tatil-sepeti

Türkiye, e-ihracat konsorsiyumları ile rekabet avantajı elde ediyor. KOBİ'lere fırsat sunan modeller, e-ticarette büyümemizi hızlandırıyor.


Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği E-İhracat Destek Paketi ve güncel e-ihracat konsorsiyumları, ürünlerin pazarda daha etkin yer almasını sağlıyor. 

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Dünya genelinde e-ticaretin her geçen gün katlanarak büyümesiyle birlikte Türkiye, bu pazardan daha fazla pay alabilmek için yeni modellerini etkinleştiriyor. 2022 yılında hayata geçirilen kapsamlı E-İhracat Destek Paketi’nin uygulanmasına dair adımlarını sıklaştıran Ticaret Bakanlığı, bu konuda e-ihracat konsorsiyumlarına öncü rol veriyor.


 

Konuyla ilgili olarak İstanbul Ticaret’in sorularını WORLDEF Başkanı Ömer Nart cevapladı:

 

YENİ OYUNCULAR GÖRECEĞİZ

 

E-ihracat konsorsiyum statüsü kazanan güncel 2 firma bulunuyor. Gelecek dönemde bu firmaların artmasını bekliyor musunuz? Hangi sektörlere odaklanmanın fazla olacağını düşünüyorsunuz? Odaklanmanın üye şirketlere sağlayacağı avantajlar neler?

 

E-ihracat konsorsiyumu statüsü alan Mega Merchant ve Asır Group şirketleri var. Türk ürünlerini e-ticaret ile yurt dışı pazarlara sunmak üzere genelgede yer alan şartları yerine getiren e-ihracat odaklı firmalar, başvuru yaparak e-ihracat konsorsiyumu statüsü alabiliyor. Bu şirketlerin depolama, dağıtım ve iade yönetimi gibi operasyonlarda profesyonel olması gerekiyor. Kısa ve orta vadede bu alanda yeni oyuncular göreceğiz.

 

E-ihracat konsorsiyumu sektörden bağımsız olarak verilen bir statüdür. Örneğin; toplayıcı ve satıcı şirketler, üreticiler, kooperatifler, hizmet sağlayıcılar bu statüde ortak olarak yer alabiliyor. Burada temel kriter, perakende ürünleri e-ihracata yönlendirmek. Dolayısıyla odaklanılacak sektör veya ürünler, pazara göre değişecektir. Örneğin; Avrupa Birliği ülkelerinde e-ticaret pazarı moda, aksesuar ve ayakkabı ürünlerinde cazip bir pazar. Ama bunun alt kırılımlarında gıda ve mobilya gibi sektörler de olabiliyor.

 

E-ihracat konsorsiyumlarına üye şirketler birçok açıdan avantaj sağlayacaktır. Konsorsiyum üyesi şirketlerin depo ve iade yönetimi operasyonları kolaylaşıyor. Örneğin; ürünlerinin global pazaryerlerine entegrasyonunda daha hızlı çözüm bulabiliyor. Ayrıca, konsorsiyum üyeleri Türkiye pazarında yer aldıkları için benzer süreçleri birlikte yürütme, tecrübelerden faydalanma, hedef pazardaki kriterleri alan tecrübesi olan şirketlerden deneyimleme gibi avantajları olacak.

 


KOBİ’LERE KUR KORUMASI 

 

E-ihracat konsorsiyumlarının Türkiye'nin genel ihracat performansına olan etkisi nedir ve gelecekte nasıl bir rol oynaması bekleniyor? Hangi faktörler, Türkiye'deki şirketleri e-ihracat konsorsiyumlarına katılmaya teşvik ediyor?

 

Türkiye ekonomik olarak ciddi bir süreçten geçiyor. Bu ortamda ihracatçı firmaların kur avantajını çok iyi kullanması ve yeni pazarlara açılarak lokal ekonomik riskleri minimize etmeleri gerekiyor. Burada büyük ihracat şirketlerden ziyade perakende ihracatı yapabilecek KOBİ’leri konuşmamız lazım. E-ihracat ya da mikro ihracat, perakende ürünlere odaklanan KOBİ’ler için çok önemli bir fırsat. E-ihracat konsorsiyumları bu fırsatı değerlendirmeyi kolaylaştırıyor. Örneğin; yurt dışındaki depoları aracılığı ile e-ihracat siparişlerinin yönetimi ve teslimatı çok daha hızlı ve kolay oluyor. Ayrıca, e-ihracat konsorsiyumu kapsamındaki paydaşlar destek, istisna, muafiyet ve indirimlerden yararlanabiliyor. Tüm bunlar e-ihracat konsorsiyumlarını cazip hale getiriyor. En temel teşvik kriteri; “döviz kuru dalgalanmalarından kurtulmanın ve bunu avantaja çevirmenin bir yolunu sunması” olarak değerlendirilebilir.

 

ENGELLERİ ORTADAN KALDIRIYOR

 

Türkiye’deki e-ihracat konsorsiyumları, uluslararası pazarda rekabet etmek isteyen şirketlere ne tür avantajlar sunuyor? Bu konsorsiyumlara katılan şirketler nasıl bir rekabet avantajı elde edebiliyor?

 

E-ihracat konsorsiyumu ortağı şirketler, Türkiye’ye özgü ürünleri ve sınai olmayan ürünleri e-ihracata yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu ürünlerini yurt içinde konsolide etmek isteyen şirketler için benzersiz bir konsept sunuyor. Yurt dışı pazaryerlerine entegrasyondan nihai tüketiciye hızlı teslimat için depo, dağıtım ve iade yönetimi gibi görevleri yerine getiriyor. E-ihracatta en büyük handikaplar arasında depo, sipariş yerine getirme, teslimat ve iade gibi süreçler başı çekiyor. Örneğin; bir ürünü mikro ihracat ile Türkiye’den yurt dışındaki bir tüketiciye ulaştırmak ile yerel bir depodan ulaştırmak arasında büyük fark var. E-ihracat konsorsiyumu bu operasyonları üstleniyor ve marka koruma, konumlandırma, dijital pazarlama, tanıtım, raporlama, çoklu dilde müşteri ilişkileri gibi birçok hizmeti yerine getiriyor. Böylece e-ihracat konsorsiyumu bünyesinde yer alan şirketler global pazarlara açılmak için önemli bir fırsat elde ediyor. Özellikle KOBİ’lerin e-ihracattaki çekincelerini ve bu alandaki engelleri ortadan kaldırıyor.

22 Temmuz 2023 Cumartesi