Kodlamayı bilmeyen kişiler için geliştirilen bu düşük kodlu platformlar, işletmelerin imalattan satışa ihtiyaç duyacağı uygulamaları geliştirmesini sağlıyor. 2026 yılında şirketlerin yüzde 80’inin, yazılımlarını düşük kodlu platformlarda geliştireceği tahmin ediliyor.
HABER: ADEM ORHUN
Teknolojinin, kurumların ve insanların üzerindeki etkisi her geçen yıl artarken, işletmelerin dijitalleşmeden uzak durması giderek zorlaşıyor. Artık en geleneksel yöntemlerle çalışılan sektörlerde dahi teknolojik ürün ve çözümler kullanılıyor. İmalattan dış ticarete hemen her sektördeki işletmeler, iş süreçlerini büyük oranda dijitale taşıma gayretinde. Covid-19 pandemisinde hızlanan bu gelişme, büyük firmalarda çoğunlukla kurumsal kaynak yönetim sistemleriyle olurken; küçük ve orta hacimli işletmeler, faaliyet alanlarına ve ihtiyaçlarına göre paket program kullanmayı ve bazı işlemleri mobil uygulamalar yoluyla çözüme ulaştırmayı tercih ediyor. Bütün bu gelişmeler yazılım tarafındaki iş hacmini artırırken, her işletmenin ayrıca bir yazılımcı istihdam etme imkanı bulunmuyor. Bu durumda devreye giren çözümlerden biri de düşük kodlu uygulamalar. Low-code (düşük kodlu) veya no-code (kodsuz) diye adlandırılan uygulamalarla ayrıntılı şekilde kod yazmadan, uygulama geliştirmek mümkün.
YÜZDE 80 KULLANACAK
Low-code çözümler, iş süreçlerinin herhangi bir yerindeki personelin, programlama bilgisine ihtiyaç duymadan, uygulama yapmasına imkan tanıyor. İşletme personeli, low-code platformlar üzerinden görsel araçları kullanarak, uygulamalarına yeni özellikler ekleyebiliyor. Bu, aynı zamanda zaman maliyetini de azaltıyor. Uluslararası danışmanlık şirketi Gartner’ın Teknoloji Eğilimleri Raporu sonuçlarına göre, 2026 yılında şirketlerin yüzde 80’i, ihtiyaç duydukları yazılımları, düşük kodlu platformlarda gerçekleştirecek. Bu platformların, 2025 yılında 47 milyar dolarlık pazar oluşturması bekleniyor. Türkiye’de de işletmelerin düşük
kodlu çözümler üretmesi için low-code platformlar kuran firmaların sayısı giderek artıyor.
BİRİMLER GELİŞİYOR
Düşük kod geliştirme platformları, kodlamayı bilmeyen veya hızlı geliştirme yapmak isteyen kişiler için geliştirilen yapay zeka tabanlı yazılım araçları.
Bu platformlar, görsel parçaların birleştirilmesi gibi yazılım geliştirmeye imkan tanıyor. Bu hizmeti veren şirketler, kurdukları platformla, KOBİ’deki bir departmanı gerektiği kadar kod yazabilir hale getiriyor. Bu aşamada bazı noktalarda bilgi işlem departmanlarının veya bu platformları sunan iş ortaklarının desteğiyle uygulama geliştirilebiliyor. İşletmelerdeki çalışanlar, küçük departmanlar, iş birimleri hemen her yazılımı, low-code platformuyla kendileri geliştirebiliyor. Bu yazılım platformu, iş süreçlerine entegre edilince, firma yöneticileri, bilgi işlem departmanlarını daha çok zaman alan projelere yönlendirebiliyor.
10 KAT DAHA HIZLI
Konu hakkında bazı bilgileri paylaşan low-code platform geliştiricisi Kuika Yazılım Genel Müdürü Stefano Tito, bu platformların avantajlarını şöyle anlattı: “Şirketlerdeki bireyler, küçük departmanlar, iş birimleri her yazılımı, merkezi bilgi işlem departmanlarından beklemek yerine, kurduğumuz platformdaki iş ortaklarının desteğiyle kendileri yapabiliyor. Geliştiriciler, kodlama yapmak yerine, platformun sağladığı hazır şablonlar ve eklentilerle uygulama geliştirebiliyor. İşletme çalışanları, kurduğumuz low-code platformuyla ihtiyaç duydukları yazılımları, normal kod yazma süreçlerine göre 10 kat hızlı olacak şekilde geliştirebiliyorlar. Ayrıca, hazır yazılımlar arasından kendine uygun olanı bulamayanlar, low-code sayesinde çözüm üretiyor. Üstelik, benzersiz (istisnai) süreçlere sahip hizmet firmaları, kendine özel program ihtiyacı olan firmalar da low-code platformla uygun çözüme kavuşabiliyor.”
KOLAY WEB SİTESİ
Şablonlar yardımıyla web sitesi tasarlayanların yanı sıra birçok süreci dijitalleştiren, mobil uygulama ve web uygulaması geliştiren birçok işletme, low-code platformları kullanıyor. Ayrıca bazı low-code’lar mevcut yazılımların içine yeni modüller kurulmasını veya eklentiler yapılabilmesini sağlıyor.
FATURA VE STOK TAKİBİ
Fatura veya stok takibi için de low-code platformlar üzerinden hızla bir uygulama geliştirmek, böylece iş ve belge takibini kolaylaştırmak mümkün. Yine birçok finansal kuruluşun müşteri hizmetlerinde taleplerin alınmasına yönelik uygulamaları low-code usulüyle değiştirdiği biliniyor. Benzer şekilde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler de müşteri taleplerini ve sipariş alma fonksiyonlarını yürütecek uygulamayı düşük kodlu çözümlerle geliştirebiliyor.
İMALATTAKİ SÜREÇLER
İmalat firmaları da dijitalleşme yolculukları için tüm süreçlerini low-code platformlarla elektronik ortama geçirebiliyor. Bu kapsamda restoranlar, müşterileri için bir menü uygulaması yapabiliyor veya garsonların mobil cihazları üzerinden sipariş toplama
çözümü geliştirilebiliyor.
İDARİ FONKSİYONLAR
Mali ve idari fonksiyonların takibi için de low-code uygulamalarla uygulama geliştirmek mümkün. Fabrikalar izin talebi, satın alma ve teklif toplama, değerlendirme, kalite yönetimi gibi birçok süreci low-code üzerinde geliştirebiliyor. AVM’ler ve hastaneler tesis yönetimini sağlayacak dijital ihtiyaçlarını, vardiya takibini, güvenlik ve temizlik konularını, bu düşük kodlu uygulama platformlarıyla kendileri geliştirebiliyor.
LOW-CODE PLATFORMLARIN AVANTAJLARI