Cuma, 22 Kasım, 2024
İTO’nun sektör temsilcilerini buluşturan müşterek toplantısında konuşan Başkan Şekib Avdagiç, pandemi sürecinde çok başarılı bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Avdagiç, “Sizlerle baş başa veriyor, istişare toplantıları yapıyor, ‘taş kadar ağır sorunları’ önümüzden kaldırıp atıyoruz. Sizlerin ve ticaretin önünü açıyoruz” dedi.
Avdagiç, İTO’nun taşınmaz ticaretinden sebze ve meyve hallerine kadar her türlü sektörel konuya dokunduğunu söyledi. Avdagiç, “Bu yılın 9 ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB’a 13 ayrı rapor sunduk” diye konuştu.
HABER: MÜGE BİBER / ŞEREF KILIÇLI
Pandemiye rağmen aylık olağan meclis toplantılarını aksatmayan İstanbul Ticaret Odası, sektörlerini temsil eden 81 meslek komitesinin üyelerini buluşturan 20. Dönem 7. Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı da gerçekleştirdi. Hibrit olarak yapılan toplantıya, komite üyeleri büyük ilgi gösterdi.
AŞILAMA İLE ÜRETİMİ SÜRDÜRECEĞİZ
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, bir sonraki toplantıyı, üyelerin tamamının katılımıyla fiziki ortamda yapmak istediklerini dile getirdi. Türkiye’de 18 yaş ve üstü nüfusun yüzde 86’sının birinci doz, yüzde 71’inin de iki doz aşı yaptırdığını hatırlatan Avdagiç, şöyle konuştu: “Türkiye’de toplam aşı sayısı 110 milyon doza yaklaştı. Temennimiz, aşılamada kat edilen mesafenin daha da yüksek oranlara çıkması. Çünkü ancak o zaman toplumsal bağışıklığa ulaşmamız mümkün olacak. Bir daha kapsamlı kısıtlamalar olmadan hayatımıza, ticarete, üretime ve eğitime devam edebileceğiz.”
BÜYÜK KÜÇÜK DEMEDİK
Avdagiç, İTO’nun pandemi sürecinde çok başarılı çalışma yürüttüğünü ve üyeler ile yönetim arasında aksamadan işleyen bir sistem kurulduğunu dile getirdi. Başkan Avdagiç, “Sizlerden ve üyelerimizden bize ulaşan sorunların çözümünde önemli sonuçlar alabildik. Komitelerimizden ve üyelerimizden bize ulaşan tüm sorun ve önerileri, küçük ya da büyük demeden, hiçbir ayrıma tabi tutmadan değerlendirdik ve gündemimize aldık. Çözümü için ilgili makamlara ulaştırdık” dedi.
BERABER ÇÖZÜM SUNUYORUZ
Bu dönemde teşviklerin uygulamasıyla ilgili problemler yaşandığını belirten Avdagiç, “Bu konu üzerinde çalıştık. İş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak teklifler oluşturduk. Hükümet ve ilgili bakanlıklar nezdinde bir çözüm yolu bulmak için İTO’nun bütün imkanlarını seferber ettik” diye konuştu. Avdagiç, şöyle devam etti: “Tekliflerimizin gerçekleşmesi için de aktif lobi çalışması yürüttük. Meslek komitelerimizin bize ilettiği, sektörlerini etkileyen sorunları, bu ilkeler ışığında ele aldık ve çözüm üretmeye çalıştık. Sorunları sadece gündeme getirmekle kalmıyoruz, gündeme getirdiğimiz her problemle beraber çözüm önerilerini de sunuyoruz.”
SEKTÖRLERLE İSTİŞARE
Avdagiç, İTO’nun taşınmaz ticaretinden, sebze ve meyve hallerine kadar her türlü sektörel konuya dokunduğunu dile getirerek, “Bu yılın ilk 9 ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB’a 13 ayrı rapor sunduk” dedi. Avdagiç, şöyle devam etti: “İTO’nun ve sektörlerimizin geleceğini de planlıyoruz. Anadolu’da bir tabir vardır: ‘Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.’ Biz sizlerle baş başa veriyor, istişare toplantıları yapıyor, ‘taş kadar ağır sorunları’ önümüzden kaldırıp atıyoruz. Sizlerin ve ticaretin önünü açıyoruz.”
ÖNCE YAKIN GELECEĞİ PLANLAMALIYIZ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, meslek komiteleri müşterek toplantısında yaptığı konuşmada, ani gelişen küresel olaylara da dikkat çekti. Avdagiç, “Hep uzak gelecek konuşuluyor. Yakın gelecek biraz fazla ihmal ediliyor. Bunun en yeni örneğini İngiltere’de yaşanan kamyon krizinde gördük. Evet, belki 15-20 yıl sonra otonom araçlar kullanılacak ama yarını düşünmek gerekiyor. Eğer siz bugünü ve yarını ihmal edip gelecekle ilgili plan yaparsanız son derece ciddi sıkıntılarla karşılaşırsınız. Dolayısıyla bunu bir harman içinde yürütmek önemli” şeklinde konuştu.
SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK
Toplantının oturum başkanlığını yürüten İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, pandemiye rağmen yoğun bir gündemle müşterek toplantıların gerçekleştirildiğini söyledi. Kuralay, toplantıda şunları kaydetti: “Sizlerden gelen meselelerin çözümü için bürokrasiden siyasete, tüm ilgili kamu mercilerinde aracılık ediyor, lobi yapıyoruz. İnşallah pandemi en kısa zamanda biter, ülkemize, İstanbullumuza, dünyaya daha fazla katma değer üretecek çalışma ortamlarını buluruz. İstanbul Ticaret Odası, ülkemizin güzide kuruluşlarından biri. 139 yıllık tarihi tecrübesi ve birikimiyle ülkemizin ve dünyanın ticaretine yön veren kuruluşlar arasında. Bu, hem sorumluluğumuzu artırıyor hem de bizleri mutlu ediyor.”
SEKTÖREL KONULAR
Başkan Şekib Avdagiç, bir önceki müşterek toplantıdan bu yana geçen süre içinde meslek komitelerinden gelen talep ve önerileri hükümet ve ilgili kurumlara ilettiklerini söyledi. Avdagiç, resmi makamlara iletilen dosyalarda yer alan konulardan bazılarını şöyle sıraladı:
ARA ELEMAN İHTİYACI
“Son dönemlerde sıkça gündeme getirdiğimiz yetişmiş ara eleman sorunu. Çünkü yeni nesil, üretimde, sanayide, tarımda çok fazla çalışmayı tercih etmiyor. Dolayısıyla sanayide daha etkin bir şekilde ara eleman konusunda yapılması gerekenleri gündeme getirdik.
SAĞLIKTA ÖDEMELER
Sağlık sektörüne ilişkin taslakla ilgili sıkıntılar vardı. Bununla ilgili hem Sağlık Bakanlığı hem Maliye Bakanlığı ile çalışmalar yürüttük. Bu konuda dönüş aldık. Ödemelerin bir kısmı yapıldı, kalan kısmının da birkaç ay içinde yapılması ile ilgili ciddi mesafe aldık.
PLASTİK HAMMADDESİ
Birçok sektörü ilgilendiren polimer atık ithalatına getirilen yasakla ilgili Ticaret Bakanımıza şahsen teşekkür ederim. Ağırlıklı olarak bu konudaki piyasa beklentilerine yakın çerçevede ve AB regülasyonları ile de çelişmeyecek bir süreç yaşandı.
OKUL SERVİSLERİ
Servis işletmelerimiz ile ilgili sorunları gündeme getirdik. Çok uzun bir süredir okulların kapalı kalmasına bağlı olarak araçlarını satanlar ve ihtiyacı talep edecek kadar hizmet sunamayan bir piyasa ile karşı karşıya kaldık. Özellikle bazı plakalar ile ilgili iş dünyasına verilen tahsislerin rant kapısı olmaktan çıkmasını ve plakaların tekrar aktive edilmesini gündeme getirdik.
YEME-İÇME SEKTÖRÜ
Yaptığımız en önemli işlerden biri de, salgından en çok etkilenen sektörler arasında yer alan yeme-içme sektörümüze yönelik olarak kamuoyu oluşturmak oldu. Lokanta, kafe gibi mekanlarımızın ‘günah keçisi’ görülmemesi için açıklamalar ve çalışmalar yaptık.
YEMEK KARTLARI
Yemek kartı ile ilgili sürecimiz devam ediyor. İki hafta önce Ticaret Bakanımızla bir görüşme yaptık. Arkasından hem Ticaret Bakan Yardımcımız hem de İç Ticaret Genel Müdürümüzle konunun üzerinden geçtik. Rekabet Kurumu Başkanı ile de görüştük. Dolayısı ile buradan inşallah önemli neticeler almaya çalışacağız.
HAL KANUNU
Hal Kanunu ile ilgili Ticaret Bakanı ile konuştuk. İlgili bakan yardımcısı ve ilgili genel müdürüne de konuyu iletme imkanı bulduk.
SANAYİ ARAZİLERİ
OSB’lerde kullanılmayan arazilerin iş dünyasına kazandırılması ve son dönemde hızla artan fiyatlar ile ilgili görüşmeler yaptık.
Meclis’ten yansımalar
BOŞTA OLAN PLAKALAR AKTİF EDİLMELİ
Köksal Yüzbaşıoğulları-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: Kademeli saat uygulamasına geçilmesi halinde araçların daha verimli kullanılması sağlanabilir. Aynı zamanda yakıt ve zaman israfının önüne de geçilmiş olacak. Boşta olan plakalar aktif edilmeli ve sektördeki araç tedarik sorunu çözülmeli. Servis plakaları bu işi yapana verilmeli, rant aracı olmamalı. Plakayı elinde tutan bu işi yapmıyorsa o plaka iptal edilmeli.
ÖTV SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR
Hasan Görkem Konu-Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi: ÖTV güncellemesi ile üst dilimdeki araç alt dilime geçti. Soruna doğru yerden bakıp ÖTV sistemini değiştirmek gerekiyor. ÖTV sistemi değişmiş olsaydı firmalar yılbaşında belki 1 milyon araç siparişi verebilecekti ve sorunlara rağmen 900 bin tedarik rakamına ulaşılabilecekti. Devletimiz doğru tespitlerle sorunu çözmeli. Otomotiv siteleriyle ilgili sorun çözülmeli. Yeni şartlar eskilere değil, yeni yapılacak sitelere uygulanmalı.
GATE OF BUSİNESS TEXTİLE B2B ISTANBUL FUAR OLMALI
Ahmet Feridun Altınöz-Kumaş Meslek Komitesi: Sektörümüzün büyümesi için hedef ülkelerdeki alıcılarla, ülkemizdeki firmaların mutlaka buluşması gerekiyor. Gate of Business Textile B2B Istanbul’u fuar şeklinde düzenlemeyi talep ediyoruz. İstanbul Ticaret Odası’nın meslek liselerine hamilik projesi çok önemli bir proje ve bu projeye destek veriyoruz. Yine bu proje kapsamında, okul sonrası istihdama destek için kariyer kulüpleri oluşturulabilir.
FİNANSMAN GİDERLERİNDEN VERGİ ALINMAMALI
Hikmet Kabuk-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Kiralanan veya envantere dahil olan işte kullanılan taşıtların giderlerinden vergi alınmamalı. Bu konuda yeni düzenleme yapılması için gerekli girişimlerde bulunulmasını öneriyoruz. Finansman giderlerinden vergi alınmamalı. Sözleşme damga vergisi uygulamasının da kaldırılmasını öneriyoruz.
STOPAJ SORUNUNA ÇÖZÜM SAĞLANMALI
Veysi Ay-Oteller Meslek Komitesi: Kredi vermede biraz daha esnek olunmalı diye düşünüyoruz. Stopajı kim öder? Bir kazanç elde edilmeli ki, vergi olmalı. Stopaj uygulamasında kazanç olmadan vergi borcu oluyor. Stopaj konusuna mutlaka çözüm getirilmeli. Booking.com, otellerin yüzde 60 çalıştığı bir uygulamaydı, yani doluluk oranlarının yüzde 60’ını sağlıyordu. Ancak ülkemizde halen kapalı. Bu sitenin tekrar açılmasını istiyoruz. Bir vergi kaybı da yok. Oteller bu sitenin de vergisini ödüyor.
