HABER: SOYHAN ALPASLAN
Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm sağlayan, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemeleri alanında faaliyet gösterecek Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, 100 milyon liralık yatırımla kuruldu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) ana ortaklığında Teknopark İstanbul’da 15 bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulan merkez, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıldı. Merkez, Türkiye’de temel araştırmadan, prototip parça ve ara mamul üretimine kadar geniş bir uzmanlık yelpazesinde hizmet verecek.
ARA MAMUL ÜRETİMİ
Kompozit malzeme teknolojileri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, kuluçka hizmetleri, ara mamul üretimi, prototip parça üretimi ve ticarileştirme faaliyetlerinin de yapılacağı merkezde 3 bin 350 metrekare laboratuvar altyapısı da yer alacak. Böylece doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firmaları, araştırmacılar, üretim mühendisleri ve teknisyenleri aynı çatı altında bir araya gelmiş olacak.
DEĞER KATACAK
Klasik metallerden daha kuvvetli ve daha hafif olan kompozitler, havacılık, uzay, otomotiv, enerji ve teknik giyim gibi bir çok farklı alanda kullanılıyor ve girdi olarak kullanıldığı ürünlerde çok daha yüksek katma değer meydana getiriyor. Merkez, kompozit teknolojileriyle ilgili Ar-Ge’den üretime kadar tüm süreçlerin yürütüleceği bir yer olacak.
ÖĞRENCİ İLE MÜHENDİS BİRLİKTE ÇALIŞACAK
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin, Türkiye’nin yeni yüksek teknoloji üssü olma hedefine hizmet edeceğini söyledi. Merkezin, dünyanın sayılı test merkezlerinden ve Avrupa’nın sayılı kompozit üreticilerden biri olarak faaliyet göstereceğini belirten Sabancı, merkezde öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte mühendislerin, kompozitin Ar-Ge ve üretim süreçlerinde birlikte çalışacağını kaydetti.
AKLA YATIRIM YAPACAĞIZ
Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, üniversite ve sanayinin bu merkezde bir araya geldiğini belirterek, “Burada teknoloji üretilecek. Üretilen teknoloji ülkemize daha çok katma değer sağlayacak” dedi. Türkiye’nin istediği ölçüde büyüyebilmesi ve refahını artırması için akla, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapması gerektiğini dile getiren Yıldırım, Türkiye’nin sattığı her bir kilogram malın birim değerini artırması gerektiğini vurguladı. Yıldırım, şunları söyledi: “Şimdi 2 doların altındayız. Gelişmiş ülkeler 10 dolara tırmanmış, 1 kilogram mal satıyor 10 dolar para alıyor. Biz de 1 kilogram mal satıyoruz, 1 dolar 80 cent para alıyoruz. Bu sefer ne oluyor? Biz teknolojiyi yakalamadığımız için katma değer istediğimiz kadar büyüyemiyor, refah gecikiyor. Bunun için akla yatırım yapacağız, araştırma-geliştirmeye yatırım yapacağız.”
YAPAY ZEKA VE ROBOTTA İVME YAKALAYACAĞIZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmayı arzu ettiğini söyledi. Bakan Özlü, “Ne ürettiğimize ve nasıl ürettiğimize bakmalıyız. Makine, otomotiv, tekstil gibi sektörlerde katma değeri artıracağız. Eş zamanlı olarak da ileri malzeme teknikleri, nano teknoloji, biyoteknoloji, yapay zeka ve robot teknolojileri gibi yeni nesil alanlarda güçlü bir ivme yakalayacağız” dedi.