tatil-sepeti

Küresel salgın nedeniyle Türkiye’de de risk grubunu oluşturan yaşlıların evden çıkmasının yasaklanması ve iş hayatında evden çalışmaya geçilmesiyle birlikte alışveriş alışkanlığı da değişiyor. Online alışverişlerde tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye’de de büyük bir artış var.

TEMASSIZDA YÜZDE 23 ARTIŞ

Virüsün temasla geçmesi ve banknotlardan oldukça fazla bulaşması nedeniyle temassız işlem adedi mart ayında hızla arttı. Uyarılar üzerine vatandaşlar para yerine kredi kartına yöneldi. Özellikle temassız kredi kartları ilgi görüyor. BKM verilerine göre temassız işlem adedi mart ayının ilk 11 gününde 31 milyona ulaştı. Bu, bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir artış anlamına geliyor. Bu dönemde toplam kartlı ödeme adedindeki artış ise yüzde 12 oldu.

HİJYEN VE PAKETLİ GIDA

Koronavirüsün yayılımını azaltmaya yönelik alınan tedbirler doğrultusunda Türkiye de dahil olmak üzere vatandaşlar e-ticarete yöneldi. Evde çalışma uygulamalarının yaygınlaşmasıyla güncel ihtiyaçlar internetten giderildi. Özellikle hijyen ürünleri, paketli gıdalar gibi belirli kategorilerde artış gözlemlendi. 9-16 Mart tarihleri arasında, bir önceki haftaya göre kolonya satışı 34 kat, steril eldiven 19 kat, el dezenfektanı 10 kat, sabun 4 kat, medikal maske 4 kat, tuvalet kağıdı satışı ise 3.5 kat arttı. Bebek bezi satışlarında da yüzde 30 artış yaşandı. Gıda ürünlerinde ise sıvı yağ satışı 5 kat, bulgur ve pirinç satışları 3 kat arttı.

ONLINE GIDA KATLANDI

Salgın tehdidinin ne kadar süreyle devam edeceğini bilemeyen tüketici, öncelikle temel ihtiyaçlara odaklanarak gıda gibi tüketim malzemelerine yöneliyor. Bu süreçte dışarıdaki konvansiyonel marketler yerine dijital alanda, mümkün olduğunca temassız alışveriş yapmaya özen gösteren kitle, online gıda marketlerinin trafiğini yüzde 100’ün üzerinde artırmış durumda. Ancak online gıda marketlerinin yoğun talep karşısında teslimat işlemlerinde güçlük yaşadığı da gözleniyor. Öte yandan e-ticaret şirketi Amazon da koronavirüs sebebiyle hareketli günler geçiriyor. Amazon, online alışverişe artan talebi karşılayabilmek için ABD’de 100 bin yeni personel alacağını ilan etti. Amazon'un Dünya Operasyonlarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Clark tarafından kaleme alınan blog paylaşımında, Covid-19 salgınıyla e-ticarete olan talepte önemli bir artış görüldüğüne ve işgücü ihtiyacı doğurduğuna dikkat çekildi.

İNFODEMİ DÖNEMİ

Koronavirüs günlerinde evde eğitim ve evde iş hayatı nedeniyle GSM ve iletişim firmaları tarafından verilen rakamlara göre yüzde 40-50 arasında internet kullanımı arttı. Fiber internet abonelerinin yaklaşık yüzde 90’ı limitsiz tarifelerden hizmet alıyor. Son dönemde koronavirüsle ilgili aramalarda 10 milyardan fazla sonuç, sosyal medyada 3 milyardan fazla paylaşım oldu. Bu paylaşımlar da neredeyse 100 milyardan fazla etkileşim aldı. Dünya Sağlık Örgütü bu duruma da 'infodemi' adını verdi. İnfodemi, insanların doğru bilgiye ulaşmaya çalışırken karşılaştığı bilgi kirliliği olarak tanımlanıyor.

OYUN TRAFİĞİ

Koronavirüs salgını nedeniyle evlerine kapanan tüketiciler daha fazla online oyun oynamaya başladı. Latin Amerika ve Ortadoğu ülkelerinde dijital oyunlar trafiği yüzde 100 seviyesinde artarken, Türkiye’deki artış yüzde 200’lere ulaştı. Tüketiciler online oyunların yanısıra e-spor gibi diğer eğlence servisleri tüketimine de ağırlık verdi. Dijital veriler tüketicilerin geçen haftaya oranla daha çok e-spor seyrettiğini ortaya koyarken, genel e-spor tüketimi ise yüzde 60 oranında arttı. Karaoke gibi eğlence servislerindeki artış ise yüzde 200’ü buldu.

VİDEO ÖNE ÇIKTI

Açıklanan verilere göre internet ortamındaki video ve müzik gibi içerik servislerine de tüketiciler yoğun ilgi gösteriyor. Tüm dünyada TV'lerden seyredilen video servislerinde ciddi yükseliş var. Bu alanda son bir haftada yüzde 45 ila 50 seviyesinde artış yaşandı. Türkiye'deki yükseliş trendinin global OTT (doğrudan internetten yayınlanan içerik) servisleriyle paralel seyrettiği belirtiliyor.

4 SAATTEN 8 SAATE ÇIKTI

Amazon'unDünya Operasyonlarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Clark, Covid-19mücadele sürecinde evde geçirilen zamanın teknoloji kullanımını da etkilediğini belirterek, şunları söyledi: “İnsanların pandemiden önce günlük ortalama teknoloji kullanımları 4 saat civarındaydı ama şu an yaklaşık 8 saatin üzerinde. Sosyal medya uzmanları bağımlılığı ile iç içe yaşıyoruz.”

e-DEVLET’TEN 5 BİN HİZMET

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Covid-19 salgını sürecinde birçok kamu hizmetinin daha e-Devlet Kapısı'ndan (turkiye.gov.tr) verilmeye başlandığını belirterek, “Şubat-mart aylarının verileri karşılaştırılarak en çok kullanılan hizmetler sıralandığında karşımıza çarpıcı rakamlar çıkıyor” dedi. Salgının Türkiye'de görüldüğü mart ayı ile bir önceki ayda e-Devlet kullanımını karşılaştıran Koç, “Vatandaşlarımızın evde kaldıkları son dönemde dijital hizmetlerin kullanımı artış gösterdi. e-Devlet Kapısı'ndan sunulan 5 binden fazla hizmet sayesinde birçok işlem evden yapılmaya başlandı. Şubat-mart aylarının verileri karşılaştırılarak en çok kullanılan hizmetler sıralandığında karşımıza çarpıcı rakamlar çıkıyor” diye konuştu. Koç, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) için, e-Devlet Kapısı üzerinden şubat ayında 25 bin 186 sorgulama yapılırken, bu sayının martta yaklaşık 30 kat artarak 766 bin 491'e yükseldiğini kaydetti.

16 Nisan 2020 Perşembe

Etiketler : Sektörel