Kot yıkamacılar KDV ve OSB’de kolaylık bekliyor

Maliyet artışı ve eleman eksikliği yaşayan tekstil sektörü, kot yıkama ve boyahanelerin de dahil edilerek, KDV oranının yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmesini talep ediyor. Kot yıkama sektörünün bir diğer beklentisi ise kümelenmek ve bir sanayi sitesi ya da OSB’de üretim yapabilmek.

Giriş: 20.12.2024 - 09:38
Güncelleme: 20.12.2024 - 09:38

 

İstanbul Ticaret Odası Tekstil Terbiye Meslek Komitesi Sektörel Çalışma Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca başkanlığında yapıldı. Meclis ve Komite Üyeleri ile kot yıkama ve boyahane sektöründeki firmaların katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda; kalifiye eleman sorunu, sektördeki KDV ve enerji maliyetleri gündeme geldi.

 

EN BÜYÜK İHRACAT KALEMİ

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, kot yıkama boyahane sektörünün temsilcileriyle hem sektörün yıllık değerlendirmesini yapma hem de geleceğe ilişkin istişare fırsatı bulmak için bir araya geldiklerini söyledi. Tekstil sektörünün tüm bileşenleriyle birlikte dev bir sektör olduğunu vurgulayan Eyyüpkoca, zor ve sıkıntılı günlerden geçildiğini anlattı. İTO’ya üye olan binlerce firmanın bu sektörde olduğuna dikkat çeken Eyyüpkoca, şunları söyledi: ”Tekstil ve konfeksiyon, Türkiye’de en fazla istihdama, ihracata ve rekabetçiliğe sahip sektörlerin başında geliyor. 

Çok konuşmamıza ve farklı sektörleri dile getirmemize rağmen tekstil ve konfeksiyon, Türkiye’nin en büyük ihracat kalemi. Bizlerin sektörel değerlendirmeleri, ortaya koyduğu sorunlar, Türkiye’nin katma değerli üretimi ve ihracata katkısı için son derece önemli. Tekstile ilişkin her bir alt endüstride yaşanan gelişme, dönüşüm ve yerlileşmeyle markalaşma ve sürdürülebilirlik amaçlarımıza biraz daha yakınlaşıyoruz.” 



 

İŞİMİZ DENGE KURMAK 

Eyyüpkoca, iş dünyasının zor süreçlerden geçtiğini belirterek, şöyle devam etti: “Küreselleşmeyle birlikte adeta dünyayla rekabet halindeyiz. Bugünlerde maalesef rekabet halinde de değiliz. Hem dolar kurunun düşük olması hem de global kriz, enflasyon ve asgari ücretin yüksekliği nedeniyle fiyatlamada sorun yaşıyoruz. Bir yandan artan istihdam maliyetleri diğer yandan nitelikli elemana ulaşamamanın zorluğu, çevresel kaygılar, yatırım ve finansman koşullarının katılığı… İşimiz bu faktörler arasında dengeyi kurmak. Üretimi, istihdamı ve ticaretimizi büyütmeliyiz. Omuzlarımızda taşıdığımız yük hiç hafif değil.” 

 

KDV ORANI YÜZDE 10’A DÜŞÜRÜLMELİ

İTO Tekstil Terbiye Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hüseyin Karasu, komitenin kot yıkama, çamaşırhane, kuru temizleme, halı yıkma, son ütü firmaları, boyahaneler ve emprime baskı yapan firmalar olmak üzere 

7 ayrı meslek komitesinin birleşiminden oluştuğu bilgisini verdi. Üye firma sayısının yaklaşık 2 bin 830 olduğunu belirten Karasu, şu önerileri dile getirdi: “Türkiye’de son yıllarda hemen her sektörde olduğu gibi kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Tekstille ilgili İTO’da 11 ayrı meslek komitesi var. 43 No’lu komite de bu 11’in içinde. Diğer 10 sektörde KDV oranı yüzde 10 olmasına rağmen bizde yüzde 20. Bu oranın yüzde 10’a çekilmesini istiyoruz. Kot yıkamayla alakalı olarak, İstanbul yakınlarında bir site oluşumu için meslek komitemizle karar alınmıştı. Ancak diğer sektörlere İstanbul içerisinde izin verilmediği için kot yıkama Çorlu, Tekirdağ, Çerkezköy gibi yerlerde yapılıyor. Şu ana kadar olumlu bir gelişme olmadı. Kot yıkama sektörünün yakın zamanda kümelenmesini ve bir sanayi sitesinde ya da bir OSB’de bir araya gelmesini temenni ediyoruz.”