NARGİLE KAFELER HALEN MAĞDUR
Kazim Ekinci-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Nargile yerleri halen kapalı. Mağduriyetleri halen devam ediyor. Pandemi döneminden en çok etkilenen sektörlerimiz için kısa çalışma ödeneği devam etmeli. Nargile satışının yasak olması, ruhsatsız işletmelere avantaj sağlıyor ve bir başka haksızlığa da sebep oluyor. Bu işletmelerin standartları yerine getirerek hizmet vermeleri mümkün.
FİRMANIN POTANSİYELİNE GÖRE TEŞVİK VERİLMELİ
Şenol Aras-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: Firmanın gelişme potansiyeline göre teşvik verilmeli. Sanayi üretimi diğer sektörlere göre pozitif desteklenmeli. Bankalar kredi konusunda zorlaştırıcı karar almaktan kaçınmalı ve finansa erişimi sağlamalı. Tekstil sektörünün rekabet stratejisi belirlenmeli ve sektörel envanter bir an önce çıkarılmalı. Bu veriler ışığında gidilirse daha çok istihdam, daha çok üretim ve ihracat olur.
STK’LARA DANIŞARAK KARARLAR ALINMALI
Fatih Güner-Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: TOBB’un Ankara’daki çalışmalarını takdir ediyoruz fakat çözüm noktasında eksiğiz. Pandemi dönemindeki sorunlarla ilgili de ciddi çalışmalar yaptık ve ilgili yerlere gönderdik. Sürdürülebilir bir ticaretin pandemi sonrasında nasıl olacağı hakkında çözüm önerilerimiz de vardı. Ancak henüz bir dönüş almadık. Kararlar, sivil toplum kuruluşlarına danışılarak alınmalı.
GÜMRÜKTEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM TALEP EDİYORUZ
Numan Hocaoğlu-Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi: Ürün ithal edilirken menşe şahadetnamesi, mevzuat gereği istenmiyor fakat bir ay sonra gümrük, firmaya cezai tebligat gönderiyor. Hatta bu konuda 70-80 bin liralık ithalat yapan firmaya 362 bin lira ceza gönderilmiş. ‘Cezayı ödesin, yargı yoluna başvursun’ deniliyor. Gümrükte yaşanılan sorunlarla ilgili çözüm talep ediyoruz.
YAZILIMCI İHTİYACI İÇİN DESTEK İSTİYORUZ
Ergun Kont-Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi: Firmalar, yüksek maaşlar vermesine rağmen eleman bulamıyor. Üstelik kamu da reel sektörden işgücü transferi yapıyor. Kamudan ricamız, reel sektörden yetişmiş insan transfer ederek hareket etmesin. İşlerini reel sektöre yaptırsın. Yazılımcı ihtiyacının karşılanması konusunda hepinizin desteğinize ihtiyacımız var. Komite olarak da çalışma yapacağız.
HAMMADDE ÜZERİNDEKİ EK VERGİ KALDIRILMALI
Mesut Öksüz-Züccaciye Meslek Komitesi: Hammadde konusunda bizim sektörümüz de yurt dışına bağlı. Örneğin çelikte üçte iki yurt dışına bağlıyız ve ek gümrük vergisi ödüyoruz. Hammaddeden ek vergi alınması, sanayi üretimini zor durumda bırakıyor. Hammadde üzerindeki ek vergi kaldırılmalı. Ek gümrük vergisi sorunu çözülürse sanayici daha fazla üretim yapar, daha fazla istihdam sağlar.
İHRACAT KREDİSİNDE ÖZEL BANKALAR DA DEVREYE GİRMELİ
Hikmet Tanrıverdi-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: İhracatçı kredilerinde sadece Eximbank yeterli olmuyor. Özel bankalar da devreye girmeli ve ihracatçıyı finanse etmeli. Önümüzdeki 6 ayda yurt dışındaki sektörel fuarları iyi takip etmeli ve daha fazla fuara katılmalıyız. KOBİ’lere e-ihracat konusunda bir takım destekler verilmeli.
