iPara Genel Müdürü Tarık Onat, koranavirüs salgını sürecinde KOBİ’lerin online ödeme sistemlerine ilgisi hakkında açıklamalarda bulundu. Online ödeme hizmeti talep eden iş yerlerinin sayısında hızlı bir artış olduğunu belirten Onat; “Mart ayında 400'ün üzerinde iş yerine hizmet sağlamaya başladık. Bu iş yerleri çoğunlukla KOBİ ölçekli firmalar. Sektör olarak ise organik gıda satıcıları, hijyen malzemesi satıcıları, yerel marketler, kırtasiyeler öne çıkıyor” dedi.
TEMASSIZ ÖDEME
Ocak ve mart ayları arasında temassız ödemelerde yüzde 51 artış yaşandığına da dikkat çeken Tarık Onat; “Bu durum, vatandaşın sosyal mesafe ve temas konusunu önemsediğini gösteriyor ancak dünya payına bakıldığında temassız ödemelerin hala yüzde 6 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Temassız ödeme konusunda alınması gereken mesafe var" diye konuştu. Salgının etkisiyle elektronik ticarette ocak ayından mart ayına yüzde 78 büyüme gerçekleştiğini vurgulayan Onat, "Elektrik-elektronik eşya, bilgisayar alanında 3 kat büyüme gerçekleşti. Yine sağlık ürünleri, hırdavat gibi alanlarda büyümeler meydana geldi" şeklinde konuştu.
SALGININ SEKTÖRLERE ETKİSİ
Salgının bazı sektörlere yansıması olumlu olurken, bazı sektörlerde de tam tersi durumun ortaya çıktığını kaydeden Onat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de havayolu ve konaklama harcamalarının yüzde 85'i elektronik ticaret ile gerçekleştiriliyor. İnsanlar, acenteleri ziyaret etmeden işlemlerini yapıyor ancak salgının etkisiyle havayolları kısmında yüzde 80'lik bir düşüş meydana geldi. Yine salgının etkisiyle biletleme ve eğlence gibi sektörlerde olumsuz yansımalar oldu. Mobilya-dekorasyon ve kuyumculukta ise fiziksel olarak satışlarda düşüş olmasına rağmen elektronik ticarette büyüme gerçekleşti.”