KOBİ’ler İstanbul-Paris ekseninde dijitalleşecek

Giriş: 09.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: EMRE KÖSEOĞLU

İstanbul Ticaret Odası, 2019 faaliyet takviminde üye işletmelerinin dijital dönüşümleri için ‘Kolaylaştırıcı ve Yönlendirici Dijital Platform’ adı altında hizmet verecek bir yapıyı hayata geçirmek için adım attı. Benzer çalışmayı kendi bölgesinde uygulayarak başarılı sonuçlara imza atmış Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile geliştirilen proje çalışması, Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı’ndan hibe desteği almaya da hak kazandı.

15 AY SÜRECEK

1 Nisan’da başlayan ve 15 ay sürecek proje faaliyetleri kapsamında İstanbul Ticaret Odası ile Paris Ticaret ve Sanayi Odası eşleşerek, Paris bölgesinde Les Digiteurs (Dijitalleşenler) isimli platform ve arka planda çalışan hizmet ağını, yapılacak analiz ve ihtiyaçlara göre İstanbul bölgesine göre yeniden uyarlayacak.

PROJENİN HEDEFLERİ

Projenin 12’nci ayında İstanbul Ticaret Odası bünyesinde hayata geçirilecek özgün yapıyla, üye işletmelerin dijital dönüşümleri hızlandırılacak. Yine bu kapsamda, sanalda ve fiziki ortamlarda dijital dönüşüm süreçlerini asiste edecek dijital dünyanın tüm aktörlerinin birbiriyle etkileşiminin gerçekleştirilmesi de hedefleniyor.

PROJENİN ARKA PLANI

İşletmeler, dördüncü sanayi devrimine geçişle ilgili ürünlerini, hizmetlerini, iş modellerini, iş yapma şekillerini ve müşteri beklentilerini sorgulamaya başladı. KOBİ’ler için yeni fırsatları değerlendirmek adına yeniliklere adaptasyonun gerekli olduğu ortaya çıktı. Geliştirilen teknolojinin KOBİ’lerin ürün ve hizmetlerinde geliştirmiş oldukları değer zincirinin tüm aşamalarında uygulanması, yeniliklerin takibi ve benimsenmesi ‘dijitalleşme’ olarak kabul ediliyor. İşletmelerin fiziksel deneyimlerini, mobil teknolojiler, nesnelerin interneti, e-ticaret, bulut sistemi, büyük veri, dijital pazarlama, müşteri deneyimleri, veri analizi/madenciliği gibi dijitalleşmenin unsurlarından en uygun olanları ile harmanlayarak ürün veya hizmetlerini tüketiciye ulaştırması dijitalleşmenin somutlaşmış hali olarak göze çarpıyor. İşletmeler, sınırlı kaynakları ile rekabetçiliklerini muhafaza etmeye çalışıyor. Ancak belli bir analiz sonrası uygulanabilecek yol haritasıyla, işletme dışı destek almadan kendi kapasiteleriyle bu değişime yönelik çalışma yapabileceklerin sayısı da fazla değil.

TEKRAR AB PROJESİ

Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı çerçevesinde tanımlanan TOBB ve EUROCHAMBRES koordinasyonunda sürdürülen ‘Türkiye-AB İş Diyalogu Programı’ kapsamında hibe almaya hak kazanan İstanbul Ticaret Odası, Avrupa Birliği fonlarının üye işletmelerimizin menfaatlerine uygun değerlendirilmesi için tekrar sahneye çıkıyor. 2018 Mayıs ayında Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü altında hizmet vermeye başlayan Uluslararası İşbirliği ve Projeler Birimi’nin proje bazlı ilk somut çalışması olarak dikkat çekiyor. Aynı birim İstanbul Ticaret Odası’nın kurumsal proje çalışmaları dışında üyelerin yararlanabileceği Ufuk 2020 programı, İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı, Erasmus + programı, İstihdam ve Sosyal Yenilik Programı gibi Avrupa Birliği fonları, TUBİTAK ve KOSGEB destekleri için gerekli rehberlik, proje oluşturma çalışmalarına ücretsiz destek veriyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, geçen yıl ekim ayında SIAL Paris Fuarı için gittiği Fransa’da, Paris Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Didier Kling’i ziyaret etti. İki başkan, Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerinde iş dünyasına düşen görevleri yerine getirmek için işbirliği içinde olmayı kararlaştırdı.