Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Son yıllarda ülke ekonomilerine ve firmalara katkı sağlayan farklı endüstriler ortaya çıktı. Bunlardan biri de özgün fikirlerden üretilen yaratıcı endüstriler oldu. Yaratıcı endüstri terimi, ilk kez 1994 yılında Avusturya’da yayınlanan ‘Yaratıcı Ulus’ başlıklı hükümet bildirisinde karşımıza çıktı. 1997’de ise İngiltere’de yaratıcı endüstriler görev birimi oluşmasıyla tam manasıyla hayatımıza girdi. Bu endüstri ile daha dinamikleşen iş dünyası, yatırımlarını da kreatif fikirlere yönlendirdi. Firmalar, yaratıcı endüstrilere yaptığı yatırımlarla hem yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye hem de kaynaklarını daha verimli kullanmaya başladı.
FİNANS VE KİMYAYI GEÇTİ
Almanya gibi sanayisi gelişmiş ülkelerin yaratıcı endüstrilere yaptığı yatırımların sanayi yatırımlarına eşit olduğu gözleniyor. Bu ülkelerin yaratıcı endüstrilere yaptığı yatırım, finans ile kimya sektörlerine yönelik yatırımları geçti. Yaratıcı endüstriler tüm ülkelerin GSYİH’sinin 2.6 trilyon dolardan (yüzde 3) fazlasını oluşturuyor. İngiltere ise yaratıcılık endüstrisinden yaklaşık 140 milyar dolar gelir elde ediyor.
İTO’NUN GÜNDEMİNDE
Yaratıcı endüstrilerin getirilerine üyelerinin dikkatini çekmek için İstanbul Ticaret Odası da ‘Yaratıcı Ekonomi Yaratıcı Endüstri’ konulu bir webinar düzenledi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, İstanbul’un UNESCO tarafından belirlenen yaratıcı şehirler arasında olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“Her ilimizin ayrı yaratıcılık alanları var. UNESCO’nun yaratıcı şehirler listesinde Gaziantep, Afyonkarahisar ve Hatay gastronomi alanında, İstanbul tasarım alanında, Kütahya zanaat-halk sanatları alanında ve Kırşehir müzik alanında seçilen yaratıcı şehirlerimiz.”
Pandemiyle birlikte dijital teknolojilerin endüstrilerin yaşamlarını sürdürmesi için hayati bir önem taşıdığının anlaşıldığını vurgulayan Üstün, yaratıcı endüstrilerin dijital kullanıma entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Bu noktada yeni tasarım ve fikirlere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Üstün, “Yaratıcı endüstriler büyük ülkelerin ekonomi çarklarını da döndürüyor. O nedenle KOBİ’ler bu alanda faaliyetlerini artırmalı” dedi.
VERİLER ÜZERİNDEN KALKINMA
Toplantıya konuşmacı olarak katılan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan ise kültür-sanat verilerine ulaşılması ve bu sektörün ekonomik büyüklüğünün belirlenmesi noktasında daha önce büyük sorunlar yaşandığını söyledi. “İstanbul Ticaret Odası’nın NACE kodlarını meslek gruplarına göre daha detaylı ayırması sonucunda artık bu verilere rahatlıkla ulaşılabiliyor” diyen Okandan, sektörlerin verilere dayalı yatırım yapması gerektiğinin altını çizdi.
YARATICI ENDÜSTRİ KOMİTESİ KURULMALI
Türkiye’nin dizi sektöründe ABD’den sonra en fazla tanınan ülke olduğunu hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, “TOBB bünyesinde kültür-sanat ve spor alanında sektör meclisinin oluşması için bir talebimiz olmuştu. Ayrıca yaratıcı endüstriler komitesi kurulması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.
KOBİ’LER DE ODAKLANMALI
YEKON Başkanı Sertaç Ersayın, bacalı endüstrilerin yüksek maliyet ve yatırım gerektirdiğini hatırlatarak, “Bu nedenle KOBİ’lerin yaratıcı endüstrilerin önemini anlaması için geleceğe odaklanması gerekir” dedi. Ersayın, YEKON’un amacının fikri ve sınai mülkiyete tabi yaratıcı endüstrileri bir araya getirmek olduğunu söyledi.
TELİF UYGULANSIN
Toplantının bir diğer konuşmacısı olan İKSV Tasarım Direktörü Deniz Ova, yaratıcı endüstrilerin aslında tek bir çatı altında çalıştığını belirtti. KOBİ’lerin ürünlerinin tasarımlarıyla sürdürülebilirliklerini ve cirolarını artıracağını söyleyen Ova, kültür-sanat sektörünün dijitale tamamen entegre edilmesinin zor olduğuna dikkat çekti. Ova, şöyle konuştu: “Kültür ekonomisiyle yaratıcı endüstri ekonomisi iç içe. Yaratıcı endüstriden çıkan ürünler hukuki olarak daha çok korunmalı. Yaratıcı endüstrilere, yaratıcı telif uygulanmalı.”
TASARIMDA YARATICI ŞEHİRLER
İstanbul
Buenos Aires
Berlin
Montreal
Şanghay
Torino
Budapeşte
Detroit
Cape Town
Dubai
Kaynak: UNESCO
GASTRONOMİDE YARATICI ŞEHİRLER
Gaziantep
Tucson
Afyonkarahisar
Florianopolis
Alba
Östersund
Parma
Bendigo
Hatay
YARATICI ENDÜSTRİLER
Mimarlık
Reklam
Performans sanatları
Görsel sanatlar
Yayıncılık
Film ve dizi içerikleri
Moda, grafik ve endüstriyel tasarımlar
Oyun ve program yazılımı
Gastronomi
26 Nisan 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı