HABER: SOYHAN ALPASLAN
Finans kaynakları kısıtlı, krediye ulaşmakta zorlanan, teminatı olmayan KOBİ’lerin en büyük destekçilerinden biri Kredi Garanti Fonu (KGF). Küçük ve orta ölçekli işletmeler krediye uygun görülseler bile teminat olarak gösterecek bir işyeri veya evleri yoksa bankadan kredi alamıyorlar. Bazı bankaların yönlendirmeyi atladığı, bazı KOBİ’lerin de haberdar olmadığı KGF, teminat yetersizliği nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOBİ’lere kefil olmak için bekliyor. KGF’nin İstanbul Ticaret Odası (İTO) bünyesinde faaliyet gösteren ofisi, Oda üyelerine daha yakın hizmet veriyor.
KREDİDE POZİTİF AYIRIMCILIK
KGF, teminatı olmayan KOBİ’nin bankadan istediği kredi için ‘Ben o firmaya kefilim” diyor. Toplam kredinin türüne göre yüzde 80 veya yüzde 100’üne kefil oluyor. KGF, kefalet verdiği KOBİ’de öncelikle güvenilir olma şartını arıyor ve sosyal politikaları gereği bazı KOBİ’lere ise pozitif ayrımcılık yapıyor. Bunlar; kadın girişimciler, genç girişimciler, ihracatçı KOBİ’ler, ithal ikamesi üretim yapan KOBİ’ler ile Ar-Ge ve inovasyon alanında üretim yapan KOBİ’ler.
BANKA DA FAİZ İNDİRİMİ YAPIYOR
Bankalar, KGF’nin kefalet verdiği bazı kredilere ise faiz indirimi yapıyor. Hazine Müsteşarlığı’nın da Bakanlar Kurulu Kararı ile desteklediği KGF’nin kefaleti hem bankalar hem de finans kuruluşları nezdinde çok değerli. Çünkü söz konusu kurumlar aynı zamanda KGF’nin ortağı.
KGF’nin diğer ortakları arasında ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı (MEKSA) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bulunuyor.
BAŞVURU ADRESİ
KGF kefaletinden yararlanabilmek için kredi talepleri KGF A.Ş.’ye ortak olan 21 bankaya ya da doğrudan KGF’ye yapılabiliyor. Kurum bugüne kadar bankalar aracılığı ve doğrudan başvurularla 20 bin 467 KOBİ’ye 8.014 milyon TL kefaletle, 10.830 milyon TL tutarında kredi hacmi sağlamış bulunuyor.
TÜBİTAK TRANSFER ÖDEMESİNE TEMİNAT
TÜBİTAK’ın yaptığı transfer ödemelerinin teminatlandırılmasını KGF sağlıyor. Katma değer oluşturan, Ar-Ge’ye dayalı ürün geliştiren, teknolojik yenilik içeren, sanayide uygulanabilir ve ekonomik değeri olan TÜBİTAK destekli projelere sahip KOBİ’ler bu destekten yararlanabiliyor. İşletme başına 1.25 milyon TL veya muadili yabancı para kefalet limiti bulunuyor.
TTGV DESTEĞİNE YÜZDE 100 KEFALET
KGF, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından verilen finansman desteklerine, yüzde 100 kefalet ile teminat sağlıyor. Teknolojik yenilik içeren, ticari değeri olan yeni ürün oluşturan, süreç geliştirilmesine, mevcut ürünlerin rekabet gücünün yükseltilmesine, üretim maliyetlerinin düşürülmesine, temiz üretim teknolojilerinin uygulanmasına veya enerji yoğun sektörlerde rekabet gücünün korunmasına yönelik ve benzeri projeler için işletme başına toplam kefalet limiti 1 milyon TL veya muadili yabancı para.
BU KREDİLERE % 100 KEFİL
KGF’nin yüzde 100 destek verdiği 4 ayrı kredi türü var. Türk Eximbank Kredisi, KOSGEB Destek Programları kapsamındaki krediler, TÜBİTAK Transfer Kredileri ve TTGV Kredileri ile ilgili başvurular doğrudan KGF’ye yapılabiliyor.
İHRACATÇI KOBİ’YE 2 MİLYON TL
Türk Eximbank kredisinden faydalanabilmenin ön koşulu, başvuru yapacak işletmenin ihracatçı bir KOBİ olması. Bankanın uygun bulduğu kredi başvurusu için KGF kredinin anapara, faiz ve taahhüt riskleri toplamının (kredi riski) yüzde 100’ü oranında kefalet sağlıyor. KGF her bir yararlanıcı için 2 milyon TL veya karşılık gelen yabancı para birimi oranında kefalet limiti veriyor.
KOSGEB DESTEĞİNE KGF KREDİSİ
KGF, KOSGEB Destek Programlarına verilen destekler kapsamında KOBİ’lere doğrudan kefalet sağlıyor. İşletmenin aynı anda birden fazla KOSGEB destek programından geri ödemeli destek alması durumunda KGF tarafından KOSGEB’e hitaben bir işletme lehine verilecek kefalet limiti kurul kararlarında belirtilen geri ödemeli destek tutarlarının toplamını geçmemek üzere 1 milyon TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Bir risk grubunu oluşturan işletmeler lehine verilecek toplam kefalet limiti ise 1.5 milyon TL.