HABER: ADEM ORHUN
Uluslararası ticarette, standartlar ve kalite belgeleri, gümrük engellerini aşmak için büyük önem taşıyor.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) de uluslararası ticarette karşılaşılan teknik engellerin önüne geçmek ve ihracatı kolaylaştırmak için yurt dışında muadil standardizasyon ve belgelendirme kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor.
Türkiye’nin ihracat hedefleri doğrultusunda bu alandaki çalışmalarına hız veren enstitü, Körfez bölgesinde önemli bir işbirliğine imza attı.
SUUDİ KALİTE MARKASI
TSE, ‘Suudi Kalite Markasını’ vermek üzere Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşu (SASO) ile anlaştı. Suudi Arabistan’da yapılan mevzuat değişikliği kapsamında hazırlanan Kısmi Yetkilendirme Anlaşması, 7 Haziran 2017’de imzalandı. Bu anlaşma kapsamında ‘Suudi Kalite Markasını’ artık TSE tescilleyecek.
Anlaşma ile TSE, Suudi Arabistan’a ihraç edilen gıda, kozmetik ve medikal alanları dışındaki ürünlerde aranan ‘Suudi Kalite Markasını’ ve ‘Uygunluk Belgesini (Certificate of Conformity – CoC)’ vermek üzere Türkiye’deki ilk yetkili kuruluş olarak firmaların taleplerini almaya başladı.
İHRACATÇIYA SEMİNER
Yeni mevzuata göre, ‘SASO Regülasyonları’ ve ‘SASO Kalite İşareti Belgelendirme Sistemi’ başvuru süreçleri, düzenlenen bir toplantı ile firma temsilcileriyle paylaşıldı. TSE Gebze Kalite Kampüsü’ndeki konferans salonunu dolduran 300 ihracatçı firma temsilcisi, TSE ve SASO yetkililerini ilgiyle takip etti.
SOMUT ÇÖZÜMLER
Seminerin açılışında konuşan TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir, firmalarımızın, Suudi Arabistan’a ihracatlarında yaşadıkları sorunları aşmak için somut çözümler ürettiklerini belirtti.
Bozdemir konuşmasında standardizasyon, uygunluk değerlendirme, deney ve kalibrasyon faaliyetlerini kâr amacı gütmeden, tarafsız, etkin ve güvenilir olarak sağlama misyonuyla hareket eden TSE’nin, ticaretteki teknik engelleri ortadan kaldırmak amacıyla etkin bir şekilde çalıştığını söyledi.
ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORUZ
Standartların, teknik engelleri ortadan kaldırmak için hazırlanan dokümanlar olduğuna dikkati çeken Mehmet Bozdemir, “Bugün ihracat için gerek hükümetimiz gerek sanayicimiz özveriyle çalışıyor. TSE olarak bize düşen, ihracatta önünüze çıkabilecek bütün teknik engelleri kaldırmak için had safhada ve en yüksek hassasiyetle çalışmaktır” dedi.
GÜVENLİ ÜRÜN
Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle teknik işbirliğinin önemli getirileri olduğunu belirten Genel Sekreter Bozdemir, “Gerek mevcut anlaşmalar, gerekse yeni işbirliği girişimleriyle her iki ülkede sürdürülebilir ticaret ve sanayi faaliyetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz. TSE böylece üreticilerimizin ihracatını kolaylaştırırken; İslam ülkelerinin de güvenli ürünleri temin etmesini sağlıyor” diye konuştu.
Konferansta SASO Kalite Kontrol Başkanlığı Müşaviri Abdulaziz Alhunaihen de firma temsilcilerine, belgelendirme sürecindeki prosedürü anlattı. Alhunaihen, tehlikeli ve az tehlikeli ürünlerle ilgili başvuru adımlarının da açık şekilde belirlendiğine dikkati çekti.
TOBB BÜNYESİNDE KURULDU
1954’te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan TSE’nin 44 şehirde 46 ofisi bulunuyor. 1700 tam zamanlı çalışan ve çeşitli projelerde yarı zamanlı 1200 uzman istihdam eden enstitü 27 ülkede 39 yurtdışı ofisiyle hizmet veriyor.
