği rüzgar ve güneş enerji sistemlerinde kullanılırlar.”
TÜRKİYE 4’ÜNCÜ ÜRETİCİ OLDU
“Türkiye; ABD, Çin ve Rusya’dan sonra dünyadaki dördüncü yüksek atmosfer radarı üreticisi oldu. Avrupa ülkeleri bu konuda birlikte çalışıyor. Yerden 1000 kilometre yukarıya bir sinyal gönderip, atmosferdeki ve iyonosferdeki elektron yoğunluğunu ölçebiliyoruz. Bu sistem, uzun vadeli meteorolojik tahminler yapmamıza yardımcı oluyor. Sinyaller, aynı zamanda askeri alanda da çok önemli bir fonksiyona sahip.”
YÜZER GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ
“İTÜ ile birlikte geliştirdiğimiz, içme suyunda ve dalgalı suda çalışabilen dünyadaki ilk ‘yüzer güneş enerji santrali’ projemiz var. Büyükçekmece Gölü’nde kurup testlerini yaptığımız bu çalışmamızla birçok patent ve iki uluslararası ödül aldık.”
27 Aralık 2021 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi