Salı, 05 Kasım, 2024
Ekonomi Reformları Eylem Planı’nın takvimi belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Mart’ta açıkladığı programın eylem planı; ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütmek için hangi adımların atılacağını içeriyor. Kamu harcamaları ve tasarrufla ilgili birçok eylemin yer bulduğu planda, KOBİ’lerin geliştirilmesi, ihracata teşvik, Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarının artırılması, dijital uygulamalar ve mesleki eğitim konulu eylemler dikkat çekti.
İHRACATA TEŞVİK
Plana göre, ihracat potansiyeli yüksek olan KOBİ’lerin dış pazarlara açılmaları daha ileri seviyede teşvik edilecek. Bu eylemin yürütülmesinden Ticaret Bakanlığı sorumlu olurken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili kurum olarak belirlendi. Eylemin, ‘İdari Karar’ ile olacağı ve ilk uygulamanın 30 Haziran 2021’de gerçekleştirileceği belirtildi. Plana göre, ihracatçıların Eximbank destekleriyle ilgili işlemlerini dijital kanallardan yapabilmesi için altyapı dönüştürülecek. Ayrıca dijital piyasalarda rekabetçi ve adil bir ortam oluşturulacak, güçlü platformların güçlerini kötüye kullanmaları kanun ile önlenecek. Pazaryeri platformlarında yer alıp, ürünlerini satışa sunan KOBİ’lerin haklarını koruyacak düzenlemeler de yapılacak.
İŞLETME FİNANSMANI
Eylem planındaki ‘istihdam finansmanı kolaylığı’ başlığı altında küçük firmalar için kredi imkanı sunulacak. Mikro ve küçük ölçekli firmalara istihdama kattıkları her bir ilave kişi için KGF kefaletiyle 100 bin TL’lik krediye erişim sağlanacak. Kredinin üst limiti 500 bin TL (ilave 5 istihdamla) olacak. Kredi, 6 ayı geri ödemesiz, 2 yıl vadeli olacak. İstihdam taahhüdünü yerine getiren firmanın, istihdama kattığı her 1 kişi için 12 ay boyunca ödediği sosyal sigorta ve işsizlik sigortası primleri firmaya katkı olarak kredi faiz bakiyesinden düşülecek. Eylemin bitiş tarihi 30 Haziran 2021 olarak belirlendi. Nakdi Ücret Desteği’nden faydalanıp, çalışanını tekrar istihdama dahil eden işverenler de şartları taşımaları durumunda ‘İlave İstihdama Finansman Desteği’ne dahil edilecek.
ALACAK SİGORTASI
KOBİ’lerin ‘Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi’ ile güvence altına alınan alacaklarının bankalar nezdinde teminat olarak kabul edilmesi sağlanacak. Bunun için hem kanun hem idari karar çıkarılması gerekiyor. Eylemin bitiş tarihi ise 31 Aralık 2021 olarak belirlendi.
KİTLE FONLAMASI
Plana göre, yenilikçi şirketlerin finansa erişimi için paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlaması uygulamaları hızla hayata geçirilecek. İdari düzenleme ile 30 Eylül 2021’e kadar eylem gerçekleştirilecek. Ayrıca, proje finansmanı fonu ve projeye dayalı menkul kıymetlere ilişkin gerekli düzenlemeler tamamlanacak.
MESLEKİ EĞİTİM
Plan kapsamında genç istihdamı ve bireylerin meslek kazanması için gerçekleştirilecek bazı eylemler şöyle olacak:
* Mesleki Eğitim Merkezlerini (MEM) daha cazip kılmak için kalfalık döneminde alınan ücretlerde iyileşme sağlanacak.
* MEM’lerde eğitim gören öğrencilerin ücretleri kamu tarafından karşılanarak, işveren üzerindeki yükler kaldırılacak.
* Genç İstihdam Ulusal Strateji Belgesi hazırlanıp hayata geçirilecek.
GELECEĞİN İŞLERİ
Yine plan kapsamında işgücü piyasasını yönlendirmek için ‘sektörel beceri haritaları’ oluşturularak, sektörel işgücü planlaması yapılacak (30 Haziran 2022).
Geleceğin mesleklerinde yeni iş olanaklarını oluşturmaya katkı sağlayacak geçiş destekleri devreye konulacak (31 Aralık 2021).
Dijital yetkinliklerin geliştirilebileceği kuruluşlarda uzun dönem staj programları desteklenecek (31 Aralık 2021).
FİNANS VE PARA
Öte yandan plana göre, Türkiye’nin tüm finansal kredi ve risk verisini içeren Risk Merkezi, TCMB kontrolünde yeniden organize edilecek (Kanun, 30 Haziran 2021). Ayrıca Merkez Bankası dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturacak (Kanun, 31 Aralık 2021).
ÖZEL YATIRIMLARI HIZLANDIRACAK KANUN
İş dünyasının yatırımlarının teşvik edilmesi, yatırım sürecinde karşılaşılan sorunlara hızlı çözümler üretilmesi için ‘özel kesim yatırımlarının korunmasına yönelik’ yeni bir sistem hayata geçirilecek. Plan kapsamında bu adla bir kanun çıkarılacak. Eylemin bitiş tarihi 31 Aralık 2021. Yine bu kapsamda ‘Yatırım Uyuşmazlığı Kurumu’ kurulacak. Ayrıca Bakanlıklar bünyesinde yatırım koordinasyon birimleri kurulacak ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin yatırım sonrası takip ve koordinasyon işlevi güçlendirilecek.
FAİZSİZ FİNANSA YENİ YAPI
* Müstakil bir Katılım Finans Kanunu hazırlanacak (31 Aralık 2021).
* Katılım finans altında yer alan sektörlere yönelik Merkezi Danışma Kurulu hayata geçirilecek.
* Katılım finans derecelendirmesi sistemi hayata geçirilecek.
* Uluslararası standartlarda bir katılım finans tahkim mekanizması İstanbul Finans Merkezi’nde kurulacak.
TEŞVİK SİSTEMİNE ÇEKİ DÜZEN
* Tüm destek programlarına ilişkin kapsamlı veriler tam ve eksiksiz olarak tek merkezde anlık toplanacak ve tüm destek uygulamalarına tek bir platformdan daha kolay, hızlı ve etkin biçimde erişim sağlanacak (31 Aralık 2021).
* Teşvik sistemi sadeleştirilerek, seçici ve süreli bir yapıya kavuşturulacak. Mükerrer uygulamalara izin verilmeyecek bir sistem kurulacak.
* Yeni teşvik sisteminde; yenilikçi ve katma değerli üretime yönelen, öz sermaye ağırlıklı gerçekleştirilen, küresel değer zincirinin bir parçası olmaya aday ve bölgesel kümelenme öncelikleriyle uyumlu yatırımlara münhasıran destek sağlanacak.
* Emsal ülkelerde yeni yatırım çekmek için uygulanan nakit teşvik modelleri ile rekabet edecek yaklaşımlar geliştirilecek. Nakit teşvik uygulamalarına proje bazlı teşvik sistemi ile başlanılacak.
* Büyük yatırımlarda, kısmi tamamlamayla birlikte hak kazanılan yatırıma katkı tutarına yeniden değerleme yapma imkânı getirilecek.
* Yeni yatırımlara yönelik teşvik programlarında, hak edilen yatırıma katkı tutarının kurumlar vergisi haricindeki diğer vergi ödemelerinden de indirilebilmesine imkân sağlanacak.
VERGİDE HER ŞEY ONLİNE OLACAK
* Elektronik defter ve elektronik belge uygulamalarına dahil edilecek mükellef grupları kademeli olarak artırılacak. Birinci faz: 31 Aralık 2021
* Bütün mükellefler için 7/24 hizmet verebilen ‘Türkiye Dijital Vergi Dairesi’ hayata geçirilecek. Birinci faz: 31 Aralık 2021 (Kanun)
* Dijital Vergi Asistanı sistemi oluşturulacak. (31 Ağustos 2022)
* Dijital Vergi Denetimi sistemi geliştirilecek (31 Aralık 2021).
Planın pdf dosyası şu adreste: https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2021/03/Ekonomi-Reform-Takvimi.pdf
29 Mart 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı