Çarşamba, 06 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Otomotivden siber güvenliğe, sanal ofislerden oyunlara kadar pandemi döneminde birçok iş ve sektör şekil değiştirmek zorunda kaldı. Bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketler ya hızla unicorn olmayı başardı ya da günümüz şartlarına yenik düşüp, kapandı.
Pandemi öncesinde çok da aktif olmayan şirketlerin Covid-19 sonrası hızla büyüdüğüne şahit olduk. Bu şirketlerden biri de 2013 yılında kurulan HoneyBook. Freelancerlar ve işletmelerin iş akışlarını düzenlemelerine olanak sağlayan bir yazılım olarak karşımıza çıkan HoneyBook, kasım ayı sonunda aldığı yatırımla 2.4 milyar dolarlık değerlemeye ulaşmayı başardı.
İşte Dror Shimoni, Naama Alon, Oz Alon ve Shadiah Sigala tarafından San Francisco’da kurulan HoneyBook’un ilham veren hikayesi…
FREELANCE ÇALIŞANLAR İÇİN
Dünyanın birçok yerinde freelancer yani serbest çalışanların sayısı 2010 yılından sonra artmaya başladı. Bu durum pandemiye kadar çok hızlı olmasa da kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladı. Ancak 2019’un son günlerinde ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran Covid-19 sonrasında herkesin plazalardan çıkıp evlere kapanmasıyla ivme kazandı. Artık insanlar daha çok freelancer olarak çalışmak istiyordu.
2013 yılında Dror Shimoni, Oz Alon, Naama Alon ve Shadiah Sigala tarafından kurulan HoneyBook da daha çok KOBİ’leri ve freelancer olarak çalışanları hedefledi. San Francisco merkezli girişim, yürüttüğü çalışmalarla yatırımcılar tarafından günümüze kadar değerlemesini 2.4 milyar dolara ulaştırdı. HoneyBook, işletmeler ve freelancer çalışan kişilerin iş akışlarını düzene koymaları için düzenlemeler yapmasına imkan sağlayan bir yazılım olarak faaliyet gösteriyor. HoneyBook sayesinde müşteri iletişimi, müşteri listelerinin oluşturulması, nakit akışının izlenmesi ve ödemelerin yapılması gibi karmaşık işlemlerden uzaklaşıyor.
PES ETMEDİK, MÜCADELE ETTİK
2020’nin ilk aylarında şirket zor günler geçirdi. Kurucularından Dror Shimoni, o günleri şöyle anlatıyor: “Herkesin evlere kapandığı günlerdi. New York sokakları bomboştu. Her şey iptal ediliyordu. Spordan sanata, etkinlikten organizasyonlara kadar birçok alanda planlanan çalışmalar gerçekleşmiyordu. Durum böyle olunca müşterilerimiz de eski işlerini yapamaz oldu ve gelirlerimiz bir anda azalmaya başladı. Ancak hiç paniklemeden bazı radikal kararlar alarak ayakta kalmaya çalışmamız gerektiğine inandık. Bunlardan biri ya dükkanı kapatıp gidecektik ya da ayakta kalarak pandemi sonrasında artacak iş yükünü sırtlayacaktık. Biz ikincisini seçtik. Personel çıkarmak yerine tüm çalışanlarımıza bir maaş yatıramayacağımızı ama bunu en yakın zamanda telafi edeceğimizi açıkladık. 2021’in ilk günleriyle tüm durumu tersine çevirmeyi başardık. Bu durum yatırımcılarımızın da dikkatini çekmeyi başardı.”
6 AYDA DEĞERLEMESİ İKİYE KATLANDI
HoneyBook, geçtiğimiz kasımda yeni bir yatırım aldı. HoneyBook tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, E serisi yatırım turunda 250 milyon dolar yatırım aldı. Söz konusu 250 milyon dolarlık yatırımla da değerlemesi 2.4 milyar dolara ulaştı. HoneyBook, yaklaşık 7 ay önce de 155 milyon dolar yatırım almıştı. Böylece yeni yatırımla birlikte 6 ay içinde şirketin değerlemesi iki katına çıkmış oldu. 250 milyon dolarlık E serisi yatırım turu, Tiger Global Management’ın liderliğinde gerçekleşti. Tiger Global Management’ın dışında Durable Capital Partners, Norwest Venture Partners, Citi Ventures ve OurCrowd’ın yatırım turuna katıldı.
17 Ocak 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı