HABER: MÜGE BİBER
Türkiye’nin stratejik ortaklarından olan Ukrayna ile 2019’da ticaret hacmi yüzde 10.2 artarak 4.8 milyar dolara ulaştı. Covid-19 salgını koşullarına rağmen, 2020 yılının ilk 9 ayında gerçekleşen ticaret hacmi ise 3.3 milyar dolar oldu. İki ülke arasında gerçekleşen işbirlikleri ile ticaret hacminin daha yükselmesi bekleniyor.
184 PROJEYE İMZA
İki ülke arasındaki iş olanaklarını değerlendirmek üzere İstanbul Ticaret Odası tarafından ‘Ukrayna ile İşbirliği Fırsatları’ konulu bir webinar düzenlendi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Ekonomik Diplomasi Daire Başkanı Dmytro Ponomarenko ile Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman’ın da katıldığı toplantıya İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlık yaptı. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve yatırım fırsatlarının görüşüldüğü toplantıda Münir Üstün, Türk müteahhitlik sektörünün Ukrayna’da bugüne kadar toplam 6.2 milyar dolar değerinde 184 projeye imza attığını belirtti.
SAĞLIK İÇİN TERCİH TÜRKİYE
Münir Üstün, turizm sektörünün ülkeler arasındaki vizelerin kaldırılmasıyla birlikte çok büyük ivme yakaladığının altını çizdi. Türkiye’nin son yıllarda sağlık turizminde Ukrayna’nın ana destinasyonlarından biri haline geldiğini söyleyen Üstün, geçtiğimiz yıl Ukrayna’dan Türkiye’ye tedavi için 20 bin kişinin geldiğini belirtti.
3 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Sağlık, turizm sektörlerinin yanı sıra savunma sanayi, teknoloji, iletişim altyapısı, telekomünikasyon gibi stratejik sektörlerde de iki ülke arasındaki ortaklığın güçlendiğini belirten Münir Üstün şunları söyledi: “Türk şirketlerinin özellikle haberleşme, gıda, tekstil, bankacılık ve inşaat malzemeleri alanlarında Ukrayna’da ciddi yatırımları bulunuyor. Ukrayna’daki yatırımlarımızın toplamı 3 milyar doları aşıyor. Otomotiv, demir-çelik, savunma teknolojilerinde de Türkiye’yle Ukrayna arasında önemli bir potansiyelin olduğuna inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu alanlarda da iş birliğimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz.”
UZAYDA İŞBİRLİĞİ
Dnipropetrovsk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vitaliy Zhmurenko, Türkiye’nin çok cazip bir ortak olduğunu belirterek, hem sanayi hem tarım konusunda çok güzel işbirliklerin olduğunu ve bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Zhmurenko, özellikle Uzay teknolojileri ve tıp konusunda işbirliklerini geliştirmek istediklerini vurgulayarak Türkiye’deki organize sanayi bölgelerine de hayran kaldığını ifade etti.
Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Valeriy Korol ise Ukrayna’dan Türkiye’ye ihraç edilen tarım ürünlerinin çoğunlukla hammadde ve yarı mamulden oluştuğunun altını çizerek yeni iş birlikleri ile hazır ürünleri de ihraç edebileceklerini söyledi. Korol, Türkiye’nin bilimsel alanlara çok önem verdiğini bildiğini belirterek, Ukrayna’da büyük potansiyel olan IT ve bilişim alanındaki tecrübeleri de aktarmak istediklerini söyledi. Ukrayna’da Türkiye’ye gitmemiş birini bulmanın mümkün olmadığını söyleyen Korol, Türkiye’nin turizmdeki gücüne de hayran kaldığını söyledi.
DNİPROPETROVSK’TE YATIRIM TEŞVİKLERİ
Dnipropetrovsk Yatırım Ajansı Direktörü Valentyna Zatyshnyak, bölgelerindeki yatırım teşviklerine ilişkin bilgileri paylaştı.
Teşvik alma şartları:
Verilen teşvikler:
TARIM ARAZİSİ İŞLETME HAKKI
Türkiye Ukrayna Ticaret Odası Türkiye temsilcisi Sefa Gömdeniz, Ukrayna’da yatırım yapmak isteyenler için önerilerde bulundu. Gelecek yıla kadar Ukrayna’da tarım arazilerine yabancı şirketler tarafından işletme hakkı verileceğini duyuran Gömdeniz, bunun yatırımcılar için çok önemli fırsat olduğunu söyledi. Kamu-özel sektör yatarım kanunu yürürlükte olduğunu söyleyen Gömdeniz, deniz ve hava limanları ile demiryolu terminallerinin işletmelerinin ihaleler ile yapılmaya başlanacağını ve bunun da kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu söyledi.