Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) destek programları, kalkınma planları, orta vadeli programlar, Cumhurbaşkanlığı yıllık programları, diğer üst politika belgeleri ve KOSGEB Genel Kurulu’nun belirlediği politika, amaç ve hedefler dikkate alınarak düzenlenecek.
TEK DESTEK İÇİN GİDER
KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, farklı destek programları içinde bulunması şartıyla aynı destek türünden faydalanılabilecek ancak gider gerçekleşmesini gösteren belgeler yalnızca bir destek için kullanılacak.
İBRAZ ZORUNLULUĞU
Destek programlarından yararlananlar, kontrol, denetim ve inceleme görevlilerine her türlü hesap, bilgi, belge ve kayıtları ibraz etmek, işlem, faaliyet ve malların fiili ve fiziki durumlarını göstermek zorunda olacak.
DURDURMA VE İPTAL
Destek programlarının uygulanması sırasında ve sonrasında KOSGEB mevzuatına uygun olmayan durumların tespiti halinde yararlanıcıların destek süreci durdurulacak. Yeni destek başvuruları, uygunsuzluk bitene kadar kabul edilmeyecek. Uygunsuzluğun giderilmemesi halinde destek olarak verilen tutar, KOSGEB alacağı olarak yasal faiziyle tahsil edilecek. Uygunsuzluk sona erdiğinde ve müracaat halinde yeni desteklerden yararlanma hakkı devam edecek. Destek programlarının uygulanma sürecinde, mücbir sebep olarak kabul edilebilecek durumlarda, bu haller sona erinceye kadar destek sürecinin durdurulması veya devamına KOSGEB Başkanı tarafından karar verilecek. Öte yandan, 15 Haziran 2010 tarihli ve 27612 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
ÖNCE SERTİFİKA SONRA PROJE
KOSGEB, yılın ilk destek miktarını da açıkladı. Kamu bankaları aracılığıyla destek kredisi vermek için bir protokol imzalayan KOSGEB, iş dünyası içerisine girmek isteyen girişimci adaylarına çağrı yaptı. Bu kapsamda 60 aya varan vade ile 350 bin TL’ye kadar faizsiz kredi sağlayacak olan KOSGEB, krediden KOSGEB’den eğitim ve sertifika alıp, proje yazan kişilerin yararlanabileceğini bildirdi.
EN FAZLA DESTEK İMALAT SANAYİNE
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, KOSGEB’in 2023’te 107 bin KOBİ’ye 18 milyar lira destek verdiğini açıkladı. İbrahimcioğlu, “Desteklerin 12.8 milyar lirası son iki ay, kasım ve aralık ayında deprem bölgesinde afetzede KOBİ’lerimize verdiğimiz desteklerden oluşuyor” dedi.
İbrahimcioğlu, daha önce sadece sanayi sektörüne hizmet eden KOSGEB’in 2009’dan sonra küçük, orta ve mikro ölçekli işletmelerin tamamına destek veren bir kurum haline geldiğini dile getirdi. KOSGEB’in 2002’den bugüne kadar ise 1 milyon 297 bin KOBİ’ye bugünkü değerle 90 milyar liranın üzerinde destekte bulunduğunu belirten İbrahimcioğlu, kurumun 2023 yılındaki faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “KOSGEB, aslında finansal erişim sağlayan bir kurum. Hibe ve geri ödemeli olmak üzere destek veriyor. Desteklerinin yüzde 33’ü geri ödemeli, yüzde 67’si hibe. 2023 yılında 107 bin KOBİ’ye 18 milyar TL destek verdi. Bunun 12.8 milyar lirası son iki ay, kasım ve aralık ayında deprem bölgesinde afetzede KOBİ’lerimize verdiğimiz destek.”
HEDEF YÜZDE 78
İbrahimcioğlu, KOSGEB’in hızlı destek verebilecek bir kurum olduğunu gösterdiklerini vurgulayarak, 2023 yılında 200 bin başvuruyu değerlendiklerini aktardı. Yeni dönemde en çok desteğin imalat sanayine yönelik olacağını belirten İbrahimcioğlu, “Şu anda işletme bazında değil, rakamsal olarak verdiğimiz son iki yıldaki desteklerin yüzde 53’ü imalat sanayine. Orta Vadeli Program’da 2028 sonuna kadar bunun yüzde 78’e çıkarılması KOSGEB’e hedef olarak yazıldı. Bütün yeni stratejik planımızı da buna göre hazırladık” diye konuştu.