tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

İçerik üretim sektöründe artan korsan yayıncılık, yapımcıdan senariste, yönetmenden oyunculara kadar herkesi etkiliyor. Korsan yayınlarla yıllardır mücadele eden sektör, dijital mecrada çözüm bulabiliyor. Ancak televizyon kanallarında izinsiz yayınlanan dizi ve filmler, çoğu zaman tespit edilemiyor. Bu nedenle de dizi ve içerik üreticileri bazı ülkelere yapımlarını pazarlayamıyor. Dizi, film ve içerik sektörünün yaşadığı bu sorun, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay’ın başkanlık ettiği toplantıya, bu alanda uzman hukukçular da katıldı.

ÖRNEKLERİ MEVCUT

İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, korsan yayınlar için kitap ve müzik sektöründe bazı adımlar attıklarını belirterek, “Kitap korsan yayınlarının önüne geçmek için bir üst kurul oluşturuldu. Müzik konusunda da meslek birlikleri konuyu yakın takip ederek çok önemli mesafeler kat etti. Bu toplantı ile dizi ve film sektörü için de ilk adımı atmış olduk” dedi.

DİJİTAL HAKLAR

Dijitalleşmenin faydalarının yanında bazı eksilerinin de olduğunu söyleyen Kuralay, “Dijital ortamda hakların korunması için teknik çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu hakların oluşması için de İstanbul Ticaret Odası ve meslek birliklerimizin desteğiyle bir metin hazırlamalıyız” diye konuştu.

BİLGİ HAVUZU

Sektör temsilcileri ise toplantıda korsanla mücadelenin birlik ile çözüleceğini kaydetti. Katılımcılar, dijital ortamda yayınlanan içeriklere şifreleme ve paylaşım yasağı ile engel olabildiklerini söyledi. Asıl sorunun televizyonda oluşan lisanssız ve korsan içeriklerin artmasından kaynaklandığını vurgulayan sektör temsilcileri, lisanssız kullanımın en fazla Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde görüldüğüne dikkat çekti. Bu içeriklerde bazen sahte sözleşmeler bile düzenlendiğini belirten katılımcılar, korsanla mücadele edilebilmesi için bir bilgi havuzu oluşması gerektiğini de dile getirdi.

BATI MODELİ

Sektör temsilcileri, içerik üretmeden korsan yayına yönelen kurum ve kuruluşlara ağır cezalar getirilmesinin sektörü canlandıracağını belirterek, şu önerilerde bulundu: “Uluslararası arenada örnekleri olan yaptırımlar rol model alınmalı. Almanya ve Fransa’da olduğu gibi kaçak yayınları engellemek için kademeli cezalar uygulanmalı. Bu cezaların kapsamı internet hızının düşürülmesinden idari para cezasına kadar genişletilmeli.”

22 Şubat 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel