Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Türkiye, zorlu pandemi koşullarına rağmen 2020’de 169.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracatçı portföyü içindeki KOBİ oranının yüzde 71 olması ile 226 ülke ve bölgeye ihracat yapılması da dikkat çekti. Ancak yapılan ihracatın yüzde 64’ünü taşıyan denizyolu taşımacılığında boş konteyner bulunamaması ve navlun fiyatlarında da döviz bazında yüzde 300’lere varan oranda artışlar yaşanması ihracatçıları zorluyor.
PİYASA ÇİN’İN ELİNDE
İhracatçıların konteynerle ilgili sorunu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Ankara’da basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda da gündeme geldi. Çin’in bu alandaki hakimiyetine dikkat çeken Pekcan, şöyle konuştu: “Dünyada konteynerle ticaretin büyük kısmı Çin ile yapılıyor. Konteyner imalatını da onlar yapıyor. Ben prefabrik imalatı yapan ve uluslararası düzeyde çalışan birkaç firmamızla görüştüm. ‘Siz neden konteyner imalatı yapmıyorsunuz’ diye sordum. Üstelik konteyner bulan şanslı firmalar gönderiyor ama geri gelmediği için lojistik firmalarına çok ciddi mal bedelini de geçen demurajlar (gecikme bedeli) ödemek zorunda kalıyorlar. Çünkü gemi geri gelmiyor. Boş göndermek istemiyorlar.”
YERLİ FİRMALAR HAZIR
Konteyner sorununa çözüm için yerli üretime teşvik modelini uygulayacaklarına işaret eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, nasıl bir yol haritası izleneceği konusunda şu bilgileri verdi: “Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla konteyner, vagon imalatına teşvik verelim, diye görüştüm. Onlar da aynı fikirdeler. Piyasada bir arz eksikliği var. Bunu tamamlamamız lazım. Konteyner üretmek zor değil. Bizde zaten dünya çapında prefabrik üreten, konteyner üreten firmalar var. Sadece önemli ürünlerin taşınmasıyla ilgili basınç testi, hidrolik testi gibi bazı testlerden geçilmesi gerekiyor. Test laboratuvarları yok. Üretimi yapan, o laboratuvarı da zaten yapar.”
18 Ocak 2021 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar