tatil-sepeti
tatil-sepeti

KOBİ ve girişimcilere ürün geliştirme merkezi

İstanbul için Endüstriyel Tasarım Ekosistemi Ekseni Projesi kapsamında hayata geçirilen İSO ETP, KOBİ ve girişimcilere fikirlerini ürüne dönüştürmede entegre destek veriyor. Tasarım ve Prototipleme Merkezi ile danışmanlık hizmeti de sağlanıyor.

Giriş: 16.01.2023 - 16:01
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türk sanayisinin rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’ni (İSO ETP) hayata geçirdi. İleri teknoloji ürünü ekipmanları ve laboratuvarlarıyla sunduğu entegre hizmet açısından Türkiye’de bir ilk olan ve endüstriyel tasarım, prototipleme, sanal gerçeklik, kullanıcı deneyimi testleri ve danışmanlık hizmetleri veren merkez, hayalden ürüne entegre bir yapıya sahip. 

 

REKABET GÜCÜ İÇİN

 

İSO ETP, İstanbul için Endüstriyel Tasarım Ekosistemi Ekseni (IDEA4ISTANBUL) Projesi kapsamında faaliyetine başladı. IDEA4ISTANBUL, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Program ile KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünün artırılarak, sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

 

ENTEGRE MERKEZ

 

Endüstriyel tasarımın tüm aşamalarını bir bütün olarak ele almak üzere tasarlanan İSO ETP, ekipman altyapısı ve sunduğu imkânlarla entegre bir merkez olma özelliği taşıyor. Firmaların ihtiyaçlarına göre estetik, ergonomik, işlevsel ve yenilikçi ürün tasarımlarının geliştirilmesine katkı sağlıyor. Bu doğrultuda 3D yazıcılar (metal, polimerler, seramik), 5 eksenli CNC metal tezgahı, CNC lazer, su jeti kesici, CNC torna, termoform makinası ve 3D tarayıcı gibi gelişmiş teknolojik makinalar sayesinde fiziksel prototipler üretilebiliyor.

 

PROTOTİP OLUŞTURMA

 

Merkezde yer alan UX Lab, yani kullanıcı deneyimi laboratuvarında prototipi oluşturulmuş veya dijital ortamda bulunan bir ürünü, EEG, göz takip, biyosensör ekipmanları ve fizyolojik yazılım paketleri sayesinde, üretim öncesinde kullanıcılar üzerinde ne gibi fizyolojik, bilişsel, davranışsal veya duygusal değişimler yarattığı test edilebiliyor. Bunun sonucunda üretime geçmeden önce prototipleri gerçekleştirilen ürün tasarımları için pazardaki kabul görme, kullanıcı tepkileri hakkında üreticiye çok değerli bilgileri sunan merkez, tasarım iyileştirmelerine imkan tanıyor.Merkezin bünyesinde bulunan sanal gerçeklik (VR) laboratuvarı, ürünün kavramsal tasarım aşamasında gerçeğe yakın bir şekilde deneyimlenmesi için kullanılabiliyor. 

 

Böylece ürünün üretilebilirlik, servis verebilme gibi kriterlerin tasarım aşamasında test edilebilmesine imkan sağlıyor. Sanal gerçeklik laboratuvar alt yapısı, üretim operatörlerinin eğitimi için de kullanılabiliyor. 

 

DANIŞMANLIK HİZMETİ

 

Son teknolojik ekipmanlarla tasarlanmış laboratuvarlarına ek olarak, İSO ETP endüstriyel tasarım danışmanlığı, fikri mülkiyet hakları danışmanlığı ve çeşitli eğitim programlarıyla başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de endüstriyel tasarım ekosistemine katkı sağlayarak, ülke sanayisinin yüksek katma değerli ürünler ortaya çıkarması ve uluslararası rekabet gücünü artırma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. 

 

ÜRÜN GELİŞTİRME MALİYETİ DÜŞECEK

 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, proje ile amaçlarını şöyle özetledi: “İstanbul ve çevresindeki sanayinin tasarım yetkinliklerini geliştirmek, tasarımcılarla sanayi arasında işbirliğini genişleterek bir endüstriyel tasarım ekosistemi oluşturmak ve bu yolla sanayinin rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak.”

 

Proje ile ‘fikirden ürüne’ ve ‘tasarımdan değere’ giden yolda endüstriyel tasarım çalışmalarını sanayi sektörü ve eğitim dünyası ile entegre bir faaliyet halinde yürütmek istediklerine dikkat çeken Bahçıvan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “En son teknolojik imkanlarla sunacağımız olanaklar sayesinde ortaya çıkarılacak tasarımların yaratacağı katma değer, ürünlerin ekonomik değerlerini yükseltecek, ihracatımızda da niteliksel bir sıçramaya yol açacak. Ayrıca firmalarımızın ürün geliştirme maliyetlerini düşürecek, ülkemizin rekabet edebilirliğine ve büyümesine önemli katkı sağlayacak. İSO ETP’de sunacağımız prototipleme ve tasarım doğrulama hizmetlerinin de ötesinde; ülkemizin genç nüfus ve insan kaynağı, yaratıcılık potansiyeli, girişimcilik ruhu gibi avantajlarının da katma değere dönüşmesini sağlamayı hedefliyoruz. Önemli bir başka amacımız da sanayiciler ve tüm paydaşlarımızın bir araya gelecekleri, birlikte üretecekleri bir ekosistem ve tasarım kültürü oluşturmak.”