HABER: YAHYA GÜL
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Konut İnşaatı Meslek Komitesi, Cemile Sultan Korusu’nda sektörü bir araya getirdi. Toplantıya İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Gökhan Murat Kalsın ve Dursun Topçu; Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, İTO Konut İnşaatı Meslek Komitesi Başkanı Şeref Ekşi, komite üyeleri, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hande Yalçıntaş, Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz ile çok sayıda davetli katıldı.
2023 EYLEM PLANI
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, ”Sizlerin sorunlarını, çözüm için yapılacak çalışmaları içinizden bir arkadaş olarak takip ediyorum” dedi. Kalsın, göreve gelir gelmez sektörlerin sorunlarını masaya yatırırken iki önemli sektörle işe başladıklarını hatırlattı.
Bu sektörlerin birinin de inşaat olduğunu vurgulayan Kalsın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben, inşaat sektörünün çalışmalarıyla ilgili yönetim tarafından görevlendirildim. Çalışmalarımız için personelimizden seçtiğimiz elemanlarla proje birimi oluşturduk. İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Stratejik Eylem Planı adı altında bir çalışma başlatarak büyük bir çalıştay yaptık. Sektörün tüm kesimlerinden 250 kişilik temsilciyle bir araya geldik ve ortaya çıkan 600’den fazla sorunu masaya yatırdık. Bu sorunların çözümü için de 28 proje hazırladık. Şimdi bu çalışmayı bir rapora dönüştürdük ve yakında Sayın Başbakanımızın huzurunda kamuoyu ile paylaşacağız. Ayrıca inşaat ve gayrimenkul ihtisas komitesi oluşturarak çalışmalara başladık. Bir taraftan da Odamızın düzenlediği fuarlara inşaat ve gayrimenkulü ilgilendiren çalışmaları da dahil ettik. MIPIM Fuarı’nda İstanbul’un dev maketini sergiledik ve Türkiye’de gelişmekte olan inşaat ve gayrimenkul sektörüne dikkat çektik. 2016 yılı için daha geniş bir çalışma yapıyoruz, sizlerin de katılımını bekliyoruz. İnşaat sektörü büyük bir sektör olduğu halde lobicilikte maalesef ağırlığını hissettiremiyor. Yine İTO olarak iş güvenliği konusunda ve vergi konusunda da çalışmalarımız oldu. İlk defa Maliye Bakanlığıyla bu kadar yakın bir çalışma yapıldı.”
UZMANI ANLATTI
İTO Konut İnşaatı Meslek Komitesi Başkanı Şeref Ekşi de, bir araya gelmelerinin amacının ‘kentsel dönüşüm’ olduğunu söyledi. “Kentsel dönüşümün nasılını, niçinini uzmanından dinlemek daha faydalıdır” diyen Ekşi, konuyla ilgili sunum yapması için İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hande Yalçıntaş’ı toplantıya davet ettiklerini belirtti.
SÜREÇ NEDEN YAVAŞLIYOR?
Kentsel dönüşümle ilgili bir sunum yapan İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hande Yalçıntaş, kentsel dönüşümün kentsel çöküntü alanlarını yeniden canlandırmayı, çevresel kaliteyi ve yaşam kalitesini artırmayı, yeni iş kaynakları ile istihdam olanakları oluşturmayı hedeflediğini söyledi. Yalçıntaş, kentsel dönüşüm süreci ile ilgili şunları anlattı: “Riskli alanda uygulamada yaşanan sorunlar, hak sahipleri ile uzlaşılamaması. Hak sahiplerince riskli alan ilanı, plan onayı veya kamulaştırma iş ve işlemlerine karşı açılan davalarda mahkemelerce verilen yürütme durdurma ve iptal kararları, yürütülen kamulaştırma işlemlerinde kamulaştırma davalarının çok uzun sürmesi, davalar sonuçlanmadan uygulamaya geçilememesi ve riskli alanlarda tahliye ve yıkım sürecinin riskli yapılardaki süreç gibi hızlı ve etkin yürütülememesidir.”