tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Bitcoin ve Hukuk’ başlıklı panelde, kripto paralar farklı yönleri ile ele alındı.

Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu, panelin açılışında yaptığı konuşmada, ilk kripto para Bitcoin’in 2009’da hayatımıza girdiğini hatırlattı ve o dönemlerde birkaç dolara alınabilen Bitcoin’in bugün 50 bin dolar eşiğini geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Oğurlu, “Bu kadar yüksek kazancın olduğu yerde kaybedenler de muhakkak var. Öyleyse bu olağanüstü kayıp ve kazançların iyi değerlendirilmesi gerekir, dikkatli olunmalı” dedi.

MERKEZ BANKASI YÖNETMELİĞİ

Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Akıncı’nın yönettiği panelde konuşan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asuman Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’in ülkemizde kripto paralarla ilgili tek düzenleme olduğunu belirtti. Anayasaya göre temel hak ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlandırılabileceğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, Merkez Bankası Yönetmeliği’nin anayasanın bu ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.

TÜBİTAK BİLGEM Blokzincir Araştırma Laboratuvarı Başuzman Araştırmacısı Dr. İsa Sertkaya, kripto paralarda iki temel problem olduğunu belirterek, bunları işlem yapma konusunda yetkinliğin ispatı ve sanal paranın birden çok kopyalanarak kullanılması olarak sıraladı. Sertkaya, merkezi bir otorite olmadan sanal para üretilip üretilemeyeceği sorusunun da önemli olduğunu vurguladı.

SÖZLEŞME KONUSU

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zafer İçer, Bitcoin’i Ceza Hukuku açısından değerlendirdi. İçer, Bitcoin’in sözleşmeye konu edilebileceğini belirterek, ancak bu sözleşmelerin niteliği konusunda sıkıntılar bulunduğunu kaydetti. İçer, para ve teminat alacakları bakımından Bitcoin alacakları sebebiyle icra takibi başlatılmasının söz konusu olabileceğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Taner Emre Yardımcı ise kripto para ve cüzdanların daha güvenli olabileceğine dair bir kanaat oluştuğunu, ancak hırsızlığa ve dolandırıcılığa konu olabildiklerini söyledi. Yardımcı, Bitcoin’in hırsızlık, yağma, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarında asıl olarak kullanıldığını kaydetti. Panel, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Youtube kanalından izlenebilir.

06 Aralık 2021 Pazartesi

Etiketler : Üniversitemiz