Kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ‘Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kooperatiflerin desteklenmesine karar verilen mal ve hizmet alımlarında, hibeye esas proje tutarları için illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre Bakanlıkça hibe sağlanabilecek. Bu kapsamda 1’inci, 2’inci ve 3’üncü sıradaki illerde proje tutarının yüzde 50’si, 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı sıradaki illerde yüzde 75’i Bakanlıkça hibe olarak karşılanabilecek.
YÜRÜRLÜK TARİHİ
Hibe alan kooperatifler, aynı proje konusunda 5 yıl içinde tekrar hibe başvurusunda bulunamayacak. Ancak
ilgili kurumlardan alınan resmi belge doğrultusunda mücbir sebep nedeniyle ifası imkansız hale gelen projeye ilişkin hibe, bu uygulamadan hariç tutulacak. Hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra projenin uygulanmasını zorlaştıracak, geciktirecek veya ifasını imkansız hale getirecek bir mücbir sebep söz konusu ise sözleşme, ilgili il müdürlüğünce, proje uygulamasının herhangi bir safhasında, Bakanlığın görüşü alınarak, mevzuata uygun olarak değiştirilebilecek, durdurulabilecek veya sona erdirilebilecek. Hibe sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kooperatife yapılmış olan ödemeler geri alınmayacak. Düzenlemenin hibenin illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre verilmesine yönelik maddesi, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise 20 Temmuz 2024’ten itibaren geçerli olacak.
YÖNETMELİĞİN SÜRECİ
Ticaret Bakanlığı tarafından; kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanması, teknoloji ve yeni üretim tekniklerinden yararlanmalarına katkıda bulunulması ve bireysel tasarrufların uygun kooperatif girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılması amacıyla hazırlanan Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliği, 30 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Programa, kuruluş, işleyiş ve denetimleri Ticaret Bakanlığınca gerçekleştirilen kooperatifler ve üst kuruluşları başvurabiliyor. Ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatifler, ortaklarının çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kooperatifler, ortaklarının çoğunluğunu engellilerin oluşturduğu kooperatifler, üretim ve pazarlama faaliyetinde bulunan kooperatifler, tarım satış kooperatifleri, sanat kooperatifleri ve yenilikçilik alanında faaliyet gösteren kooperatifler ile bunların üst kuruluşlarının başvuruları öncelikli olarak destekleniyor.
Yürürlük süresi dolacak dampinge karşı önlemler açıklandı
Ticaret Bakanlığı, 2025’in ilk yarısında yürürlük süresi dolacak dampinge karşı önlemleri açıkladı. Bakanlık tarafından hazırlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre,
Çin menşeli ‘gazla çalışan anında su ısıtıcılar’, bazı alüminyum yaprak ve şeritler ile Almanya ve Çin menşeli ‘laminat parkeler’e ilişkin önlemler, 4 Ocak 2025’te sona erecek. Çin menşeli bazı gazlı cep çakmağı türlerine ilişkin önlemin süresi 7 Ocak 2025’te, bazı Asya ülkelerinden ithal edilen ‘sentetik ve suni devamsız liflerden iplikler’ ürününe yönelik önlemlerin süresi ise 22 Mayıs 2025’te sona erecek.
5 YIL UYGULAMASI
İlgili mevzuat çerçevesinde, dampinge karşı kesin önlemler, yürürlüğe girme tarihinden itibaren 5 yıl sonra yürürlükten kaldırılıyor. Bu önlemlerin yürürlük sürelerinin bitiminden önce yerli üreticilerin, ilgili üründeki önlemin sona ermesinin dampingin ve zararın devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı iddiasıyla bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması için başvuru yapma hakları bulunuyor.