NECMİ UYSAL
Küresel ısınmanın en önemli nedeni olarak gösterilen ve 2021 yılında dünya çapında birçok ülke tarafından küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmak üzere kullanımı tedrici olarak azaltılacağı taahhüt edilen kömürün kullanımı 2022 yılında ve elektrik üretiminden, çimento, çelik üretimine kadar birçok alanda arttı.
Global Energy Monitor’un verilerine göre kömürden üretim yapan enerji santrallerinin kapasitesi geçtiğimiz yıl 19.5 gigawatt artı. 2022 yılında 14 ülkede kömüre dayalı termik santral hizmete girerken, bunların yüzde 92’si Çin’de diğerleri ise Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Zimbabve’de. İlave olarak Çin bu yıl başlamak üzere 100 gigawatt kapasiteli kömür santrallerinin inşasına izin verdi.
Avrupa’da ise Ukrayna savaşı ve kuraklık dolayısıyla yaşanan enerji krizi nedeniyle kömür kullanımında küçük miktarlarda artış oldu.
Geçtiğimiz yıl 17 ülke ise kömüre dayalı elektrik santrallerini kapattı ki, bunlar arasında en büyük pay toplam 13.5 gigawatt gücündeki santralleri kapatan ABD oldu.
Dünyada üretilen elektrik enerjisinin üçte biri 2.500 kömür kullanan santralden sağlanıyor.
2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması’na göre gelişmiş ülkelerin 2030 yılına, gelişmekte olan ülkelerin ise 2040 yılına kadar bu santralleri kapatması gerekiyor. Buna göre yıllık 117 gigawatt kapasitenin devreden çıkması gerekiyor ki, geçtiğimiz yıl sadece 26 gigawatt devreden çıktı.
Verilen taahhütlere rağmen kömüre dayalı yeni projelerin devreye girmesi durumunda ödenecek bedelin artacağı ve daha büyük kesintilere gitmek gerekeceği belirtiliyor.