ŞİRKETLER KENDİ ALANINDA HAREKET ETMELİ
Vezir Çubukçu-Akaryakıt Meslek Komitesi: Açılan şirketlerin kendi mesleki alanlarında hareket edip etmedikleri takip edilmesi gereken bir sorun. Şirketin aslına uygun hizmet vermesi önemli. Sadece bayiye yakıt vermek için kurulan ana dağıtım şirketleri müşteriye akaryakıt satmaya da başladı. Bu da yetmiyor, belediye ihalesine de giriyor. Bu sorun hem bayiye hem sektöre zarar veriyor.
TURİZME DESTEK VERİLMELİ
Hüseyin Selami Çelebioğlu-Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi: Bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm sektörü, katma değeri en yüksek sektörler arasında. Fakat pandemide en çok zarar gören sektör oldu. Acenteler, yolcu taşımacıları, fuarcılar, kongre turizmi yapanlar ciddi sıkıntılara girdi. Diğer sektörlere yapılan yardımların hiçbiri bize yapılmadı.
İHRACATÇI DESTEKLENMELİ
Metin Güler-Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi: İhracat yapan bütün firmalara büyük-küçük diye bakmadan destek olmalıyız. İhracatın küçük olanı da büyük olanı da kıymetli ve önemli. Küçük satışlar olmadan büyük temaslar kurulmaz. O yüzden Eximbank kredi ve ihracat imkanlarının artırılması, proje bazlı desteklerin artırılması, tutar ne olursa olsun desteklenmesi önem arz ediyor.
TİCARİ ARAÇTAN TAŞIT VERGİSİ ALINMAMALI
Ercan Karakurt-Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi: KDV oranının yüzde 18’den makul bir orana çekilmesini istiyoruz. Özel otoban geçişlerindeki yüksek fiyatlar nedeniyle uzayan yollar hem zaman hem de çift şoför kullanımı nedeniyle ek maliyet getiriyor. Bununla ilgili de bir düzenleme istiyoruz. Kamyonların trafiğe çıkışındaki yasak saatlerine de bir düzenleme gelmeli. Ayrıca motorlu taşıt vergisinin ticari araçlardan alınmaması yönünde bir çalışma yapılmalı.
FUAR ALANLARINA ÇİÇEK KABUL EDİLSİN
Sertan Dumbar-Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi: Normalleşme ile beraber fuarlar tekrar başladı ama fuar merkezlerine çiçek kabul edilmediği bilgisi geldi. Bu, ticaret yapmamıza engel oluyor. İTO’dan fuar merkezleri ile görüşerek bu sorunu çözmesini talep ediyoruz. Diğer sorun da toptancı firmaların perakende satış yapması. Bu konuda da haksız rekabetin önüne geçilmesi için bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.
İNTERNET BİLETLERİ SORUNLU
Muhammet Salih Kutluoğlu-Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi: Özellikle inanç ve kültür turizmi yapan acentelerde henüz faaliyet yok. Bir önemli sorun da yolcu taşımacılığında internet üzerinden kesilen biletlerde yaşanıyor. Bilet kesilirken yolculardan HES kodu isteniyor. Covid olan hasta, başkasının HES kodunu kullanarak bileti alabiliyor. Bu yüzden firmalara da ceza kesiliyor. Firmalar için bu uygulama ciddi bir haksızlık.
EL DOKUMASI HALICILIK KAYBOLAN MESLEK OLMASIN
Cem Aslan-Halı-Kilim ve Yer Kaplamaları Meslek Komitesi: El dokuması halıcık, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi. Ülkemiz için önemli değer taşıyan bu sanat kolu devam etmeli. El dokuması halıcılık konusunda ülkemize gelen turistlere sunum ve tanıtım yapılmalı.
BAKANLAR İTO’YA GELSİN
Soner Yeğiner-Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi: Ticaretin kalbi olan İTO’nun sektörlerin sorunlarını rapor olarak iletmek yerine fiziki bir toplantıyla tüm bakanları odamızda düzenlenecek bir toplantıya davet etmesini talep ediyorum. Sorunların yüz yüze konuşulmasının daha etkili olacağını düşünüyorum.
