tatil-sepeti

Maden çeşitliliği açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye, kömür kaynaklarını daha aktif bir şekilde ekonomiye kazandıracak. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için kömürden elektrik üretimine ve kömüre dayalı Ar-Ge çalışmalarına hız verilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, ‘linyit ve taş kömürü kaynaklarının büyük bir bölümünün 2023 yılına kadar elektrik üretimi amacıyla değerlendirileceği ve kömüre dayalı Ar-Ge çalışmalarının hızlandırılacağı’ yönündeki açıklamaları, gözleri yeniden kömüre çevirdi.

Enerji piyasasında kömürün yeniden sahneye çıkması, yerli üreticilere de umut oldu. Yerli kaynakların kullanılmasıyla enerji maliyetlerinin ucuzlayacağını savunan sektörün aktörleri, düşük faturaların cari açığa da katkıda bulunacağını savunuyor.

CARİ AÇIĞI DÜŞÜRECEK

İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, enerjide yerli kaynaklara öncelik tanınmasının, kömürü çevre ve insan hayatına zarar vermeden enerjiye dönüştürme çalışmalarına başlanmasının önemini vurguladı. Dünya ile rekabet etmek için yüzde 65 doğalgaz bağımlılığı ile yaşayamayacağımıza dikkat çeken Akarçeşme, “Temiz ve ucuz enerji elde etmek zorundayız. Bu da şu anki gerçeklerle kömürde görünüyor. Kömür, uzun vadede Türkiye için başlıca önemli kaynaklarımız arasında olma konumunu devam ettirecek. Yerli kaynakların kullanımına ağırlık verilmesi enerji faturalarına yansırken, cari açığın düşürülmesinde de etken olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak’a, kömür kaynaklarımızın elektrik üretimi için değerlendirileceğine ve Ar-Ge çalışmalarının hızlandırılacağına dair yaptığı açıklamalarıyla sektöre verdiği destekten dolayı teşekkür ederim” dedi.

ÜNİTELER DAHA MODERN

Günümüzde kömür yakma ünitelerinin de modern hale getirildiğini savunan Akarçeşme, “Bugün geliştirilen yakma üniteleri ile sıfıra yakın bir emisyonla insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden en kalitesiz kömürü dahi yakmak mümkün” diye konuştu.

65 BİN TON LİNYİT REZERVİMİZ VAR

İTO Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkanı Erol Temizkanoğlu, kömürden çevreye zarar vermeden enerji elde edilebileceğini, bu örneklerin Almanya ve İngiltere’deki nükleer kömür santrallerinde görülebileceğini söyledi. Türkiye’nin 16 milyar ton linyit rezervine sahip olduğuna dikkat çeken Temizkanoğlu, “Kömür rezervlerimiz, elektrik enerjisinin yüzde 56’sını tabii gazdan üreten bir ülke için bulunmaz bir nimet. Suçlu kömür değil, yakma sistemleri. Bizim linyitlerimiz genç, nemi yüksek, kalorisi düşük linyitler. Bunları özelliklerine göre sınıflandırıp yakma sistemlerini ona göre seçersek hiçbir sorun olmaz. Yenilenebilir enerji ile birlikte kömürü mutlaka kullanmalıyız” dedi.

PETROLÜ ARATMAYACAK

Petrolden elde edilen ürünlerin kömürden de temin edilebileceğini belirten Hüseyin Akarçeşme, bu yönde sıvı yakıt (benzin, mazot, gaz vs.), gübre ve hümik asit üretilmesi çalışmalarının başlamasını da olumlu bulduklarını dile getirdi.

23 Kasım 2016 Çarşamba

Etiketler : Sektörel