Konteyner evler, deprem bölgesindeki barınma ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılıyor. Ancak kalıcı konutlar bitince bu konteynerlerin atıl kalması söz konusu. Uzmanlar, konteynerlerin 50 yıllık ömrü olduğuna dikkat çekerek, kalıcı olarak modüler yapılara dönüştürülmesini öneriyor.

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Depremle birlikte en acil ihtiyaçların başında barınma alanları geldi. Kalıcı konutların inşasının en az 1 yıl sürecek olması konteyner ev (prefabrik yapı) ihtiyacını da arttırdı. Bölgede, içinde çarşıdan okula, eczaneden oyun parklarına kadar neredeyse tüm yaşam alanlarının bulunduğu konteyner kentlerin kurulmasıyla hayat normalleşmeye başladı. Konteyner evler, uzun ömürlü yapı sınıfında olduğu için ortalama 40 yıl güvenle kullanılıyor. Rüzgar, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler, yapının ömrünü etkileyebiliyor. Uzmanlar, standart bakımlarının yapılması halinde konteynerlerin ömrünün ilave olarak 10 yıl daha uzatılabileceğini belirtiyor.

 

İKLİME KARŞI DİRENÇLİ

 

Geçici barınma alanlarının asıl amacının, afetzedeleri derhal bir barınağa kavuşturmak olduğunu hatırlatan Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Başkanı H. Yener Gür’eş, “Depremzedeler muhtemelen 6 ila 18 ay içinde kalıcı konutlara geçebilecek. Bu sürece kadar konteyner evler tercih edilmeli” dedi. Konteynerlerin çadırlara göre daha avantajlı olduğunu belirten Gür’eş, şu bilgiyi verdi: “Konteyner evler, mevcut ısı izolasyonu nedeniyle soğuk ve yağışlı iklim koşullarına karşı daha dirençli. Ancak, çelik cidarlı olması nedeniyle Güneydoğu Anadolu gibi yazları sıcak olan bölgelerde yaz aylarında barınılması zor hale gelebilir. Bunun yanı sıra şiddetli rüzgar ve fırtınadan etkilenmezler. Hırsızlıklara veya diğer emniyet ihlallerine karşı daha güvenli mekanlardır.”

 


BİRÇOK AVANTAJI VAR

 

Konteynerlerin hacmi nedeniyle taşınmasının zaman aldığının altını çizen Gür’eş, kullanım amacı sona erdiğinde de genellikle atıl kaldıklarını belirtti. Gür’eş, konteyner yapıların avantajlarını ise şöyle sıraladı: 

 

  • Geçici barınakların kurulacağı yerler, her ne kadar mülki ve yerel idareler tarafından sel, çığ, yangın ve benzeri afet risklerinden uzakta seçilse de böyle bir durumda konteyner yapılar daha güvenli. Özellikle sıklıkla ihmal edilen, fakat ısınma (soba), mutfak (ocak) vb. nedenlerden kaynaklanan yangın konusunda daha emniyetliler. Bir birimde yangın çıktığı zaman sirayet ihtimali de daha az. 
  • Konteynerler takozlar üzerine oturtulduğu takdirde şiddetli yağmurlardan etkilenmez veya etkilenmeleri çok az olur.
  • Konteynerlerde tuvalet, banyo ve mutfak imkânları daha rahat ve hijyenik bir şekilde sağlanabiliyor.
  • Bölgeye su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz gibi altyapı olanakları getirildiği takdirde, bu imkanlardan daha güvenli bir şekilde yararlanabilirler.

 

NELER YAPILMALI?

 

TUCSA Başkanı H. Yener Gür’eş, deprem bölgesine sevk edilen konteynerlerin atıl duruma düşmemesi ve ülkenin konteyner çöplüğüne dönmemesi için önerilerini şöyle sıraladı: “Bölgelerde konteyner park alanları oluşturularak bir sonraki afette kullanım için saklanabilir. Bunun için alan tahsisi, organizasyon yapılması, personel istihdamı, konteyner deposunun hangi kuruluşun sorumluluğuna verileceğinin belirlenmesi gerekir. Özellikle şantiyelerde kullanılmak üzere ikinci el konteyner satışı yapılabilir. Ancak on binlerce konteynerin satılarak tüketilmesi mümkün olmayabilir. Bunun yanı sıra ihtiyacı olan kamu kurumlarına, belediyelere, okullara, STK’lara veya köy kooperatiflerine eğitim, depo veya satış alanı yapmak üzere tahsis edilebilir. Konteyner yerine kalıcı olarak en az 50 yıl kullanılabilecek, gerektiğinde başka bir fonksiyon için başka bir bölgede de değerlendirilebilecek modüler yapı yaptırılması tercih edilebilir.”

 

İTHALAT VERGİSİ SIFIRLANDI, İHRACATI YASAKLANDI

 

Konteyner ithalatında gümrük vergisi ve ilave gümrük vergisi, 31 Temmuz’a kadar sıfırlandı. Ayrıca konteyner ihracatının da yasaklanmasıyla yurt genelindeki üreticilerin tamamı konteyner evleri, deprem bölgesine gönderdi.

27 Mart 2023 Pazartesi