100 milyon dolara yakın laboratuvar yatırımı yapan TSE, ürün ve sistem belgelendirme bazında 60 bin sertifika ve 300 binden fazla gözetim raporu düzenledi.
TSE’NİN ODAKLANDIĞI SEKTÖRLER
Sanayi strateji belgeleri, kalkınma planları, sektördeki rekabet, ülkemizin politikaları, TSE’nin muayene gözetim alanında odaklanacağı sektörlerde belirleyici oluyor.
TSE günümüzde özellikle belgelendirme faaliyetleri yanında enerji, nükleer enerji, maden, savunma sanayi, petrol-doğalgaz, endüstriyel gözetim, çevre, sağlık ve güvenlik konularına odaklanmış durumda.
Türkiye’nin, Suudi Arabistan Krallığı’na ihracatı 3 milyar dolar. Toplam ihracatımızda ülkeler arasında 11. sırada yer alan Suudi Arabistan’a başlıca ihracat ürünlerimiz ise demir-çelik, gıda ürünleri, tekstil ürünleri, elektronik ve yapı malzemeleri.
TANAP GÖREVİ, TANINIRLIĞI ARTIRDI
Azerbaycan’dan İtalya’ya uzanan TANAP boru hattının 1500 kilometresi Türkiye’den geçiyor. TANAP şirketinin açtığı 3. taraf gözetim ihalesinde TSE, küresel rakiplerimizle yarıştı ve Çin’deki üretimin gözetimine dair ihaleyi kazandı. Bu, aynı zamanda Türkiye’deki en büyük uygunluk değerlendirme ihalesiydi. Bu başarı TSE’yi dünya çapında tanınır hale getirdi. Enstitü, dünyanın dört bir yanından işbirliği teklifleri almaya başladı. Ayrıca bu iş sayesinde farklı ülkelerde iş alma imkanı da ortaya çıktı. TSE burada edindiği tecrübeyle yurt içi projelerinde BOTAŞ’a gözetim hizmeti vermeye başladı.
ÖZBEKİSTAN’DA TEST MERKEZİ
TSE’nin Özbekistan’da akredite Özbek Türk Test Merkezi (tekstil ve mobilya laboratuvarı) bulunuyor. TSE ve TSEK belgeleri Özbekistan’da da geçerli. Firmalarımız bu belgelere haiz ürünleri direkt olarak Özbekistan’a ihraç edebiliyor.
TSE Gebze Kalite Kampüsü’ndeki bilgilendirme toplantısını İTO Heyeti de takip etti. İstanbul Ticaret Odası Müşaviri ve İstanbul Düşünce Akademisi (İDA) Direktörü Tezer Palacıoğlu, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir’e İTO’nun prestij yayınlarından takdim etti. İTO Heyeti, daha sonra TSE’nin laboratuvarlarını gezerek yapılan testler hakkında yetkililerden bilgi aldı.
AZERBAYCAN’DA YENİ ŞİRKET
TSE, yabancı sermayeli kuruluşlarla rekabet etmek ve ihracatçılarımızın uluslararası arenada sıkıntı çekmemesi için yüzde 100 TSEiştiraki olan Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi’ni (ICAS) kurdu. TSE’nin kurduğu ICAS şirketi, Azerbaycan’da çok güçlü bir şirket olan AZESERT ile bir evlilik yapacak. Yeni şirket kuruluşunda son aşamaya gelindi. Azerbaycan’a giden ürünlerde herhangi bir teknik engel oluşmaması için gerekli adımlar atılmış oldu.
Öte yandan TSE, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Suudi Arabistan ve KKTC’deki 5 temsilciliği ile faaliyetlerini etkin birşekilde sürdürüyor.
DEMİRYOLU ARAÇLARINI TSE BELGELEYECEK
TSE, son dönemde TCDD ile yaptığı anlaşmalarla nitelikli çelik yapı ve sistemlerin gözetimi hizmeti yapıyor. Türkiye’de üretilen demiryolu araçlarının belgelendirmelerinde yurtdışına bağımlılıktan kurtulmak için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapılan protokolle bu alanda TSE ulusal yetkili kuruluş olarak atandı ve bu şekilde ülkemizde üretilen demiryolu araçlarının belgelendirmelerinin TSE tarafından yapılabilmesi için önemli bir adım atıldı.