Çarşamba, 20 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi adına e-Devlet Kapısı’nı işleten Türksat, e-KKTC Projesi’nde de ana yükleniciydi. Projeyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) tüm kamu hizmetlerinin elektronik ortamda en kolay ve etkin yoldan kaliteli, hızlı, kesintisiz, güvenli ve entegre bir yapıda sunulması hedeflendi.
Edinilen bilgiye göre, A’dan Z’ye tüm katmanlarıyla Türksat Bilişim tarafından tasarlanarak kurulan KKTC’nin e-Devlet altyapısının yazılım, mimari ve tasarım anlamında planlanması ve yürütülmesi de firma tarafından yapıldı.
İŞLEMLER E-KKTC’DE
KKTC için yüksek katma değere sahip projeyle ilk etapta 25 kamu, 13 belediye belge doğrulama ve 7 tekil oturum açma (SSO) hizmetleri elektronik ortama taşındı. Böylece tüm hizmetlere e-Devlet Kapısı aracılığıyla tek noktadan güvenli erişim sağlandı. Program ile tüm projeler, KKTC kurumlarının yürürlükteki ilgili yönetmeliğine, mevzuatına ve iş süreçlerine uygun olarak geliştirildi. Kamu kurumlarının bürokratik süreçlerinde büyük oranda iyileştirme sağlayan ve belge yönetimini dijitalleştiren Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) Projesi de KKTC e-Devlet ile birlikte hizmete alındı.
HEDEF YENİ PROJELER
Tüm kurumlar arasında hızlı, güvenilir ve şeffaf evrak alışverişinin gerçekleştirilmesini sağlayan ve Türksat tarafından geliştirilen EBYS ile resmi belge akışlarının güvenli bir şekilde üretilmesi, merkezi kayıt altına alınması, arşivlenmesi, erişilmesi ve rapor alınabilmesinin sağlandığı belirtildi. Türkiye’de 100’e yakın kurum ve kuruluşta kullanılan EBYS ile fiziki kağıt kullanımının önüne geçilerek, zaman ve maliyet tasarrufu yapılırken, bürokratik süreçler de dakikalar içinde tamamlanabiliyor. Türksat, e-KKTC Projesi ile e-Devlet altyapısı kurma deneyimini anahtar teslim olarak KKTC’ye de taşıdı. Türksat, başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere farklı ülkelere de benzer projeler yapmayı planlıyor.
TÜRKİYE’NİN DİJİTAL YÜZÜ
e-Devlet Kapısı, 2008 yılında devreye alınarak vatandaşlara hizmet vermeye başladı. e-Devlet, bugün 58.4 milyon kullanıcı, 859 entegre kurum, 3 bin 412’si mobilden de verilmek üzere toplamda 6 bin 357 hizmet ile Türkiye’nin dijital yüzü oldu. İlerleyen dönemde daha kapsayıcı, derin ve bütüncül olmak için sürekli yenilenen ve gelişen e-Devlet Kapısı, her geçen gün büyümeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler’in yayınladığı 2020 yılı e-Devlet Gelişmişlik Endeksi raporuna göre, Türkiye, 193 ülke arasından 53. sırada yer aldı. e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nin alt endeksi, Çevrimiçi Hizmet Endeksi’ne göre 27. sıradan 22. sıraya, Telekomünikasyon Altyapı Endeksi’nde de 89. sıradan 79. sıraya yükseldi.
Türkiye.gov.tr’DE VERİLEN YENİ HİZMETLER
* Haksız fiyat artışına karşı tüm şikâyetler (Ticaret Bakanlığı)
* Murise ait mevduat / katılım fonu hesabı bulunan banka sorgulama (BDDK)
* Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı sorgulama (Emniyet)
* Şirket veya ticari işletmelerde ortak / yetkili olunmasının engellenmesine yönelik kısıtlama işlemleri (MERSİS)
* Kendine ait veya velisi / vasisi oldukları 15 yaşını tamamlamayan kişiye ait T.C. kimlik kartının kaybe-dilmesi durumunda iptal işlemleri (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri)
28 Şubat 2022 Pazartesi
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba