tatil-sepeti

Sermaye piyasaları uzmanları, şirketlerin halka arz edilmesinde getirilen teşviki olumlu değerlendirdi. Çünkü borsaya açılma, şirketlere vadesiz ve faizsiz kaynak avantajı da sağlayacak.

Borsa İstanbul’a, 2020 yılında 700 bin yeni yatırımcının geldiğini belirten uzmanlar, yeni yatırımcıların halka arz taleplerinin çok yüksek olduğunu da vurguluyor. Talebin artması, şirketlerin değerini de artırıyor.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Yeni torba yasa olarak da adlandırılan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, TBMM’de kabul edildi. Torba yasa; vergi ve SGK prim borçları gibi kamuya olan borçların yapılandırılması, istihdam desteklerinin yanı sıra şirketlerin borsada halka arzını teşvik eden önemli bir düzenlemeyi de beraberinde getirdi. Şirketler borsa kanalıyla yeni kaynak sağlarken, aynı zamanda vergi indiriminden de faydalanabilecek.

PAY PİYASASINDA İŞLEM

Yeni düzenleme; halka açılmayı, kaydilik ve kurumsallaşmayı teşvik etmeyi hedefliyor. Buna göre, payları Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda ilk defa işlem görmek üzere en az yüzde 20 oranında halka arz edilen kurumlara, kurumlar vergisi 2 puan indirimli uygulanacak. Bu uygulama, payların ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançları için geçerli olacak. Öte yandan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri bu düzenlemenin dışında tutuldu.

ÖZKAYNAK SAĞLAYACAK

Borsada halka arz edilecek şirketlere vergi indirimi getiren kanunu değerlendiren Sermaye Piyasaları Uzmanı ve Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner, şöyle konuştu: “Bu düzenleme halka arzları özendirmek için aracılık sektörünün uzun zamandır talep ettiği bir teşvikti. Borsa İstanbul’da şu anda sadece 430 şirket işlem görüyor. Sanayi ve ticaret şirketlerinin dışında farklı sermaye piyasası şirketleri de var. Türkiye’nin potansiyelini düşündüğümüzde bu sayı çok düşük. Oysa ki, sermaye piyasasından sağlanacak kaynak küçük veya büyük tüm şirketler için çok yararlı. Çünkü faize tabi değil ve bir özkaynak statüsünde. Uzun yıllardır beklediğimiz bir düzenleme gerçekleşti. Halka arz edilecek şirketlere uygulanacak kurumlar vergisi teşviki yararlı ve yerinde oldu.”

HER ŞİRKETE YER VAR

KOBİ’lerin halka arz konusunda çekingen olmaması gerektiğini belirten Dr. Doğaner, KOBİ’lerdeki ‘Benim şirketim küçük, halka arz etsek aracı kurumlar veya yatırımcı ilgilenmez’ önyargısına dikkat çekti. Doğaner, bu önyargıdan kurtulmak gerektiğini belirterek, yeni uygulamayı şöyle değerlendirdi: “Borsa İstanbul’da her ölçekte şirkete yer var, her ölçekteki şirket için farklı bir pazar var. Mesela pay piyasası içinde alt pazar var; küçük şirketler de orada işlem görüyor. Kendilerine yardımcı olacak yatırım kuruluşları da var. KOBİ’lerimizin cesaretlendirilmesi gerekiyor. Halka arz, zaman alan bir süreç. Ancak aynı zamanda çok öğretici, şirketin kendini daha iyi tanımasını ve analiz etmesini sağlayan bir süreç. Bu süreç zarfında şirket eksikliklerini de görüyor. Bunları gidermenin yollarını da arıyor.”

700 BİN YENİ YATIRIMCI YENİ ARZ İSTİYOR

Şirketlerin, ‘Borsada halka arzda değerimi bulamam’ endişesinin olmaması gerektiğinin de altını çizen Dr. Berra Doğaner, borsadaki yatırımcı beklentisini ise şöyle anlattı: “Endeks düşükken ‘değerimi bulamam endişesi’ anlaşılabiliyordu. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde endeks rekorlar kırıyor. Borsa, 1986 yılında kuruldu. 2020 yılına kadar toplam yatırımcı hesabı sayısı 1 milyon 100 bin civarındaydı. Bu yıl Borsa İstanbul’a 700 bine yakın yeni yatırımcı geldi. Yeni gelen yatırımcılar, yeni halka arzlara inanılmaz derecede ilgililer. Talep ve ilginin çok olduğu yerde şirketlere gayet güzel değerler de biçiliyor. Bu seneki halka arzların her birine nerdeyse 7-8 kat fazla talep geldi. 50 milyon liralık halka arz varsa 350-400 milyon liralık bir talep geliyor. Yani konjonktür çok uygun. Vergi teşvikinin gelmesi, başlangıç olması ve farkındalığın artması bakımından da değerli.”

BORSA ŞİRKETLERE NELER KATIYOR?

Borsada halka arzın şirketlere faydalarına da değinen Dr. Berra Doğaner, şu bilgiyi verdi: “Halka arz edilince gelen özkaynak, şirketi son derece güçlendiriyor. Vadesiz ve faizsiz bir kaynak elde ediliyor da diyebiliriz. Şirketin tanınırlığı ve kurumsallık düzeyi de artıyor. Bankaların ve uluslararası yatırımcıların şirkete bakışı da değişiyor. Tanınırlık arttığı için ihracata da faydası oluyor. Yurt dışından bazı şirketler biliyorum, Türkiye’den alım yapacakları zaman borsada işlem gören şirketleri tercih ediyorlar. Halka açılma, bir şirketin kalıcı olması ve sonraki kuşaklara devredilebil- mesiyle de çok ilgili. Bu yönleriyle de bakmak gerekiyor.”

BORSA İSTANBUL’DAN TANITIM DESTEĞİ

Halka arz edilecek şirketlere verilecek düzenleme kanunlaşırken, Borsa İstanbul da yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla yaptığı çalışmaları artırıyor. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, borsaya kote şirketlerin yatırımcılara tanıtılması amacıyla videolar hazırlandığı bildirildi.

16 Kasım 2020 Pazartesi

Etiketler : Gündem