istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Konteynerleri seraya dönüştürüyor

Giriş: 14.11.2018 - 00:00
Güncelleme: 24.10.2022 - 13:35
Konteynerleri seraya dönüştürüyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilerinden ForFarming, tarım üretimini her yerde mümkün hale getirdi. BTM’nin başarılı girişimcisi, IoT tabanlı tarım teknolojisi geliştirerek tarımsal üretimi tarladan eve, evden depo ve konteynerlere taşıdı.

HER ŞEYİ RAPOR EDİYOR

Ev ve iş yerlerinde kontrol edilebilir ve raporlanabilir bir uygulama olan ForFarming projesi, herkesin tarım deneyimi yaşamasını sağlayacak. ForFarming’in raporlanabilir olma özelliği, bitkiler için en uygun ortamın hangisi olduğunu derin gözlem yeteneği sayesinde kullanıcıya aktarıyor. Böylece depo, ardiye odası gibi atıl alanları projelendirerek tarıma elverişli hale getiriyor. ForFarming, Bursa’da 20 metrekarelik atıl depoda, bir müşterisine kurulum yaptı.

YÜZDE 85 TASARRUF

ForFarming kurucu ortağı Levent Atlas, müşterilerin depoya bile uğramadan ürün yetiştirmeye devam edebileceğini, bütün verilerin bilgisayar kontrolünde olduğunu belirtti. Bilgisayar kontrolü sayesinde su ve besinde yüzde 85 tasarruf elde ediliyor. Yapılan bu topraksız tarım sistemi ile istenilen yerde bitki yetiştirme olanağı sağlanıyor. Ayrıca ultraviyole led ışıkları kullanıldığı için güneş girmeyen en karanlık ortamlarda dahi bitki yetiştirilebiliyor. Üreticiler bu durumda mevsim ve hava koşullarından da etkilenmiyor.

İŞÇİLİK VE LOJİSTİK MALİYETİ DAHA AZ

Sistem kurulduktan sonra müşteriler bilgisayar veya akıllı telefon sayesinde bütün verileri (ışık, su ve besin kontrolü) görebiliyor ve uzaktan kontrol edebiliyor. Bu sayede işçilik maliyetlerini minimize edebilen ForFarming, bu sistemi büyük şehirler dahil her yere kurabildiği için üreticinin lojistik maliyetlerini de bir hayli azaltıyor. Sistemde hiçbir zirai ilaç kullanılmıyor.

25 GÜNDE HASAT

ForFarming ile dikey sistem yapılan alandan tasarruf ediliyor ve üretici 1 dönüm topraklı tarım serasından çıkan ürünü, bu uygulama ile 50 metrekare alandan alabiliyor. Hasat ise sistemin kurulumundan 25 ila 35 gün sonra gerçekleştiriliyor.