Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan, Türk iş dünyasından yatırım bekliyor. Girişimcileri ülkeye çekmek için teşvik paketleri uygulamaya koyan komşu, Türkiye ile ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Yatırım çağrısı, ülkesindeki fırsatları bizzat anlatmak için İstanbul’a gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Mardas tarafından yapıldı.
Mardas, Türk yatırımcıları ülkesinde görmek istediğini söyledi. Mardas, 2016-2022 dönemini kapsayan 7 yıllık periyotta Yunanistan’ın 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu ifade etti.
65 KENTLE TİCARET
Yunanistan, halihazırda Türkiye’nin 65 kenti ile ticaret yapıyor. İki ülke iş dünyasının özellikle turizm alanında işbirliğini güçlendirmesi öngörülüyor. Turizm konusunda geliştirilecek ortak turizm paketlerinin iki ülke girişimcileri için cazip olabileceği değerlendiriliyor. Yunanistan’ın vize serbestisi konusunda Türkiye’ye destek vermesi de komşuya ilgiyi artırıyor.
140 LİMAN AVANTAJI
Yunanistan, lojistik açıdan da yatırımcıları cezbediyor. 16’sı uluslararası olmak üzere toplam 140’tan fazla limanı bulunan ülke, Güneydoğu ve Orta Avrupa’ya açılmak isteyen firmalar için büyük avantaj sağlıyor. Aralarında HP, Huawei, ZTE ve Sony’nin de bulunduğu teknoloji devleri, ürünlerinin transferi için Pire Limanı’nı kullanmaya başladı. Pek çok şirket, bu limanlardan faydalanmak için anlaşmalar imzalıyor. Öte yandan, Yunanistan iş yapma ve iş kurma endekslerinde de seviye atladı. Dünya Bankası’nın iş yapma endeksi verilerine göre Yunanistan, 2014’e göre 11 sıra (61. sırada), iş kurma endeksinde de 5 sıra (52. sırada) yükseldi.
TEKNOLOJİ DEVLERİNİN BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ
Son dönemde Oracle, Samsung ve Nokia gibi teknoloji devleri Yunanistan ile bölgesel işbirliğini artırdı. Ülkede faaliyette olan araştırma ve teknoloji enstitüleri de dikkat çekiyor. Bu enstitüler arasında enerji, çevre, sürdürülebilir hareketlilik ve lojistik, enformatik, agrobiyoteknoloji ve biyomedikal alanlarında çalışan kurumlar yer alıyor.
6 AYDA RUHSAT
Doğrudan yabancı yatırım çekilmesi için politikalar geliştiren Yunanistan’da, lisans/ruhsat verme işlemleri 6-8 ay içinde sonuçlandırılıyor. Firma düzeyinde irtibat olanağı sunularak, ‘kazananları topla’ metoduyla hareket ediliyor. Yunanistan, Balkanlar’da varlığı olmayan uluslararası firmalar için de cazibe merkezi. Ayrıca ülkede endüstriyel bölgelerdeki terk edilmiş işletmeler için uygun fiyat fırsatları dikkat çekiyor. Vergi ve taşeron sözleşmelerinde avantajlar sağlayan ihracat teşvik politikaları da Yunanistan’ı yatırımda cazip kılıyor.
KOBİ’LERE FIRSAT
Yunanistan, KOBİ’ler için de yatırım fırsatları sunuyor. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası ortak girişimiyle kurulan KOBİ Garanti Fonu ile yine KOBİ’leri ve alt yapı projelerini hedefleyen Kalkınma Bankası faaliyete geçti. Yeni kamu alımları prosedürleri de yatırımları kolaylaştırıyor.