KİT’TE KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMESİ YAPILMALI
Mehmet Ünal-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) şartnamelerinde kıdem tazminatı bedelinin yükleneceği, yani bunun şirketlere ait olduğu vurgulanıyor. Biz de şirketler olarak teklifimizi hazırlarken bu bedeli fiyatımıza yansıtınca muhammen bedelin maalesef üzerinde kalıyoruz. Bu da kurumsal firmaların ihalelere katılamamasını, katılsa bile dışarda kalmasını sağlıyor. Bu durum için KİT nezdinde bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.
KOMİTE RAPORU İLGİLİ BAKANLIKLARA İLETİLSİN
Yılmaz Aydın-Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi: Uzun zamandan beri fark ücreti alınmayan sağlık hizmet fiyatları ile ilgili komitemiz bakanlıklara aktarılması için bir rapor hazırladı. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karar alması gerekiyor. Raporumuzun bu iki bakanlığa iletilmesini istiyoruz.
EKMEK FİYATLARI BİR TARİFEYE DAHİL OLMAMALI
Sultan Selim Şimşek-Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi: 30 bin fırın üretim yapıyor. Fırınlarda girdi maliyetleri artmasına rağmen hâlâ azami fiyat tarifesi uygulanıyor. Diğer gıdaların fiyatına müdahale edilmiyorsa ekmeğe de edilmemeli. Eğer illa tarife uygulanacaksa bu azami fiyatın enflasyona göre belirlenmesini talep ediyoruz.
KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLSÜN
İlhan Yılmaz-Taşıt Kiralama ve İlgili Hizmetler Meslek Komitesi: Vergi reformunun yeniden ele alındığı günlerde 2. el otomobil satışında yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz. Karavan turizminin gelişimi için de vergi düzenlemesi yapılması, ülkemize katma değer sağlayacaktır.
TARIM STRATEJİK KONUMDA
Mehmet Tevfik Dinçer-Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi: Tarımsal üretim artık çok stratejik konumda. Bu üretimlerde daha dikkatli olmalıyız. Üretim girdi maliyetlerinde ürüne dayalı indirimler yapılarak çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. Tarımsal ürünlerde üretim planlanarak yapılmalı.
KONUTTA FİYAT ARTIŞI DÖVİZLE İLGİLİ
Reha Yeltekin-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Dövizdeki aşırı artışla beraber konut fiyatlarında dengesiz bir artış oluştu. Bazı ilçelerde çok talep oldu, bazı ilçelerde hiç olmadı. Bölgesel arzda da dengesizlik oluştu. İstanbul’da konut fiyatları çok yüksek. Arsa ve yapı maliyetlerinden kaynaklı bir artış var.
HAMMADDE VE ELEMAN SIKINTISI MOBİLYA SEKTÖRÜNE YANSIDI
Ali Ekber Özkan-Mobilya Meslek Komitesi: Mobilya sektörü son zamanlarda hammadde ile ilgili sorunlar yaşıyor. Küçük esnaf, İstanbul’daki birçok mobilyacıyı teşkil ediyor. Malzeme bulunamıyor. Bulunsa da ürün fiyatları yüzünden alınamıyor. Bu yüzden mobilya işlerinde bir duraklama var. Diğer bir sorun ise işçi bulma noktasında yaşanıyor. İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede kalifiye eleman bulamıyoruz.
BAKLAVADAKİ FİYAT FARKI KULLANILAN MALZEMEDEN KAYNAKLI
Mehmet Yıldırım-Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi: Ucuzluk ve pahalılık konusu baklavada kullanılan malzemeden kaynaklanıyor. Örneğin ucuz baklavada 240 TL’lik un kullanılırken, pahalı baklavada 500 TL’lik un kullanılıyor. Ucuz baklavada margarin, pahalı baklavada has tereyağı veya sade yağ kullanıyor. İçine kullanılan fıstık miktarı da farklı. Bunlar doğal olarak fiyat farkı oluşturuyor.
04 Ekim 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe