HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünya ticaret hacminin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan ABD pazarına girmekte zorlanan Türk KOBİ’ler, ABD’de kurulacak Türk Organize Sanayi Bölgesi (IZUS) ile bu sorunu aşacak. Türk Amerikan İş Adamları Derneği’nin (TABA) çalışmaları sonucu açılacak olan bölgede, Türk KOBİ’lere özel bir ticaret merkezi bulunacak. 2023 yılında hayata geçmesi planlanan proje ile yerli sanayiciler de ABD pazarının içinde ürünlerini geliştirip ticari kazanç elde etme fırsatına kavuşacak.
6 EYALET MARKAJDA
Bazı eyaletlerinin ekonomik hacmi birçok ülke ekonomisinden büyük olan ABD’de, Türk firmalar yeni kurulacak IZUS vesilesi ile ABD pazarında hem üretici hem satıcı konumuna gelecek. Türk Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacağı eyalet ise işgücü teminindeki kolaylık, lojistik imkânlar ve vergi avantajları gibi parametreler değerlendirildikten sonra belirlenecek. Proje için hedef eyaletler Mississippi, Alabama, Georgia, Teksas, Louisiana ve Florida.
E-TİCARET DEPOSU
IZUS bünyesinde firmaların yararlanacağı bir fuar alanı da kurulacak ve bu alan yılın 365 günü açık olacak. Böylece nihai ürün tedariki için gelecek alıcılar için de pazarlama yapma imkânı doğacak. Projenin detaylarından biri de dünya ticaretinin kaçınılmaz sonu olan e-ticaret için depolama alanının sağlanması. Türk firmalar yerli ürünlerini ABD içinde kendilerine sağlanan depolama alanında muhafaza ederek ABD’li tüketiciye daha kolay ulaşabilecek. Depodan IZUS’da yer alan yatırımcılar faydalanacağı gibi Türkiye’de yatırımı olan, ancak ABD pazarına kolay ulaşmak için depoya ihtiyaç duyan firmalar da yararlanacak.
İHTİSAS BÖLGELERİ
Organize Sanayi Bölgesi genel bir sanayi bölgesi olmasının yanı sıra ihtisaslaşmış bölgelere de ev sahipliği yapacak. Her sektör belirlenen parsellerde üretimini gerçekleştirecek. Gıda, kimya, teknik, havacılık, savunma sanayi ve inşaat gibi alanlarla ihtisaslaşma sağlanarak daha kaliteli üretim yapılması hedeflenecek. IZUS yalnızca sanayi odaklı olmayacak. Bölgede yatırım yapan firma sahiplerinin aileleri ile beraber yaşayacakları bir sosyal alan da projenin detayları arasında dikkat çekiyor. Bölge yatırımcılarının ve çalışanlarının her türlü ihtiyacına cevap verecek okul, hastane, AVM, kültür merkezi, spor salonu, otel gibi alanlar da bölgenin içinde yer alacak.
KÜÇÜK FİRMALAR
Projenin en önemli detaylarından biri de KOBİ’ler için kurulacak olan ticaret merkezi. Bölgede yatırım yapma imkânı olmayan, ancak çeşitli ürünleri ile uluslararası pazarda yer alabilecek küçük ve orta ölçekli işletmeler, kurulacak olan ticaret merkezi vesilesi ile ürünlerini ABD pazarına ulaştıracak. Böylece KOBİ’leri Türkiye’deki teşvik imkânlarından da faydalandırarak, onların maliyetleri minimize edilerek uluslararası pazarda rekabet edebilmeleri sağlanacak.
YAZILIMCILAR İÇİN TEKNOPARK
Bölgede, yatırımcı firmaların ihtiyaç duyduğu hizmet sektörleri de faaliyet gösterecek. Farklı bankalara ait şubelerin yanı sıra yatırımcıların ihtiyaç duyduğu hukuk, maliye, sigortacılık ve eğitim gibi sektörlerin de olması sağlanacak. Yatırımcıların faydalanacağı toplantı ve konferans salonları da bölgede yer alacak bölümlerden bazıları. Özellikle bölgede faaliyet gösteren yazılım firmalarının faydalanması için bir teknopark da inşa edilecek.
SIRADA JAPONYA VAR
Türk Amerikan İş Adamları Derneği’nin (TABA) bu çalışması pilot bir çalışma olma özelliği taşıyor. Bu çalışmanın ardından proje, benzer imkânları sunan Japonya, Singapur, Çin ve Almanya gibi ülkelerde devam ettirilecek.
BÖLGEDE YER ALMAK İÇİN
Bölgede Türk firmalara öncelik verilecek. IZUS’ta yer alan firmalar, ABD’nin vergi sistemi üzerinden vergilerini ödeyecek. Bölgede yer almak için TABA ile iletişime geçmek yeterli. TABA, şu anda bölgede yer alacak firmalardan talep topluyor.